English

Egy nap a városban

Japanika : remek japán étterem, elképesztő kilátással

Magyarósi Csaba 2016 szeptember 07.
Címkék: gasztro

Na figyeljetek, mert ez tök jó hely: a Japanika szuper ételeket készít, nagyon jó helyen van, ha elkapod a ritmust, kiváló árakon ehetsz és még a személyzet is jó.

Az étterem egyébként nem előzmény nélküli, a Japanika egy lánc, ami nem sok jót ígér, mert az ilyenekben az agyonszabályozottság miatt még akkor is jellegtelenek szoktak lenni az ízek, ha a világ összes fűszerét belenyomják az ételbe - elveszik a séf szabadságát, aki egy idő után kedvtelenül, szeretet nélkül állítja össze a fogásokat, amit egyszerűen érzel a végeredményben. A Bazilika előtti téren nyáron nyitott étterem alapjait 2010-ben rakták le, bár azt nem igazán sikerült kiderítenem, hogy eddig merre nyíltak Japanikák a világban: az tuti, hogy Londonban és Izraelben vannak éttermeik, meg most már Budapesten is.

Minket nyilván ez utóbbi érdekel. A helyszín nem is lehetne jobb, a zárt részre csak belestem, jónak tűnik, télen biztos kellemes lesz majd ott tolni a sushit, most viszont ott a terasz, ahonnan a bazilikát bámulhatod, nyilván ez a tökéletes választás, amíg szép idő van.

dsc03468_1280.jpg

Az étlap tele van izgalmasnak tűnő fogásokkal, elég sokféle sushival, de szerencsére nemcsak sushival, a kiszolgálás meg kivételesen remek, engem legalábbis egy jó kedvű, kedves lány szolgált ki, aki még arra is odafigyelt, hogy szóljon, hogy a külön-külön megrendelt tételeket menüben is tudom kérni és úgy jóval olcsóbb a végeredmény. Ezzel elég sokat tett azért, hogy visszatérő vendég legyek, vagy hogy nagyobb lelkesedéssel írjam meg ezt a cikket.

dsc03467_1280.jpg

Ja igen, mert van déli menü is, két fogást kpasz 2,5 ezer forint környékén, ami a helyszínt és a minőséget figyelembe véve szenzációs ár, alig kétszer annyi, mint a legegyszerűbb gyorséttermi menü.

A miso leves és ez a mogyorókrémes csirkenyárs rizzsel meg salátával például a menü része:

dsc03474_1280.jpg

dsc03477_1280.jpg

dsc03479_1280.jpg

dsc03480_1280.jpg

És amint elkezded enni ezeket, rájössz arra, hogy a láncszerűség nem feltétlenül árt az ízeknek. A miso leves egyértelműen versenyben van a legjobbakkal, amit eddig ettem, és bár még sosem jártam Japánban, a Nobuban azért már kóstoltam a fogást, szóval az itthon elérhető csúcsminőséggel tettem már próbát.

A csirke meg egészen kivételesen jó. Én mondjuk eleve szeretek minden olyan ételt, ami mogyorókrémmel készült, az ilyesmi sokszor előkerül például az afrikai konyhában, ha eddig nem próbáltad, adj neki egy esélyt, mert mindig meglepő, jó értelemben meglepő a végeredmény. És a Japanikában hibátlanul hozták a várt hatást, ez volt az egyik legemlékezetesebb fogás az utóbbi hetekben Budapesten, pedig az alapja csirke volt, ami hát, nem is igazi étel.

Ja, és rendeltem még sushikat és fűszeres tonhallal, ezek hozták, amit kellett, én a magyarországi felhozatalban továbbra sem érzem a brutális különbséget, van a piac nyolcvan százaléka, ami ehetetlen, és van a maradék húsz, ami meg jó, és ezek többé-kevésbé egymás nyakán hozzák ugyanazt. A Japanika ebben a húsz százalékban található meg, de azért nem a tetején.

dsc03471_1280.jpg

dsc03472_1280.jpg

Ha még nem tudtad eldönteni, hogy tetszik-e a hely, vagy sem, tégy egy próbát a déli menüvel, azzal nagyobb összeg kockáztatása nélkül és kiderítheted, hogy bejön-e, aztán ha igen, lehet a fajsúlyosabb tételekkel próbálkozni.

Ajánlott.

Japanika
Budapest, Szent István tér 11
V-Sze: 12-24
Cs-Szo: 12-03

süti beállítások módosítása