English

Egy nap a városban

Budapest legújabb vásárcsarnoka olyan, mint egy repülőtér

szucsadam 2018 szeptember 04.

Újpesten nemrég átadták az új vásárcsarnokot, teljes nevén Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpontot. Úgyhogy elmentem megnézni, milyen élőben Budapest legújabb piaca, ami ráadásul elég menőnek ígérkezett a korábban nyilvánosságra hozott tervek szerint.

Újpestről nekem - természetesen - a kerület főtereként szolgáló Szent István tér, a kis templom, a körülötte lévő alacsony házak ugranak be. A tér valójában sokkal nagyobb, mint amire a Polgármesteri Hivatal melletti zöldövezetben járva gondolnánk. Magában foglalja a hivatalt, a templomot, parkolókat és a régi piac teljes területét. Plusz még egy épületet, ami a magasból úgy fest, mint egy virág, lentről meg úgy, mint amire ráférne egy alapos felújítás.

ke_pernyo_foto_2018-09-03_11_00_32.png

Ha ma ideállunk, a virág mellé, akkor észak felé fordulva (ahol a fenti képen még építkezés látható) elég meglepő látványban lesz részünk:

Ez a hatalmas épület Újpest új piaca, ami közvetlenül a régi mellett épült. A korábbi piacot hamarosan el is bontják, hogy a helyére egy nagy teret alakítsanak ki, ezáltal fellélegezzen picit a terület, és tényleg térszerű legyen a környék. Az építész szerint (Bun Zoltán, Firka Stúdió) csak a bontás után kap értelmet az egész fejlesztés, hiszen egészen más egy épület bezárva egy kis helyre, és akkor, ha az egyik oldalán megnyílik a tér.

Az épület monumentálisnak hat, még úgy is, hogy két oldalán igyekeztek igazodni az utcák építési magasságához (az épület 3. és 4. szintje a homlokzathoz képest eltolva emelkedik ki), és persze rengeteg üveget használtak a homlokzaton, így kötve össze logikailag a belső és a külső teret. Az ajtókat, a lépcsőket, a lifteket, és egyáltalán a közlekedőket úgy méretezték, hogy óhatatlanul is a repülőtér szó jut az ember eszébe, különösen a belmagasság miatt.

A piac ugyanis két szinten foglal helyet, ebből a második szint kisebb, mint az első: a földszinti kofák felett így hatalmas belmagasság, látszóbeton elemek láthatóak, különleges akusztikával, az ebben a környezetben fel-felbukkanó fejkendős nénik, tojáson alkudozó kofák úgy festenek, mint valami kiállítás darabjai. Nincs igazán piachangulat, egyelőre sem az eladók, sem a vevők nem érzik otthonosnak a környezetet. Inkább a szelfik mennek még, nem csoda, lépten-nyomon visszahőkölünk a körülöttünk látható légköbméterek számától. És a látszóbeton elemek látványa is lenyűgöző.

dsc02023_1.JPG

A kofáknál több helyen láttam szépséghibás vagy fonnyadt árut, a hátsó üzletrészeknél azonban egy zöldséges láthatóan mindenből frisset és szemet gyönyörködtető példányokat árul, nyilván drágábban. Ami már olyan, annak kipréselik a levét, és poharanként 850 forintért adják.

Az üzletrészeken sok a ki nem adott helyiség. Ahol vannak, ott henteseket, vadhúsokat áruló helyet, Cserpes boltot, savanyúságost, édességboltot találunk, az emeleten, hátul pedig az újpesti Központ bisztró pizzaszeletelőjét. 400-700 forint között árulják a szeleteket, felejthető minőségben.

Ami még a zöldségesen kívül ajánlott, az a Sajtangyal nevű hely a fölszinten, a Stiller savanyúságok. Még a Lipóti-franchise tagja is egy látványpékséggel egybeöntött kávézót álmodott meg ide, láthatóan komoly szándékkal nyitottak üzletet azon kevesek, akiknek volt bátorságuk kockáztatni, és az előző piachoz képest magasabb áron leszerződni.

(Persze a nyitás után, hétköznap délután természetes a kihalt hangulat, ez akár hónapokon belül sokat javulhat. Meglátjuk.)

Az épület alatt kétszintes mélygarázs, ami nagyon kellett, egyrészt hogy a felszíni rakodás megszűnjön, másrészt mert a kerületben általánosan tragikus a parkolási lehetőség, és bár parkolási díj nincs, a közterületeseknek könnyen eljár a keze, ha úgy ítélik meg, akadályoztál a kiállásban egy másik autóst. A piac körül pénzért azonban most is lehet parkolni, a mélygarázs pedig képes lesz átvenni a felszíni parkolók helyét, további terhektől megszabadítva a Szent István teret.

Az északi oldalon találjuk a mozgólépcsőt, ami a 3. és 4. szintre visz, ahol a rendezvénytermek vannak. Ide nem jutottam be, épp valami díszpolgárrá avatás előkészülete zajlott, de megcsodáltam a feljáró mellett kialakított “lazulós” területet.

Itt a lépcső mellett falapokkal borított leülőket láthatunk, ahová elvileg fiatalok ülhetnek ki nyomogatni a telójukat, mint a plázákban. Ennek rendezvények, koncertek során lehet jelentősége, én legalábbis nem tudom elképzelni, hogy a piac akkorára nőjön, hogy ezen a bejáraton lefolytatott forgalom egy állandó nyüzsgést hozzon létre. Mert ez kell ahhoz, hogy közösségi tér kialakuljon, egy olyan hátsó “szoba”, ahol senki sincs, és nincs mit nézni, nem vonzza majd a plázázni vágyókat.

Mindenesetre a piac felkészült a tömegekre. A jelenlegi forgalomhoz képest többszörös rohamra számítanak hosszú távon, olyan funkciókkal, amik legalábbis optimisták Újpest jövőjével kapcsolatban. És tényleg, lehet, hogy az alacsony házas kép évtizedek múlva már a múlté lesz, hiszen itt már írtam egy tizenhét emeletes vertikális erdő projektről, ami ugyan szintén nem magasház, és az építészek ügyeltek a monumentalitás elkerülésére, de mégiscsak növeli a népsűrűséget a kerületben. Az ide költözők pedig már az új teret ismerik majd meg, a gigászi, modern épülettel, ami egyfajta ambíció-manifesztumként tovább erősíti bennük az érzést: jó helyre jöttek.

Az összes kép egy galériában itt:

süti beállítások módosítása