English

Egy nap a városban

Megjött Budapestre is a legendás spanyol étel

Magyarósi Csaba 2016 szeptember 02.
Címkék: gasztro

A paella valami olyasmi, amit az összes Spanyolországról szóló képeslapra oda kell valahogy biggyeszteni: a lassan kétszáz éves, Valencia közeléből származó egytálétel tök jó fotótéma, mert nagy, meg jó színes és jellemzően tele van mindenféle tengeri izével.

Természetesen amivel valójában találkozol, az többnyire valami hitvány utánzat, nem az arabok által Valencia közelében meghonosított rizs adja az alapját, nem La Mancha-i sáfránnyal színezik, nincs benne murciai szárított édespaprika, ráadásul ezeket többnyire siralmas, fagyasztott tenger gyümölcseivel főzik. Egytálétel, kevergetés nélkül készíted egy bazi nagy serpenyőben, aztán onnan mered az adagokat egész nap, az ilyesmi bármilyen gazemberséget elbír.

Spanyolországban éppen ezért már baromi nehéz jó paellát enni, vagy ha jó is, az nem igazi paella: nekünk például csak a tésztás verziót, a fidueát voltak hajlandók felszolgálni, amikor Barcelonában ettünk:

 

Na most ilyen előzmények után mégis mire lehet számítani paella-fronton Budapesten? Eddig túl sok jóra nem, szinte sehol sem kaptad meg mostanáig az ételt, legfeljebb néhány fine dining hely vette fel időnként az étlapra, de a paella nem odavaló, meg sok helyen készült persze az ipari hitvány verzió, fagyasztott mindennel.

Aztán a Belvárosi piacon található halkereskedés tulajdonosának elege lett abból, hogy nem tud itthon egy tisztességes paellát enni és a múlt héten megnyitotta saját helyét, amivel már nem is tudom, hányra nőtt a piacon található remek éttermek száma.

dsc03452.jpg

dsc03439.jpg

Lényeg, hogy iszonyú gazdag paellát készítenek az eredeti recept szerint: Spanyolországból hozzák a rizst, amit itt is egy nagy serpenyőben készítenek, keverés nélkül. Van spanyol füstölt fűszerpaprika, amivel Barcelonában meg Madridban találkoztam utoljára. És beleraknak mindent a paellába, amit csak találnak a halkereskedésben.

dsc03450.jpg

De tényleg, mindent.

Itt a keddi fellépők névsora:

  1. Kardhal
  2. Tintahal
  3. Tonhal
  4. Bébipolip
  5. Tigrisgarnéla
  6. Fekete kagyló

Elég jó kis brigád. Persze az ételt még el lehetne száz ponton rontani, de a jelek szerint ez nem volt cél: a Belvárosi Piacon olyan jó paellát ehetsz most, hogy hasonlóan jóval ritkán találkozol kétezer kilométeres sugarú körön belül. Sőt, még Spanyolországban is viszonylag könnyű lukra futni ehhez képest. A paella persze nem bonyolult műfaj, szóval elvileg könnyű lenne tisztességesre csinálni, de igazság szerint rosszat, olcsót készíteni meg már zavarba ejtően könnyű, ezért is lehet örülni ennek az új helynek Budapesten, ahol megmutatják, hogy milyen az, amikor rendben van ez az étel.

dsc03444.jpg

dsc03445.jpg

Jelenleg 1950 forintért árulják, 4 és 6 között 1500-ért, ami elég jutányos ahhoz képest, hogy az adag nagy, laktató és hogy a fél óceán benne van a tányérodban.

Paella
Belvárosi piac

süti beállítások módosítása