English

Egy nap a városban

Ha Írország hangulatára vágysz, menj el egy budapesti ír kocsmába egy fontos rögbimeccs alatt - Jack Doyle's

szucsadam 2016 július 14.
Címkék: pub kocsma ital turista

Szülinapra voltam hivatalos, így végre először beléptem azon az ajtón, ami előtt már vagy ezerszer elmentem, a Kamermayer tér háromszögének leghegyesebb szögénél. Jack Doyle's, ír pub. 

img_0835.jpg

Az ír pubokkal én kábé úgy vagyok, hogy hacsak nincs tele írrel, nem látom sok értelmét az erőltetésének. Persze világszerte elterjedtek, és az ír sör, meg a rágcsálnivalók készítésénél többre képes konyha abszolút szerethető elmélet, csakhogy ezzel szemben az itthoni valóság sokszor túlárazott magyar vagy üveges ír söröket képes felmutatni, átlagos vagy annál rosszabb konyhával és kiszolgálással.

Ehhez képest a Jack Doyle's-ban pár magyar volt összesen rajtunk kívül, azok is leginkább a felszolgálók táborát erősítették (bár köztük is volt ír). A többik asztalokon átkiabáló, hatalmasat röhögő, tetkókkal kivarrt írek voltak, a többi vendégről nem tudok biztosat mondani, de tutira az Egyesült Királyság területéről érkeztek. Egyikük valamiért, a kamera láttán jó ötletnek vélte nadrágletolós mozdulattal hozzátenni a kordokumentumhoz:

img_0828.jpg

"Ők valamiért ír kocsmát keresnek, ha elutaznak külföldre" - mondja a pincér. Hogy miért? A megfelelő válasz aláhúzandó.

  1. Ott van Guniess
  2. A magyar éttermek túl fenszik, a magyar kocsmákban nincs rendes konyha
  3. Ír sportcsatornék közvetítését lehet nézni az adott helyen
  4. Ott van a többi ír turista is, akik végre számukra emberi nyelven beszélnek

Budapesten is van több régóta működő ír pub, ami igyekszik a fenti igényeknek megfelelni. Meg vannak olyanok is, akik inkább a sörszerető magyarokat próbálják meg becsalogatni. A Jack Doyle's kétségkívül az előbbi kategóriába tartozik.

A Pilvax épületében járunk, ahol Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt, megszövegezték a 12 pontot, volt tehát itt akkor is nagy zsibongás. Akkor így festett a hely:

1280px-pilvax_pest_preiszler.jpg

Érdekes adalék, hogy a turistáknak pont a nagy belmagasság miatt nem elég pubos a pub, pedig még álmennyezetet is tettek fel, nehogy a Budapesten divatos, nagyra törő méretek miatt feszengjenek a külföldiek. Egyébként a mostani kinézete (főleg a padló és a plafon), hacsak nincs tele emberrel, és nem látod, eléggé lelombozó:

img_0811.jpg

De ahogy kikéred a második Kilkennydet, amit itt csapolnak, az elsőre bántó kiabálás, ún. ír hangulatú kocsmai hőzöngés már megszokottá válik, és egyre inkább úgy érzed, hogy a bejáraton belépve utaztál vagy kétezer kilométert északnyugatra, és az érdes modorú urak a sörüket befejezve majd összeterelik a kecskéiket, és hazamennek a falujukba, ami nagyjából úgy néz ki, mint a háttérben látható rom, miközben szól a skótduda. Ír duda, mindegy.

ireland-main.jpg

Azért a csapolt Guiness és Kilkenny (meg persze a 14 féle ír whiskey) mellett kapható itt Soproni is, előbbiek 1300 forintos korsóárához képest 600 forintért. Az ide látogató írek ezt nem nagyon hiszik el, és mindig kérnek egyet, hogy mit tud a szinte ingyen árult sör. Nyilván nem ájulnak el, de elismerik, hogy tényleg sört kaptak a poharukba, ami másfél fontért ajándék nekik. Közben az egyébként nem túl nagy méretű tévében épp egy nyilvánvalóan fontos rögbimeccset adtak, angol kommentárral, ezt nézték. Amikor vége lett, kiitták a sört, és továbbállt a hangos társaság. Maradtak a halkszavú írek és angolok. És a pultot támasztva egy cowboy sapkás úr, olyan csendéletet megelevenítve, amit utoljára a Nagy Lebowskyban láthattunk, a bowlingpálya mellett.

img_0827.jpg

A másik meglepetés (a szimpatikussá váló hőzöngés mellett) a konyha. Nagyon tisztességes ugyanis, akár steak-et, akár salátát vagy fish&chipset kérünk. Jól bánnak a hússal, a salátát izgalmasra (és nagyon fűszeresre) készítik el, a hal mellé pedig majonézes szószt és a borsópürét adnak, amikkel nagyon jól feldobják az egész cuccot. De egyébként van itt - a kötelező, és elég jól kinéző hamburgerek mellett - túrós csusza és csirkepaprikás is, nyilván azoknak a külföldieknek, akik kipróbálnák a magyar konyhát (mondom, magyarok nem nagyon járnak itt). A csokitorta is elég jó cucc, tömény, belül folyékony, valódi tejszínhabbal. 

"Ők megszokták, hogy jó kaját kapnak, ha lemennek akár csak meccset nézni, így nekünk is jó konyhát kell vinni" - mondja a felszolgáló.

Nálunk, ha egy kocsmában jó kaját adnak, rögtön írunk egy világrend-borítást vízionló posztot.

A turisták miatt jó konyhát vinni, a Váci utca közelében: még most sem hiszem el. Annyira eltér ez az általános gyakorlattól, annyira gyökeresen más felfogás, hogy vissza kell mennem az ősrobbanásig, hogy újra megalkossam a világképem. Ezek szerint van még remény, ez a szerethető métely talán évek alatt átterjedhet a Vácira is.

Jack Doyle's
Cím: 1052 Budapest, Pilvax köz 1-3. "( Varoshaz u. 10 in a taxi )"
Tel: + 36 1 796 9009

süti beállítások módosítása