English

Egy nap a városban

Te elmész otthonról, a lakásodat közben minden nap kitakarítja egy robot

szucsadam 2018 június 04.
Címkék: hirdető

A takarítás mindig nyűg. Elvesz a hétvégéből pár órát, sokszor hét közben is elő kell kapni a seprűt, pedig jobb dolgunk is lenne. Mondjuk a várost járni, ha már itt tartunk, kipróbálni új helyeket, élvezni a nyarat, Dunába lógatni a lábunkat, ahol még lehet, kutyát sétáltatni, sportolni. Csupa jó dolog. Közülük még a legrosszabb is jobb, mint a takarítás.

Sokan takarítónénit szerződtetnek, akinek otthagyják a kulcsokat, bizalmi állás, persze, de ilyenkor, ha hazamegyünk a tiszta lakásra, az nagyon kellemes érzés. Mi csak szórakoztunk, közben meg a munka kellemetlen része elvégeztetett.

Most képzeljük el ezt az érzést minden nap.

Nem, nem kell minden nap takarítót fogadni, szerencsére a robotok egyre több munkát elvégeznek helyettünk. Van olyan, ami minden nap, a beállított időpontokban, vagy csak úgy, spontán, okostelefonról elindítva, felporszívóz. Mást nem, például nem mosogat el, nem törölgeti le a pultot, nem szól neked, hogy már megint milyen kupi van az íróasztalodon, nem komplex takkernéni, csak porszívóz.

remote_jpg_ashx.png

Az Electroluxtól megkaptuk kipróbálásra a Pure i9 nevű kicsikét, ami most nagyjából a robotporszívózás csúcsa. Optikai szenzorokkal tapogatja le a teret maga körül, és nem kell összepakolni miatta semmit: szépen kikerül minden tereptárgyat, az egyik oldalán található, folyamatosan forgó kefével pedig minden peremet, hajlatot végigtisztít. A vicces az, hogy ha ráküldjük egy slendriánul felporszívózott szobára, a szegélyek mellől, meg a sarkokban is képes összeszedni még egy masszív pormacskát.

Használati utasítás nem kell. Van rajta egy Play/Pause gomb, egy töltöttség-kijelző, még pár gomb, letölthető egy alkalmazás mellé, amivel az automatizálások beállíthatóak, illetve látszódnak a korábbi takarítások útvonalai:

img_4220.png

Ha a porszívó elindul a dokkból, lemerülés előtt ugyanide tér vissza, feltölti magát, és folytatja a munkát, amíg nem végez. Itt fontos megemlíteni, hogy mindig ugyanoda tér vissza, ahonnan elindult: így aztán ha valamiért megemeljük, odébb tesszük, onnantól újraindul a menet. És lemerüléskor a legutóbbi elmozdítás helyére tér vissza, így aztán ha nem a dokkból indul, nekünk kell töltőre rakni.

Tehát szinte könyörög a porszívó, hogy menjünk már el otthonról a fenébe, és hagyjuk rá ezt a melót. Amit megtanultam az automatizálással foglalkozó cégektől az elmúlt években, az az, hogy az emberek csak zavaró hibaforrások egy ilyen rendszerben.

Persze lehet manuálban is használni, én például imádtam, hogy odaviszem a franciaágy alá, ami alatt mindig összegyűlik egy jó adag szmötyi, és rendes porszívóval sosincs kedvem nekiállni jógázni. Odarakom az ágy mellé, elindítom (van egy kis területet nagyobb teljesítménnyel feltakarító funkció is), az meg pár perc alatt elvégzi helyettem a dolgot.

dsc09963.JPG

A porszívórobot egyébként meglepően ügyes. Például simán átmegy a burkolatváltó síneken, elég nagy és barátságtalan küszöbnek kell lennie ahhoz, hogy ne jusson be a szobákba is a kicsike. Másrészt érzékeli a szőnyeget, és ilyenkor egy minimális rákészülés után egy határozott gyorsulással ugrat fel a textilre, hogy ott folytassa a munkát. Ha a szőnyeg nagyon rongy és könnyű, akkor előfordul, hogy picit félbehajtja, illetve ha a széleken bojtok találhatóak, azt feltekerheti a forgókefét. Ilyenkor üzenetet küld a mobilunkra, hogy elakadt, légyszi segítsünk neki (ha a kefét levesszük előtte, akkor ez sem fordulhat elő).

dsc09983.JPG

Nem csak a tereptárgyakat ismeri, de a szakadékokat is: ha emeleten takarít, a lépcsőt éppúgy akadálynak veszi, mint egy épeszű ember, és nem veti magát a mélybe. Lépcsőt sem mászik. Viszont így két részletben feltakarítja a kétemeletes házat.

És hogy mennyi idő alatt végez? Ezt nehéz megmondani. Ha egy nagyobb méretű teret egyben kell takarítani, akkor 2 x 2,5 méteres téglalapokra osztja a teret, és azokat takarítja, így gyorsabban tud haladni. Ha olyan szabdalt a tér, mint nálunk, akkor egy óra alatt úgy 30 négyzetméterrel végez.

De ez tök mindegy, mert mi ideális esetben nem is látjuk.Sosem halljuk, sosem érzékeljük, hogy egyébként megbújik a sarokban, csak időnként kitisztítjuk a portartóját, ami varázslatos módon mindig tele lesz pár nap után. Egy gonddal kevesebb, nekünk már csak a móka marad.

Itt lehet olvasni róla bővebben.

Disclaimer: az Electrolux az Egy nap a városban blog hirdetője

süti beállítások módosítása