English

Egy nap a városban

Tök jó és megfizethető olasz étterem nyílt a Krúdy Gyula utcában - Al Dente

szucsadam 2016 július 19.
Címkék: olasz gasztro

Olasz éttermekben nincs hiány Budapesten, és ha nem lenne elég az egyébként egész jó példányokat is felvonultató sereg - itt találjátok a toplistánkat -, ráadásul nemrég még még Jamie Oliver is úgy döntött, hogy a várnegyedbe látogató turistákat pizzával örvendezteti meg.

Ha azonban hangulatos kis osteriákra vágyunk, ahol fakszni nélkül, családias hangulatban, természetes módon kapunk jó kajákat a tányérunkba olcsón: ezért általában mégiscsak Olaszországba kell utazni.

Nemrég nyílt egy ilyen hely a Krúdy Gyula utcában. Aki rég járt volna arra, ez az:

p1330795.JPG

Két olasz-magyar pár nyitotta, olasz pasik, magyar lányok. És minden egyszerűsége ellenére nagyon hangulatos. Vannak olyan helyek, amik a minket kiszolgáló tulajdonosok miatt lesznek otthonosak: na ez pont ilyen.

p1330794.JPG

p1330779.JPG

Vannak reggelik, egy csomó húsos, halas, vega saláta, tészták, pizzák és főételek. És ami a kedvencem: napi ragus, napi tengeri és napi vega tészta. 1800, 1500, 1100 forintért, amit épp be tudtak szerezni. Óriási. És nem tudom, figyeltétek-e az árakat.

Ez volt a napi tengeri 1500-ért, koktélrákokkal, egy nagyon ízletes, szaftos mártással, kitűnő állagúra főzött tésztával. Semmi extra, nem vered a fejed az asztallapba miatta, nem egy gasztonómiai csoda, pont úgy áll a jó kajához, ahogy egyre több helyen kellene. Nagy ügy, tessék, az főz tisztességeset, aki akar.

Kértem mellé a borkorcsolyák között meglátott 450-ért kínált olivabogyókból, és de jól tettem. Ritkán kapunk ilyen friss, harsogó, nagy, magos olivát éttermekben, öröm volt mellé harapni. Már igazán csak az a bor hiányzott a fogás mellől, de sajnos, ezt aznap kénytelen voltam kihagyni a nem messze hagyott autó miatt.

Mivel a tulajdonos fiúk Pugliából, a csizma sarkából származnak, ezért a borok is innen jöttek. Dél-olasz szőlők leve, sok-sok - talán helyenként túl sok - napfénnyel, az ilyen boroktól mindig jókedvem lesz. Persze észreveszem, hogy a borlapon csupa IGT jelölés látható - ami nagyjából a tájbornak felel meg, jobb minőségre utaló besorolás a DOC vagy DOCG lenne -, de mégis sokat nyom a latban, hogy ilyen helyeken sütötte a nap:

puglia.jpg

A Mikulás (Szent Miklós) földi maradványai is errefelé találhatóak. Ha valakinek esetleg kellett még indok, miért szeressük Pugliát. 

A pizzát nem ajánlom, ennél azért ehetünk jobbat sok helyen a városban. Legalábbis én szeletet kértem, aminek akkorra már elég száraz volt a széle, meg úgy az egésze is. De majd visszanézek, a borok miatt is, és akkor meglátom, mit tud frissen készíteni a pugliai csapat.

De nem készülök rá nagyon, ez nem az a hely. Ha erre járok, beugrom. Ez egy olyan étterem. Kell ez a lazaság.

Al Dente
Cím: 1088 Budapest, Krúdy Gyula u. 9.

süti beállítások módosítása