English

Egy nap a városban

Ha mindenáron igluban innál egy jó sört, mutatunk alternatívát - Bereg Bar

szucsadam 2019 január 10.
Címkék: gasztro bár iglu

Már tavaly is gurított egy jó ötletet a 360Bar, és fűtött, többnyire átlátszó műanyag iglukat helyeztek el az Andrássy út tetején, hogy abba várjanak baráti társaságokat. Ezen a télen továbbfejlesztették az elgondolást, van pincérhívó - a Facebookos értékelések elég nagy százaléka szól a pincérek viselkedéséről, úgy tűnik, a helyet rendesen megdolgozza a munkaerőhiány miatti hígulás -, és háromféle berendezést kaptak a sátrak.

Elég menő a képeken az egész jelenség, bár maga az iglu nem egy kimondottan elegáns darab kiszakítva ebből a környezetből, és azért 8-10 ember úgy be tudja úgy lehelni a helyet, hogy bepárásodnak a panorámát adó határolók. A hely népszerűsége azonban töretlen, belépőt is szedhetnek, és egy iglu kibérléséért 50.000 forintos fogyasztást kell produkálni a társaságnak, így a “beugrok egy-két sörre” elgondolás csak foglalás nélkül, próba szerencse alapon működhet itt.

Mi azonban nem ismerünk lehetetlent. Noha nem bővelkedik a város iglukban, mi azért megtaláltunk még egyet, egy olyan eldugott helyen, hogy többször majdnem visszafordultunk.

Mutatom a titkos útvonalat. A Batthyány utca felől van a hivatalos bejárat, amit egy tábla is jelez: Bereg Bar & Cafe. Belépünk az udvarra:

dsc04209.JPG

A járda néha annyira összeszűkül, hogy szinte nincs:

dsc04211.JPG

Tábla üzen, hogy ne fordulj meg, jól csinálod:

dsc04212.JPG

Áthaladunk egy hídon:

dsc04216.JPG

Majd megpillantjuk a város titkos, fűtött igluját, egy kert közepén. Nem látszik innen egy budapesti nevezetesség sem, de ha beleheljük, az élmény ugyanaz.

dsc04217.JPG

Mivel ez egy irodaház saját kertje, ezért van ezzel kompatibilis ebédmenü, és nem is cifrázzák túl, én frankfurti levest ettem krumplistésztával.

Ami meglepetés, az a felszolgáló hölgy kedvessége, valamit a szakács előzékenysége, simán megkínált egy falattal a menüből, hogy tudjak dönteni, inkáb a’ la carte választanék-e. Végül a krumplistészta nyert kovászos uborkával, diákéveim slágere, a hétköznapok egyszerűsége, harapok! Ági evett egy gulyáslevest, amiben a második meglepetés a káposzta volt.

És akkor összáll a kép. Bereg, vagyis Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A hely valamiféle turisztikai csalogató is egyben, a régió ételeivel, prospektusokkal.

A harmadik meglepetés, hogy jó sörök is vannak! Például a Mango Bay, ami a gyümölcsös sörök legjobbika, no cukor, no gejl, just a hint of mangóvelő.

Nem egy kiemelkedő gasztrohely a városban, nem a világ legszebb kertje, nem az eszkimók igluja, de kellemes meglepetés, csendes, és alig vannak. Iglurajongóknak jó bemelegítés lehet az Andrássy út előtt, hogy mérlegelni tudják a befektetés megtérülésének kockázatait. Itt nem kell foglalni, ha ebédidőn kívül megyünk, alig vannak, nyugiban kiszolgálnak, beleehetsz a kondérba is, a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett persze (le kell utána nyalni a kanalat).

Ha a másik oldalon megyünk ki, és az irodaház főbejáratán távozunk, visszapillantva meglepődve vesszük észre, hogy a Hattyúházban voltunk, amit általában csak kívülről szoktunk megtekinteni, és sosem tudjuk, hogy mit is gondoljunk róla.

dsc04245.JPG

Bereg Bar & Cafe
Cím: 1015 Budapest Batthyány utca 49.b

süti beállítások módosítása