English

Egy nap a városban

A Városháza park egyik fele olyan, mint egy budapesti mennyország

szucsadam 2018 július 09.
Címkék: városkép

A Városháza park arról híres, hogy a legtöbb ember csupán az egyik - kisebbik - felét láthatta. Az urbanisták, városvédők és szimpla állampolgárok egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a város közepén található, tipikusan Budapest középpontjának tartott területen, ahol egy ehhez méltó teret lehetne kialakítani, elég nagy hiba a városházán dolgozók autóit parkoltatni.

Azon a bizonyos kisebbik területen, ahol időnként bódékat húznak fel, de egyébként funkció nélkül húzódik, vékony, idétlen sávként, tavaly már felhúztak egy Pop Up parkot a Hello Wood közreműködésével, a fával foglalkozó csoport mindenféle különös, színes és izgalmas faülőalkalmatosság-installációt álmodott meg ide. Mi is üldögéltünk itt akkor, olyan lett a Városháza park, mint egy hatalmas szék, ahonnan lehet nézni a nyüzsit. Jó volt.

Idén nyáron pedig folytatódik az őrület, és még több ülőalkalmatosságot, sportolási lehetőséget megvillantva, és mintha a lécek is élénkebbre lennének festve. De ez mindegy is. Egy ilyen kezdeményezés, meg általában egy park jóságának legfőbb fokmérője, hogy hányan használják rendeltetésnek megfelelően. Erről pedig a steril sajtófotók az átadás napján nem adhatnak pontos képet.

Az egyik random hétköznap délután arra terektem, és megnéztem, milyen arrafelé a hangulat. És hát eszméletlen jó.

A Gozsdu udvar óta nem volt ennyire kiszámított, megtervezett siker a városban.

Az emberek ott ülnek, és élvezik, méghozzá tömegesen. Nagymamák, iskolások, egyetemisták, turisták, budapestiek. A sportpályákat ténylegesen használják, testépítőket váltanak kisiskolások a szeren.

Élet van, hangulat van, együttlevés van. Egy tér funkciója megvalósul.

POP UP PARK@Budapest, Városháza tér from Hello Wood on Vimeo.

süti beállítások módosítása