English

Egy nap a városban

Okospadokat Budapestre (és a magyar városokba)!

szucsadam 2016 október 17.

Ahogy a gyorsan merülő okostelefonok alapvető és nélkülözhetetlen eszközökké váltak a mindennapjainkban, úgy jelent meg az emberek viselkedésében egy különös generációs szokás:

idegesen nézegetnek körbe, hol találnak konnektort. 

Ezzel egyidős igény a wifi-kapcsolat, vagyis hogy lehetőleg ne a mobil adategyenlegét fogyassza az ember akkor sem, ha épp nincs otthon. Olyan kávézót, éttermet, teret választunk, ahol értelemszerűen adott az ingyenes és korlátlan adat.

Talán ezek vezettek a felismerésig, hogy újfajta eszközökre van szükségünk a köztereken. Hogy ha megváltoznak az emberek igénye, viselkedése, akkor arra reagálni tudjon a környezete. Akárhogy is, a világban egyre terjednek az okospadok, mint a modern városi ember oázisai.

De mik azok az okospadok?

strawberry-smart-bench-functions.jpg

A legegyszerűbb fajták is napelemmel rendelkeznek, és USB-s töltőket kínálnak az arra járóknak. Már ez is nagy segítség, hiszen ha a töltőkábellel megyünk el otthonról, itt már tudjuk nyomni az ampereket a készülékünkbe, hiszen minden eszköznek megfelel ugyanaz, az USB által nyújtott feszültség. És mindezt milyen zölden!

Amik eggyel okosabbak, már wifi hotspotot is magukban rejtenek. A pad valahonnan hozzáfér az internethez (kábellel, vagy mobilinternet segítségével), és ezt a jelet megosztja az arra járók eszközei között, hálás tekinteteket bezsebelve.

smart_bench_0.jpg

Ami még okosabb, egy kijelzőn információkat jelenít meg az adott környezet állapotáról, a légminőségről, hőmérsékletről, zajszintről. Sőt, megmutathatja, milyen idő várható a következő órákban, milyen tömegközlekedési csatlakozások érhetőek el a környéken, vagy a rászerelt kamera képét felhasználva, az előtte állókat monitorozva akár személyre szabott információkat is megjeleníthet. Térfigyelő kamerákat is helyezhetünk rájuk, amik a biztonságunkat is növelik.

És a legokosabb okopad annyira okos, hogy a napelemeket a pad fölé helyezi, hogy árnyékot is adjon az áramforrás. Így nemcsak a digitális, de a nagyon is analóg, kézzelfogható, emberi igényeinket is kielégítik (a beépített vécé még nem jutott eszébe senkinek).

sologic-etree-users.jpg

Az Isabelo afrikai városokban épít ilyen padokat, Londonban a Strawberry energy tervezi ezeket. Barcelonában a SmartCitiesLAB kreatívjai fejéből pattant ki az okos-buszmegálló ötlete, Szarajevóban, Belgrádban és Dubajban is építenek hasonlókat. Ma már ott tartunk, hogy szavazást is kiírnak a világon megvalósult legjobb pad-ötletekre. Szexi a téma, nagyon szexi.

isabelo-jhb-3.jpg

Most el lehet szállni itthon is! A T-Systems Magyarország utcai padok okosítására írt ki pályázatot egyetemisták és főiskolások számára. 

Ezen a pályázaton a látványterv mellett ötleteket is várnak arra, hogy milyen smart city szolgáltatásokat lenne célszerű beépíteni a padokba ahhoz, hogy "a megszokott funkción túl sokkal komplexebb módon szolgálják a városiak kényelmét és „padokból p@dokká” váljanak".

Az Okos P@D pályázat legjobb ötleteit megvalósítják!

Ráadásul a nyertes csapat tagjai részt vehetnek a Telekom- T-Systems gyakornoki programjában, sőt - hogy a munka mellett a szórakozás is meglegyen - heti bérletet kapnak a 2017-es VOLT Fesztiválra.

A szakértői zsűri, aki a pályázatokat elbírálja, nemcsak az egyediséget, újszerűséget, vagy a látványterv szépségét díjazza. Fontos szempont - szerencsére - a megvalósíthatóság, sorozatgyárthatóság, az élettartam, fenntarthatóság. Vagyis ez nem csak egy álmodozásnak indul, hanem kézzel fogható eszközöket is láthatunk belőle a közeljövőben. 

Ha van ötletetek, milyen funkciókat látnátok szívesen budapesti (vagy más magyar városban elhelyezett) okospadokban, ne fogjátok vissza magatokat. Segítsünk az egyetemistáknak és főiskolásoknak, és írjuk össze mi is a saját verziónkat. Aki pedig inkább pályázna, itt tud.

Disclaimer: a poszt támogatója a T-Systems Magyarország.

süti beállítások módosítása