English

Egy nap a városban

Megkóstoltam az új Jägermeister MANIFEST-et

szucsadam 2017 április 12.
Címkék: gasztro ital hirdető

Meghívást kaptam egy likőrbemutatóra: premier előtt lehetett megkóstolni az új, MANIFEST elnevezésű prémium italt, amit a Mast-Jägermeister SE, a családi kézben lévő cég és a piac legsikeresebb gyógynövénylikőr-gyártója dob épp most piacra. A Jägermeister önmagában is nagyon pörög, a gyógynövénylikőrökre egyébként fogékony magyar torkokon is annyi gurul le, hogy az egyik leghálásabb piaca vagyunk az italnak. 

A MANIFEST bemutatására elküldték a márka nagykövetét, amit ha így önmagában leírok, mindenki minimum egy menő öltönyös diplomatát képzel el, ehhez képest Nils várt bennünket, aki nagyon markánsan beleégett a retinámba, és valahogy a Jägermeister nevet is sokkal menőbbnek érzem azóta, hogy a bőrkötényén megláttam.

jager_046.JPG

Nils maga is részt vett az ital elkészítésében, és rohadtul büszke rá - mondta el a bemutatón. Négy éves munka eredménye az ital, ami nagyon limitált kiadás egyelőre, az első évben összesen 60 ezer palack készült, és 11 országban terítik. Hagyományos hipermarketekbe nem jut, európai bárokba, repülőterekre, éttermekbe, szállodákba, klubokba kerülnek palackok, csak ott lehet kóstolgatni.

Meg úgy, hogy Nils öntögeti a poharunkba. 

jager_001.JPG

Ez továbbra is egy gyógynövényes likőr - figyelmeztet Nils, és ezt elismétli sokszor. Nem szeretné, ha a palackot látva valakinek esetleg a whisky ugorjon be, vagy más párlat élménye. Ez még mindig a Jägermeister hagyományain alapul, néhány különbséggel.

  1. az 56 gyógynövény mellé további titkos összetevőket csempésztek
  2. a négy helyett öt macerációs eljárással készül az ital, ennyiszer áztatják a növényeket
  3. belekerült még egy kishordóban érlelt gabonapárlat is. Ez azért fontos, mert a Jägermeister eredetileg nagyhordóban érlelődik, a kisfahordós eljárás azonban sokkal markánsabban csempészi bele az ízbe a fát. Érződik is a vanília.

A Jägermeistert azért is szeretik a rajongók, mert nincs markáns utóíze. Ez alapesetben nem tűnik előnynek, pedig a röviditalnál nem jön rosszul. Fire and forget, mondja Nils, és ha már forget, akkor jöhet ugye a következő.

jager_060.JPG

A MANIFEST ennél bonyolultabb. Nem arról van szó, hogy egészen más: ez is a Jägermeistert idézi, az ízképben nagyon sok a hasonlóság az eredeti itallal. Viszont amit az eredetivel nem tudok, ezzel viszont simán ment: kóstolgatni lehet. Egyrészt szobahőmérsékleten ajánlott inni, ekkor lehet igazán elemezni az ízeket. Másrészt folyamatosan változik a kitöltés után az illat és az íz.

jager_043.JPG

jager_083.JPG

Kevesebb az italban a cukor, magasabb az alkoholtartalma (38%), és több gyógynövény található benne. És a legfontosabb, a kishordós gabonapárlat egészen elviszi az egészet egy kortyolgatós, nemesebb élmény felé. Új összetevők jelennek meg, a régiek közül néhány markánsabb jelleg - mondjuk a karamell - itt már háttérbe szorul.

Ahogy Nils sorban mondta a kóstolási észrevételeit, mi is éreztük: az édeset a szájpadlás hátsó felén érezzük, a nyelv eleje elzsibbad, mintha borsba mártanánk, az ízben az egyik uralkodó elem a kardamom, és a torokban is egészen másként viselkedik az ital. De az egész nagyon egyben van, nincs kiugró meglepetés, nincs dráma a szájban: kerek egész lett a MANIFEST. Gondolom, hogy ezen dolgoztak négy évig, hogy letörjék az önálló életre kelő furcsaságokat, és a végeredmény annyira magától értetődő legyen, mint ez az ital.

Hamarosan kereshetitek ti is a MANIFEST-et, ahogy mondtam, bárokban, éttermekben. Ha szeretitek a gyógynővénylikőrt, akkor ezt is szeretni fogjátok.

Disclaimer: a Jägermeister az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása