English

Egy nap a városban

Egy gyorskajálda a bulinegyed szívében, amiről sosem hallottál (pedig érdemes)

szucsadam 2018 november 07.

A Kazinczy utca idáig jutott. Először mint egy kutyaszar-boulevard hagyott mély benyomásokat, aztán az Egy nap a városban blog indulásával egy időben, kábé tíz éve kezdett felélénkülni a környék a Gozsdu udvarral párhuzamosan. A leghíresebb romkocsma kinyitott, utána sorban pedig a többi. A Wichmann söröző, egy régi, hagyományos kocsma inkább már csak élő múzeumként, meg poénként volt itt népszerű (rendesen volt szaga is), aztán ez is bezárt. A hetvenéves legendák, egykor híres sportoló bácsi tulajdonosok helyett jöttek a dizájnerkeretes szemüveges, megnyerő mosolyú vendéglátósok, meg egy internacionális sztárséf, akinek csak a neve van itt. Már nem kell itt lenni a névadóknak, már elég közöttünk lebegni.

Valahol mindenki tudja, hogy ugyanezen a szent helyen az ide látogatók börtöncella-szerű, vaságyas szobákban alszanak, 0,5 fő per négyzetméter alapon, és hogy vasárnap reggelre simán ébredhetünk arra, hogy valaki leszarta az egyik padot. Ott aludt el, a többi történelem.

Ha itt nyit egy új hely, az már nem annyira unikum. Korábban az volt a minden, ha valaki itt nyitott. Ma már inkább úgy érezzük, nem nekünk nyitnak. Nem mi vagyunk a célcsoport, és félrefordítjuk a fejünket zavarunkban, mint amikor a nevünket halljuk az áruházban, és odanézve látjuk, hogy van rajtunk kívül más Ádám, satöbbi is ott, és hülyén érezzük magunkat, hogy minden szóra odakapjuk a fejünket. Megnézzük hát, érdeklődést tettető arccal az elénk kerülő legelső terméket, legyen az egy lapos elem, vagy egy bio gumicukor.

dsc03681.JPG

Így amikor megláttam a Kazinczy utcában, hogy "Tunkoló Büfé", azt gondoltam, amit ilyenkor illik. Már hogy jaj ne már, valami kifőzde próbálja kirángatni a turisták zsebéből a magyar konyhaművészet nevében a következő ezrest, miközben odabent semmi nincs, ami emlékeztetne arra, amit mi magunk szívesen fogyasztanánk, ha elénk rakják.

Benézve az ajtón már elkezdtem bizakodni. Na nem a gagyi népi jellegű fali felfestések győztek meg, nem is a szegényes berendezés, vagy akár a melegentartók csillogó fedelei, amik ugyanúgy képesek elrejteni egy kínai bambuszos csirkét, mint a nemzettelen párolt karfiolt.

dsc03671.JPG

Vagy, mint itt, a különféle pörkölteket.

dsc03660.JPG

A pultban álló férfi arca győzött meg. Nem olyan volt, mint egy egyetemista, aki alacsony órabérért, ösztöndíj-kiegészítőként vállalta volna ezt a melót, kockáztatva, hogy részeg britek céltáblájává válik. Szakasztott úgy festett inkább, mint aki jól akar lakatni valami finommal.

Megérzem az ilyet.

dsc03669.JPG

Kiderült, hogy a pörköltek nemcsak hogy egészen kellemesek, de különlegesek is. Van itt mindenféle verzió, a szokásos csirke-marha vonalon túl, nagyon jól nézett ki a csülkös pacal és a napi különlegesség, a muflon is. Ez utóbbit kértem végül. Két módon tálalják:

dsc03666.JPG

dsc03679.JPG

A muflon inkább kecske, mint szarvas, ha szabad ezzel a tökéletesen laikus megközelítéssel élnem. A húsa száraz, kecskeszerű, úgyhogy itt sok paradicsomot és fűszert használtak hozzá, és a végeredmény nagyon jó lett. Mellé kaptam egy “bridge” típusú kenyeret, ami átmenet a kovászos kézműves és a silány bolti között. Egy élesztős, de jó kenyér volt, masszív testtel és héjjal. Kiváló tunkolásra.

És akkor rájöttem, hogy korábban ugyanezt emlegettem. Egy olyan helyet, ahol a turisták ehetnek igazi hungarian gyorskaját, a legnépszerűbb és legegyszerűbb magyar ételt, a pörköltet, de nem kell hozzá beülniük sehová, miközben olyan becsületes ételt kapnak, amit a magyarok is szívesen esznek. Hát tessék. Mondjuk nem olcsó, a muflonom kenyérrel volt vagy 1800 forint, de azért nem kellett felmosni a padlóról.

Persze tegyük hozzá, a pörköltöző nyitása egybeesik azzal a felismeréssel, hogy hősokkolva kábé négy fokra az előre nagy tételben elkészített étel, kisebb adagokban mélyhűtőben sokáig eltartható úgy, hogy nem veszít az értékéből az eljárás közben. Erre épített a gödöllői Gulyásbomba, és erre utaznak itt is. Nemsokára lehet, hogy Dunát lehet rekeszteni a pörköltözőkkel, hiszen a Gulyásbomba több helyen nyit nemsokára Budapesten, és a fenti hely tulajdonosai is gondolkoznak az utcán hordható kivitelben. És persze az igazi még mindig a tábortűzön készült, közösen elkészített lesz, amihez mindig jár legalább két szakértő egy baráti társaságból, de addig is…

Gulyás Tunkoló Büfé
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy u. 35.

süti beállítások módosítása