English

Egy nap a városban

Kipróbáltam az autizmus-kompatibilis bevásárlást, nagyon megnyugtató

szucsadam 2018 október 01.

A Decathlon a mai nappal indította el a „Csendes nyitvatartás” kezdeményezését, ami annyit tesz, hogy mostantól minden hónap első hétfőjén 10 és 12 óra között különleges szabályokat vezetnek be.

  • nem szolgáltatnak zenét
  • csökkentik a világítást
  • a hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják
  • a kasszasoroknál előre engedik az érintett vásárlókat és családtagjaikat

Én is elmentem ma délelőtt, hogy megtudjam, milyen egy áruház, amikor halk és sötét. És noha a Decathlont sosem gondoltam egy kimondottan harsány bevásárlóhelynek, inkább egy halk zenével megtámogatott raktár ugrik be róla, azért biztosan érzékelhető lesz a különbség, gondoltam.

És az is volt.

dsc02847.JPG

dsc02849.JPG

A képek alapján semmi. Mi van, ha videón nézzük meg ugyanezt, egy horrorfilm atmoszféráját kölcsönözve?

Amíg el nem mész egy ilyen konstellációra, nem is érted meg, mennyire befolyásolnak téged is ezek a dolgok. A sok fény, az ugribugri zene mind egyfajta tudatállapotba hoz, amit lehet, hogy sokan szeretnek, de nyilván sokan egyáltalán nem. Milyen egy ilyen nyugis időszak? Egy köhintés balról, polcszerelés ismétlődő hangjai szemből. A légtechnika állandó zúgása. Valaki leejt egy kulcsot. A hangok önmagukban értelmezhetőek, nem valami mellékes kiegészítésként egy háttérzene mellett. Azt vettem észre magamon, hogy elkezdek nagy belső nyugalommal körülnézni, válogatni. Beszippantott.

Persze az egész nem miattam van. És még az autistáknak sem egy általános recept. „Sokan azt gondolják, hogy a probléma a zajok megszüntetésével és a fényhatások csökkentésével egy csapásra orvosolható. Az autizmus, vagy ahogy más néven hívjuk spektrumzavar azonban ennél összetettebb és egyénenként változó.” – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke, aki közösen dolgozott az áruházzal a Csendes nyitvatartáson. De az akció érzékenyítette az ott dolgozókat, és végül is sokkal könnyebb így a bevásárlás spektrumzavarral is.

Aztán visszakapcsolták a lámpákat. Nem volt sokkal fényesebb az áruház, de jobb volt előtte. Elindult a zene, nem hiányzott. Megállapítottam, hogy a Csendes nyitvatartás sem egy félhomályos teázói hangulat szantálfa-illattal, nem egy meghitt nyugalomszigete, de sokkal jobb, mint a hétköznapi változat.

süti beállítások módosítása