English

Egy nap a városban

Egy hely, ami idén tényleg összehozta az embereket - Valyo Kikötő

szucsadam 2018 augusztus 23.

A Valyo nevével már sokszor találkozhattok itt a blogon. Ez az a csoport, ami a fejébe vette: közelebb hozzák a Dunát a körülötte élőkhöz. Több projekt fűződik a nevükhöz, amik segítségével felfedeztük a Lánchíd pesti hídfőjénél található lehetőségeket, mobilszaunában érezhettük magunkat a nyárban - télen -, felfedeztük a Duna Tanösvényt, a STÉG-et és így tovább. Ezek a gerillaakciók azonban eltörpülnek a Valyo Kikötőhöz képest, ami idén nyáron szervezett és tényleg tömeges módon hozta közelebb az embereket a Dunához. Így:

Nagyon laza hely, van jó pár italmérés, valami kaja, de leginkább fekvés a fából készült padokon, naplementenézés, majd közös elmélyült zenehallgatás, DJ vagy zenekar gondozásában, esetleg filmvetítés, jóga a parton. Nincs túlgondolva, túlcsiszolva, mindenki odamehet, és jól érezheti magát.

És a “mindenki” szót teljesen komolyan gondolom.

Nappal családosok jönnek gyerekkel, meló után fiatalok és középkorúak érkeznek, este pedig a meghirdetett programhoz igazodva egyéb érdeklődésű arcok. Elolvasva a Facebookos és egyéb kritikákat a hely azért nem jó, mert sok a punk, a kutya, a kisgyerek, a techno-kedvelő. És bár a Duna nagyon viszi a hangot, és déli irányban rálátunk egy elég népes lakótelepre - ennek ők nyilván nem örülnek, érthető -, mégis, az itt szórakozók definiálása minimum elég vicces.

Aztán kiderül, hogy minden kritikus máskor járt itt. Az egyik egy kutyás napon, a másik gyereknapon, a harmadik egy punk-koncerten.

Persze hogy felülreprezentált a célcsoport. Eddig hasonlót csak a Jedermannban, Hans kocsmájában tapasztaltam, ő azonban egyidőben képes mindenféle arcokat összehozni a Lónyai utcában. De az is nagy eredmény, ha ez különböző napokon sikerül.

Az italokat visszaváltható pohárban kapjuk, ami szimpatikussá - és alacsony szemetelési indexűvé - teszi a helyet, csapolt sört már 550-ért, 0,33-as üdítőt 300 forintért vásárolhatunk. Átlagos árak vannak tehát, a vízpart semmit nem emelt az összegeken.

Baromi sikeres lett a projekt, ezt elkönyvelhetjük így augusztus végén.

Közeledik az ősz, ha még nem voltál itt, érdemes kipróbálni. Vagy választhatod a klasszikus Rómait, a szemben lévő Népszigetet is. A Valyo Kikötő a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található, gyalogosan könnyedén elérhető a HÉV-megállóból, és a legdélibb Bubi-biciklitároló helytől, ha a part mentén sétálunk száz métert még délre. És nagyjából ez a megközelítésének egyetlen ajánlott módja, autóval is (jöjjünk be a Müpa parkolója felé, menjünk tovább, és álljunk meg a híd alatt. A navigáció tovább visz, de ne hallgassunk rá, a Valyo Kikötőnek van ugyan aszfaltút-kapcsolata, de nem lehet arrafelé parkolni).

Valyo Kikötő
Cím: 1095 Budapest Hajóállomás utca 1.

süti beállítások módosítása