English

Egy nap a városban

Monofu: hogyan csinálj tuti desszertezőt egyféle desszertből?

Magyarósi Csaba 2016 június 30.
Címkék: gasztro

Akkora mostanában a zaj Budapesten, annyi jó hely nyílik, hogy elég nehéz új szereplőként szóhoz jutni. Néhány éve még elég volt jó minőséget adni, ma már  inkább valami kiválót kell letenni az asztalra, és kell még egy ötlet. Szuper cukrászdád van? Remek, tépj egy sorszámot és állj be a sorba.

Nyilván persze egy jó minőséget kínáló sütiző még most is nagy dobás tud lenni Budapesten, de a Monofu tulajdonosai érezték, hogy ennél több kell, szóval kitaláltak egy izgalmas koncepciót is a színvonal mellé: mindig csak egyféle édességet készítenek, persze azt számos ízesítésben, de itt vagy ez van, vagy az, egymást váltják a sütik és sosincs egyszerre dobos torta, rigójancsi meg rákóczi túrós.

dsc02043_1280.jpg

Már csak azért sem, mert a Monofu (a név egyébként a Monofoodból, szóval egyféle kajából származik) inkább franciás sütiket készít, méghozzá zseniális minőségben. Amikor két hete voltunk, épp éclair futott és amennyire látom a facebookos kommunikációból, még mindig ez a süti van, azelőtt brülék voltak és így tovább.

dsc02040_1280.jpg

dsc02035_1280.jpg

Az éclair 19. századi francia süti, megtöltve és megkenve valami finom krémmel, aztán jól lehűtve. A tészta ugyanaz, mint a profiterole-nál, az ízesítés meg százféle lehet, amit pont a Monofu bizonyít, sütinként haccázé.

Itt legalábbis van ananászos sóskaramelles, mangó-passió-mogyorós, eper-rebarbarás, madagaszkári vaníliás, málna-licsis, sós pisztáciás, feketeribizlis ibolyás, és kábé ennyit sikerült felírnom, pedig volt még bőven.

dsc02041_1280.jpg

dsc02042_1280.jpg

És nyilván fantasztikus volt mindegyik. Hármat kértünk ki, ebből kettőt sikerült lefotóznom még a felfalás előtt: a tészta könnyű, kívül nagyon enyhén roppan, belül puha, a krémek kívül-belül fantasztikusak és jó ízléssel készítették őket: nincs bennük semmi émelyítő, gejl, kiváló ízpárosítások jöttek létre, hogy a végeredmény egy tök jó, könnyű nyári desszert legyen, ami harminc fok fölött is jól tud esni.

És ez csak most van: jövő hónapban új kaja jön és így tovább, hogy mindig legyen okod visszalátogatni.

Monofu
1027 Budapest, Margit krt. 62.
H-P: 10-19
Sz-V: 12-19

süti beállítások módosítása