Amikor annak idején elkezdtem felfedezni a rendszerváltás előttről itt maradt éttermeket, és megpróbáltam bennük kielemezni a szerethetőségi faktort, Zuglóban sok helyen jártam. Itt még élnek a kertvendéglős hagyományok, és akad is néhány erősebb ebben a mezőnyben - az alapanyagok és a konyhatechnológia felhozatala persze az ilyen helyeken általában konzerválta a sok évtizedes lemaradást, leszámítva a mikrohullámú sütőt.
Már jó régen kinéztem magamnak A Kert nevű bisztrót, ami a neve, meg a weboldala által bemutatott képek alapján tipikus tavaszi hely: szellős, napos bisztróhangulat, amit hátul egy buja, ősfás kert egészít ki, és a kajafotók is egész ígéretesnek tűntek.
A hely tényleg nagyon kellemes, egy igényes zuglói törzslakos ismerősöm úgy beszélt róla, mint a környék egyetlen ajánlásra méltó helyéről, és tényleg nagyon ott van. Az épület menő, nagy ablakfelületekkel, nagy belmagassággal, a tányérokon az ételek kompozíciója igényes, az összeállítások pedig modernek. Erről a helyről első ránézésre azt mondod, hogy
míg Zuglóban sok a régi étterem, ahol büszkék a múltjukra, ez a hely már az új, friss, ropogós bisztrók díszpéldánya.
Pedig ez tévedés: A Kert egy nagyon régi zuglói családi étterem folytatása, amit ugyan bezártak 68 évre, előtte egész híres kis vendéglő volt itt, a Borház:
A falakon ma is találkozhatunk is a mostani tulajdonos nagyapjának és testvérének fotóival, akik annak idején a Borházat vitték. Ahogy az étterem honlapján olvashatjuk, akkoriban lóvontatta söröskocsin érkeztek a hordók, kártya- és szivarszoba is várta a környékbeli jómódúakat. Ma már más az igény: a kézműves magyar söröket furgon hozza, és a kertben inkább gasztrofilmeket vetítenek heti egyszer, minden mást - a konyhát és a vécét leszámítva persze - egybenyitottak.
Az étlapon négyféle leves, ugyanennyi előétel és desszert, valamint egy tucat, jobbára húsos főétel található. Mondjuk a vegáknak a kecskesajt rizottóval pont egy nagyon erős választás, de a kukoricán nevelt csirke supreme is elég jóra sikerült. Én mondjuk gyerekkoromban sok kukoricán nevelt, kapirgálós csirkét ettem, úgyhogy van összehasonlítási alapom. Ezt írja róla a séf:
Mi a bisztróban vajjal vákuumozzuk az előkészített csirkemell supreme-et, majd sou-videáljuk. A pürét naranccsal, répával, korianderrel készítjük, a bébi répákat blansírozzuk majd tálaláskor a csirkemellel együtt fel pirítjuk, megkérgezzük.
Aki nem bírja a száraz, íztelen csirkemelleket, próbálja ki ezt, más lesz a véleménye. A főételek körettel háromezer körüli összegről indulnak, ahogy ez egy ilyen helyen teljesen bevált árazás.
Az ebédmenü 1740 - 2040 forint három fogás esetén, itt egész más a koncepció: nagyon egyszerű ételek, egyszerűen elkészítve: paprikás krumpli, húsleves csigatésztával, piskóta. És amikor azt mondom, hogy piskóta, tök komolyan mondom:
Ennél azért jobb ebédeket lehet kapni Budapesten, inkább a vacsora étlapra koncentráljunk. Arra viszont érdemes, mert a hely minden tekintetben nagyon igényes, és ami meglepő, hogy ennek ellenére, vagy emellett
dédapáink is ismerhették.
A Kert
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 57/b
Nyitva: H- Cs 11-23, P-Szo 11-24 V 11-22