Én amúgy egyáltalán nem hiszek a csirkében. Nem tud olyan történni, hogy egy étteremben csirkét rendeljek, ha van sertés, marha, kacsa, hal, bármi, arra előbb csapok le, mint erre a szerencsétlen, jellegtelen szárnyas jószágra.
Éppen ezért indul előnyben nálam a csirke egy olyan étteremben, ahol csak csirkét lehet kapni: a Hilda majdnem ezek közé tartozik, fantasztikus, spéci húsokat sütnek, amiket az ország keleti csücskéből hoznak (ahová a tojás meg Franciaországból érkezik, bonyolult na), de náluk például van kacsa is, szóval csirkét csak akkor, amikor épp tesztelek.
Tény, hogy a Hildában jobb sült csirkét kóstoltam, mint korábban bárhol, bár azóta találtam egy másik helyet Sevillában, ahol biztos nem spéci alapanyagokból, de húslével folyamatosan locsolva, szalonnazsírt rácsorgatva adják a grillcsirkét 10,5 euróért krumplival, na az is elég jó volt.
De a fenti listára most felírta magát a Le Poulet is, ami Újlipótvárosban van, a Pozsonyi úton és minden várakozáson felül jó.
A tulajdonosi szerkezettel mi kevéssé foglalkozunk, mert nem bejelentve érkezünk az ingyenkajára, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy az a fiatal pár hozta létre az éttermet, akik kiszolgáltak minket (vagy nem pár, de két darab ember). Egy francia srác, aki kihozza az ételeket, meg húslével locsolgatja őket és a barátnője (vagy nem), aki meg kitalálta a recepteket, felhajtotta a csirkéket, megfőzte az ebédet, valószínűleg létrehozta a helyet.
A hely kellemes, a menü meg örvendetesen rövid: van csirke, meg köret és persze húsleves.
Kezdjük ezzel: ez egy kicsit kevésbé zsíros, mint nagyszüleim levese volt gyerekkoromban falun, de attól még ez a leves volt a legközelebb a fantasztikus otthoni húsleveshez mind közül, amit valaha étteremben ettem. És ez egy olyan kategória, ahol igenis az otthoni az etalon:
A grillcsirke meg sokkal jobb annál, amit otthon tudnánk összehozni: szaftos a hús, ropogós a bőr, tök jó az íz, és ezt annak ellenére mondom, hogy csirkéről beszélünk. Szóval igen, tud ez jó lenni, főleg ha burgonyagratin meg tormás krumpli, meg hasonló köretek vannak mellé.
A Le Poulet egyszerre drága és olcsó hely: drága, ha azt veszed, hogy két fő kábé nyolcezerből lakik itt jól szimpla csirkével. De megfizethető, ha azt veszed figyelembe, hogy ez nem a bolti tápon hízós csirke, meg hogy tényleg különlegesen jó ételt eszel egy olyan környezetben, ahol egyébként ugyanez a jóllakós blokk olyan 10-12 ezerbe szokott kerülni két főnek.
Le Poulet
1137, Pozsonyi út 14
K-Szo: 11:30-19:00
V: 11:30-18:00