English

Egy nap a városban

Ez a kávézó egyre menőbb, most már Képregénykönyvtár is van benne - Nem adom fel

szucsadam 2018 december 18.

A Nem adom fel kávézó és étteremről itt írtam korábban. Baromi jó kezdeményezés, hiszen fogyatékkal élők számára adja meg a lehetőséget, hogy elhelyezkedjenek, nem is akárhol. Egy versenyképes, kellemes, tágas kávézóban. Itt mindenki megváltozott munkaképességű, de sikerült úgy szervezniük a munkát, hogy mindenki a képességének megfelelő pozícióban dolgozhat, és nincs fennakadás.

 

Csakhogy a hely a nyolcadik kerület kevésbé frekventált részén található. Igaz, egy köpésre van az Óbudai Egyetem Kandó-épülete, meg szerintem a kerület egyik nagyon fontos fejlesztéseként felfogható sétálóutca, de azért mégiscsak - az egy viszonylag nagy köpés. De mivel ők nem adják fel, ezért folyamatosan fejlesztenek, szerveznek, hogy a kávézó még több legyen. Tegnap este például a MÁV Szimfonikus Zenekar öttagú kamarazenekara adott elő egy Bach koncertet. Csak úgy, a tea mellé, ingyenesen.

Ami miatt viszont elmentem most a helyre, az a képregénykönyvtár. Magyarország első képregénykönyvtára állítólag, úgy működik, hogy odamész, iszol valamit, leemelsz a polcról egy képregényt, és elolvasod. Elvinni nem lehet, hozni adományt szabad. Sőt, abból állt össze a mostani gyűjtemény is, és itt ne arra gondoljunk, hogy agyonolvasott képregények vannak a polcokon. A legtöbb képregény újszerű.

Elöl az éttermi asztalok, hátul a kényelmesebb, besüppedős, hosszú teázásokra és kávékra szakosodott egység található, itt nem egy, de legalább három Jóbarátok-fotel is kínálgatja magát.

Én pedig beültem az egyikbe, leemeltem egy angol nyelvű sci-fi képregényt, és belemerültem egy rövid történetbe. Ebben az emberiséget leigázta egy földönkívüli, rákszerű civilizáció, akik lemásolták a kultúránk digitálisan elérhető szeletét. Otthon aztán rájöttek, hogy arra nem gondoltak, hogy a kultúránknak vannak tintával növényi lapokra nyomtatott verziója is, ezért visszajöttek értük, de addigra az emberek már eldugták a könyveket, mindenki néhányat, hogy megőrizzék maguknak azt, ami csak rájuk tartozik. Az utolsó dolgot, amit nem vehetnek el az embertől.

Ebben a hangulatban dolgoztam tovább, a kiszolgálók végtelenül udvariasak voltak, a répatorta finom. Menjetek el, ha van kedvetek képregényt olvasni, vagy bekuckózni egy meleg helyre, egy kényelmes fotelbe, vagy meghallgatni valamilyen zenés vagy beszélgetős műsort. Ma este például Roma irodalmi est lesz. Nagyon fontos hely ez.

Nem Adom Fel Kávézó és Étterem
Cím: 1086 Budapest Magdolna utca 1.

süti beállítások módosítása