English

Egy nap a városban

Az új Zing konyhán végleg kimaxolták a hamburgert - Wagyu burger

szucsadam 2016 október 28.
Címkék: gasztro hamburger

Tegnap egy megnyitón voltam az új, Nádor utcai Zingben. Nem szoktunk megnyitókra járni, de ha egy jövő szerdán nyíló hely csak ekkor kóstoltatja az újdonságait,

és ha az annyira cool, mint a Wagyu burger,

akkor el kell mennünk, nem tehetünk mást.

A wagyu marha már-már mítikus állat, a japán gasztronómiában legendák szólnak róla. Állítólag halk zeneszó mellett szakéval masszírozzák az állatot, és sörrel itatják 30 hónapos koráig, így lesz tökéletes a húsa (ezt a Kobe tartományból származő wagyukkal kapcsolatban tartják). De legalábbis eladható csilliárdokért. Magyarországon általában steak formájában szolgálják fel, hamburgert ritkán darál valaki ilyen állatból.

A Zing viszont igen. Megkeresték az ország egyetlen wagyu-termelőjét, hogy magyar wagyuból kérjenek egy jelentősebb mennyiséget. Persze korlátozottak a lehetőségek: nagyjából januárra fogy majd el a lekötött húsmennyiség a Zingekben, szóval a jövő szerdán induló wagyu burgereket két-három hónapig kóstolhatjuk csak.

És kóstoljuk, mert valami félelmetes!

dsc00072.JPG

dsc00111.JPG

Az Olimpiából is ismert Takács Lajos volt a megalkotásban résztvevő kreatív séf, és olyat hoztak össze, hogy sírsz. Vajon pirítják az édeskés bucit, ami pont elég tömör az összetartáshoz, de elszublimál a szádban, amikor a marha belép az ajtón. A húst pecsenyeszafttal locsolták meg és Gruyere sajtot olvasztottak rá. Végül wasabi majonézt tesznek rá, valamint tonkatsu szószt (ami az angol Worcestershire egyik variánsa). Az egyész együtt valami félelmetes összhangot ad, lágy, simogató, és úgy édeskés, hogy közben egy csomó felé elkalandozik az ízkép, nem unalmas.

1900 forint körül lesz az ára a burgernek, a Nádor utcai új hely mellett a Király utcai és a Moszkva téri éttermekben is árulják majd.

dsc00120.JPG

Egyébként a wagyuból steaket is lehet kérni (a fenti képen még nem ez, hanem a sima Zing burger húsa látható steakként elkészítve), ezt viszont már csak az új, Nádor utcai helyen, ahol a konyhát felkészítették komolyabb versenyekre is. Itt lesz majd leves meg ebédmenü is várhatóan, a pult másik felén pedig ezerrel készítik a frissen facsart dzsúzokat, mellette pedig egy barista külön a Zing részére pörkölt Casino Moccából készíti a kávékat. Ez a kávé a már több helyen becélzott hibrid, az újhullámos és a klasszikus pörkölés közé próbált lőni. Nyilván nehéz egy kávénak egyszerre megfelelni a gyümölcsös, savas jellegnek, és a keserű, feketébb pörkölés előnyeinek, de szerintem nekik sikerült. Olyan 70-30 az arány, a gyümölcsös jelleg jobban előtör, de kétségkívül ott motoszkál mellette a kénköves ménkű. Ha szabad ilyen gasztronómiai szakszóval élnem.

A dzsúzok szerintem nagyon is ideillenek. Nemcsak azért, mert egészségesek, meg finomak, hanem mert ugyanazt ünneplik, mint a jó marhasteak. Azt, hogy amit a természet elkészített, ahhoz már alig kell hozzányúlni. Egy picit megsütöd, egy picit ledarálod a francba, és kész. A többit már előkészítették nekünk, a Nap energiájával, sima termőföldből, illetve földből létrehozott növényekből gyúrva tökéletesre.

dsc00119.JPG

Zing Burger & Co, Coffee & Co.
Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 17
Nyitva: 2016.11.02-től

süti beállítások módosítása