English

Egy nap a városban

Márga: Nehogy már úgy táncoljon Budapest, ahogy Balaton fütyül! (de!)

Magyarósi Csaba 2016 szeptember 19.

Ez aztán a fricska: úgy kezdődött minden, hogy Magyarországon nagyjából mindenhol katasztrofálisan rossz ételt adtak, aztán felbukkant néhány jó étterem Budapesten, ebből lett elég sok, és valamivel később vidéken is megjelent néhány, szerencsés esetben száz kilométerenként egy.

A helyzet az utóbbi egy-két évben elég sokat változott, világszerte okosodott séfek és tulajdonosok nyitottak menő éttermeket mindenfelé vidéken, elsősorban a Balaton környikén, ezt bizonyítja a nyári, I love Balatonos videósorozatom is, amiben felkerestük egy rakás jó éttermet, a Márgát is:

Ezekben az éttermekben nagyon sokszor budapesti séfek dolgoznak budapesti tulajdonosoknak, éppen ezért olyan szokatlan, hogy most egy balatoni étterem nyitott Budapesten egy helyet: a csopaki Márga lecsapott a fővárosra.

dsc04043_1280.jpg

dsc04045_1280.jpg

dsc04047_1280.jpg

A teljes sztori ennél persze bonyolultabb, mert a Márga mögött álló stáb egy része eleve Budapestről ment vidékre, a pesti étterem csapatának a fennmaradó részét meg az itt működő Lou Lou-ból vették át.

Ezzel együtt hozták magukkal a csopaki receptet, azaz hogy menő tálalással, még éppen nem fine dining fogásokat adva nagyon erősen a hazai alapanyagokra építve fogják meg a vendéget. Úgyhogy mostantól a budapesti Márgában is ilyesmit kapsz, méghozzá délben elég jó áron, két fogást 2850-ért, hármat 3450-ért.

Én hármat kértem, ezeket kaptam:

dsc04048_1280.jpg

dsc04054_1280.jpg

dsc04066_1280.jpg

Sorban:

  • csirkemájkrém szőlővel és konfitált hagymával
  • harcsa paprikamártással és kukoricával
  • csokoládé mousse levendulával és mandula fagyival

Aki a Márgába akar menni és nem próbálta még a csopaki verziót, annak elegánsan visszafogott ízekre érdemes készülnie, itt nem kitépni akarják a nyelved, csak egy finom kis rebegést okozni benne.

Az a tapasztalat, hogy a márgások megőrülnek a harmóniáért és Budapesten is nagyjából ez van a fókuszban, talán még eltaláltabb minőségben, mint Csopakon. A csirkemájkrém szenzációsan krémes volt, a harcsa a paprikamártással könnyen elbillenhetett volna az arany középútról, de erőlködés nélkül ott maradt, a csokis mousse meg annak ellenére is ízlett, hogy volt benne levendula, pedig ezzel a levendulamániával engem meg lehet őrjíteni, itt viszont nem volt cél, hogy úgy érezd, molyirtót eszel, itt csak adtak egy plusz csavart az íznek.

Szóval ha szép, letisztult, jól elkészített hazai alapanyagokra építő ételeket akarsz enni, első lépésként tégy egy próbát a Márga ebédmenüjével, aztán ha tetszik, jöhet a többi.

Márga Budapest
Székely Mihály utca 2.H-P 12-15, 18:30-23
Sz: 18:30-23

süti beállítások módosítása