English

Egy nap a városban

Kerkyra: Naggyá nőtt az egyik legmenőbb budapesti gyros

Magyarósi Csaba 2018 január 21.
Címkék: gasztro

Majdnem öt éve írtam először a Kerkyráról, akkor futott nálunk a város legjobb gyrosait összegyűjtő sorozat, a Hunyadi tér közelében található étterembe egyébként a ti ajánlásaitok alapján jutottam el. Ebből is látszik, hogy ennek a blognak mennyire fontos részei vagytok: magamtól az életben nem fedeztem volna fel a Kerkyrát, amit rögtön a város egyik legjobbjának választottunk.

Több okból is: a görög származású, csupaszív tulajdonosok eleve tök kellemes légkört varázsoltak a kis étterembe, ráadásul olyan betyárosan jó gyrost csináltak, hogy konkrétan Görögországból jártak a csodájára. Igen, mert amíg Athénban már kecsappal és mustárral gyalázzák meg az ősi hagyományt, addig az Eötvös utcában az eredeti receptet készítették.

Eleve sokan jártak a Kerkyrába, de a cikk után eszkalálódott a helyzet, a rendes gyorskajára éhes közönség megrohamozta az éttermet, még Budáról is jöttek, ami magával hozta a többi budapesti gasztroblogot is, akik szintén megírták, mennyire menő ez a gyros, és innen már beindult a láncreakció: konstans sorok álltak az étterem előtt, általában még az utcán is kígyózott a sor, akkora volt az érdeklődés. És a hely minőségét mutatja, hogy nemcsak a cikkek után, hanem még évekkel később is: aki egyszer kipróbálta, visszajárt.

Éppen ezért döntötték el a tulajdonosok, hogy átköltöznek a Hajós utcába egy sokkal nagyobb helyre, ahol majd kényelmesebben tudják kiszolgálni a vendégeket. Az elmélet ott dőlt meg, hogy sikerült a belváros belvárosába beköltözni, ahol sokkal több az irodai dolgozó, mint a Hunyadi környékén, szóval hiába lett vagy hatszor nagyobb a hely: a nyitás után azonnal akkora lett az érdeklődés, hogy a sorok itt is állandósultak. Csak mondjuk háromszor hosszabb sorok, mint az előző helyen.

p1080333.jpg

Ezzel együtt az ételkészítés villámgyors, körülbelül tíz perc, mire sorra kerülsz, viszont utána már 2-3 percen belül meg is jön az étel, ami az én esetemben egy gyros szendvics volt. Igazából mindig ezt kérem a Kerkyrában, mert ez az 1500 forintos étel nemcsak két étkezés (egy ebéd és egy közepes vacsora kijön belőle), de eszeveszett jó is gyrosszal, salátával, csodálatos tzatzikivel, spéci szószokkal, némi sajttal, egy költemény az egész.

p1080336.jpg

A jó hír az, hogy az új, nagyobb helyen, a nagyobb pörgés mellett is sikerült tartani a minőséget, szóval a Kerkyra a kibővített személyzettel is pont az, ami volt: a pultban a két tulajdonos valamelyike fogad, akik most, hogy a helyükből birodalom lett és évek óta sorokat kell kiszolgálniuk, még mindig ugyanolyan kedvesek, mint annak idején és az ételek is pont olyan jók, mint voltak.

Na ezt menő utánuk csinálni!

Ja, és a Kerkyra Város Hőse tag, szóval ha támogatod az éhező gyerekeket, olcsóbban fogyaszthatsz náluk.

Kerkyra
Budapest, Hajós u. 31, 1065
H-Szo: 11-21:30
V: 11-17:30
T: 0670388 8120

süti beállítások módosítása