English

Egy nap a városban

Gyönyörű lesz a megújult Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

szucsadam 2018 november 14.

Látványosan halad a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, olyannyira, hogy a belső munkák erőteljes kihallatszása mellett a külső homlokzat már teljes pompájában látható. Íme:

A képeket Ági, az Egy nap a városban céges túraszervezője készítette, akinek egyébként guide-ként egyik kedvenc szakterülete - nem fogjátok kitalálni -,

a zsinagógák.

Ezt a Dohány utcaitól egy kőhajításnyira lévő kistestvért nagyon szereti, szerette. Lássuk, miért:

Nagyon erős az arab díszítőelemek burjánzása, szinte mintha Granadában járnál.

Nekem egyik szemem sír, a másik nevet, hogy felújítják. Mivel ez a kedvenc zsinagógám, így persze, hogy örülök, hogy végre újra szép lesz, de egyben el is veszti azt a misztikumát, amely annak volt köszönhető, hogy felújítás nélkül - pontosabban félig felújítva, de félig romosan is - lehetett sétálgatni a romok között, az eredeti tóraszekrény ajtaja mellett, leszakadt lámpák, eredeti padlómozaikok – és kóbor macsekok között.

Sokan, még guide-ok is azt mondják erről a zsinagógáról, hogy a status quo ante - akik a zsidó egyházszakadás előtti állapotot szerették volna visszaállítani - zsidó vallási irányzat egyik zsinagógája. De ez nem igaz, ez neológok konzervatív szárnyának zsinagógája. Magyarra fordítva és rendkívül leegyszerűsítve: akik a Dohány utcai zsinagóga 1859-es átadásakor kiakadtak annak legmegosztóbb elemén, az orgonán, és úgy érezték, hogy „na, ez azért már tényleg túlzás”, azok kaptak egy ígéretet, hogy nektek is építünk egy másikat.

Mi viszont már nagyon kíváncsian várjuk, hogy az végül milyen funkciókkal lesz újranyitva.

Egyébként ez a “neológ B-tervként” felhúzott épület Otto Wagner munkája, aki a bécsi szecesszió egyik legnagyobb alakja lett. Persze jóval ezelőtt járt Budapesten, mindössze 28 éves volt, amikor a zsinagóga terveit elkészítette.

82531.jpg

kép: 1895 körül Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A zsinagóga felújításának történetét nem mesélném el (itt egy részletes leírás róla), kézről kézre adták az épületet, korábban már majdnem kész lett, de aztán mégsem, az Ági által említett félkész állapot pár száz forintos belépő ellenében volt látogatható évekig. Alig valaki tudott erről a lehetőségről egyáltalán, az épület épp úgy festett, mint amiben pontosan nulla darab ember található. Végül idén októberre volt meghirdetve az átadás, és úgy tűnik, jövő év elejére akár kész is lehet.

Korábban készült képeink a zsinagógáról:

Szeretnél velünk csapatépítőre jönni? Keressetek meg minket, és egy garantáltan felejthetetlen Budapest-túra keretében érezhetitek istenien magatokat, Ági pedig minden óhajotokat lesi majd.

süti beállítások módosítása