Egyszer már voltam a Libertében és én esküszöm, akartam annyira szeretni a helyet, hogy cikket tudjak írni róla, de akkor nem sikerült. Már eléggé szeretni, amiből következik, hogy végül cikk se lett belőle.
Pedig nagyon-nagyon jó helyzetből indult, innen volt szép veszíteni:
- tök jó helyen van, a Szabadság tér mellett, ha nem ott laksz, akkor is jó odamenni
- a beltér szenzációs, egyáltalán nem követi azokat a trendeket, amiktől mostanában az összes új hely pont ugyanúgy néz ki Budapesten
- nagyvonalú, világos, szellős, hatalmas - ezek is mind fontos, tök jó erények
- lényegében itt kaptuk meg Ádámmal a Simplicissimus hőse díjat a Budapestért végzett munkánkért és a Város Hőse projektért, pontosabban ez a vacsora volt az ajándék a díj mellé
Szóval szuper hangulatban érkeztünk, elképesztő este volt, ahol Saly Noémitől, Vadász Ágnestől, Gács Jánostól és Török Andrástó olyan sztorikat hallottunk a városról, hogy csak kapkodtuk a fejünket (és rájöttünk, hogy milyen keveset tudunk, de ez egy olyan jóleső rájövés), minden rendben volt, kivéve az ételt.
Az sem volt rossz.
Csak jó sem. Igazából semmilyen volt, egyetlen falatra sem emlékszem, de már az étteremből kilépve sem tudtam felidézni semmit a vacsorából, el is határoztam, hogy a cikk kimarad.
Viszont két hete a Libertében reggeliztem, Ady törzshelyén (bár akkor még Szabadság Kávéház volt) és a reggelivel eljutottunk odáig, hogy cikkre érett legyen a Liberté. Nem adta könnyen. Vagyis olcsón.
Mert persze a pohár víz mellé is jár az a sok jóság, amit fent írtam, belépsz reggel nyolckor az ajtón, és hiperugrást hajtasz végre a hetvenes évek Amerikájába, amin valahogy mégis átüt a magyar történelem, a pincérek a hatalmas térben kilométereket gyalogolva tartják ellenőrzésük alatt a területet, majd végül megérkezik a reggelim, ami 3550, mondom
HÁROMEZERÖTSZÁZÖTVEN forint volt.
Persze vannak toastok, eggs benedictek 1800 környékén is (annyiért meg ugye egy párizsis zsömlét sem kapsz már a közértben), és azok is jól néznek ki, de nekem a norvég reggeli kellett zöldfűszeres-spárgás omlettel, füstölt lazaccal, fűszeres sajtkrémmel, kaviárral és házi kenyérrel.
És ez megugrotta a szintet. Ez egy olyan reggeli, amelyikben mindegyik elem tök jól működik, mindegyik alapanyag kiváló, együtt brutálisan ütnek és még kora délutánig úgy jól is laksz, hogy utána eszedbe se jut jó ideig enni. Viszonylag ritka találkozása ez a minőségnek, az alapvetően könnyű alapanyagoknak és a teltségérzetnek, szuper tányér, fokozottan ajánlott minden olyan alkalomra, amikor okvetlenül
HÁROMEZERÖTSZÁZÖTVEN forintot akarsz fizetni egy reggeliért.
Persze az alapanyagok miatt érthető az ár, csak mégis vicces csámcsogni rajta. Fogalmam sincs, hogy az ebéd, vagy a vacsorakínálat most hol tart, de az tuti, hogy reggel hangulatban és felhozatalban is erős a Librté.
Liberté
+36 30 7154635
1054, Aulich utca 8
H-Sz: 9-22
V: 9-18