- mert sokkal jobb a hangulata, mint néhány évvel ezelőtt. Az első fesztiválokon még minden vendég az ujját eltartva magyarázott a tanninokról és a haute cuisine-ról, most normális emberekkel van tele a fesztivál, itt sem nagyobb a sznobériafaktor, mint egy könyvvásáron, vagy egy szombat délelőtti gyermekmatinén
- mert ugyan négyezer forint a belépő, ami elég húzós, de cserébe odabent el lehet férni, és ennyiért kapsz egy borospoharat, néhány deci ajándék bort, pezsgőt, kis szendvicses és kávét, szóval szűkösen, de a kezdőpakk elég ahhoz, hogy már csak az ételekre kelljen koncentrálnod
- márpedig az ételek fantasztikusan jók
- és megfizethetők: átlagosan 1400 forint körül vannak az adagok, ezekből érdemes legalább néggyel számolni
- de kint van az öt Michelin csillagosból három, és náluk is ennyiért ehetsz, ami azért elég ritka alkalom
- mert a Szigetről is ismert, kártyafeltöltős paypass fizetési rendszer elsőre baromira idegesítőnek tűnhet, valójában viszont iszonyú praktikus, hogy a helyszíneken nem kell pénzszámolással vagy borravalókalkulálással vacakolnod, csak lehúzod a kártyád és egy másodperc alatt fizettél is, kifelé meg visszakapod a megmaradt pénzedet
- mert nincs kockázat és az azzal járó stressz, nem tudsz rosszul választani: a téli halfesztivállal szemben itt lényegében az összes pavilonban minőségi ételeket készítenek, amit kirendelsz, az a nagyon jó és a szenzációs között mozog
- mert tök jó programok vannak, ma például mindkét Michelin-csillagos Costes séfje elkészít egy-egy fogást a színpadon, vagy ott van Szabó Péter, a Vörös Homár tulajdonosa, aki egy ember nagyságú kardhalat bont és filéz a színpadon
- vizet annyira nem találsz, hogy ingyen van, mert annyira mindenhol csak bor folyik, hogy egy idő után feladod a keresést, bemész a Millenáris mosdójába és a csapból iszol
- vannak workshopok is, ma például még megtanulhatod a rizottó és tésztakészítést Giannitól, a koktélkészítést a Boutiq’ Baros Nagy Zoltántól, a helyes halbontást a Budaörsi Halpiacosoktól és a barbecue alapjait a Nyárspolgártól
És akkor a best of: a teljes Belvárosi piac kivonult testületileg, ott vannak a bejárattól jobbra, tőlük bármit eszel, rántott húst a Buja disznóktól, halat a Vörös homártól, zseniális orosz ételeket a MoszkvaTértől, Szabó Győző spéci kajáit a Steamboo-tól és így tovább, nem tévedhetsz. És végre itt vannak a legjobb balatoniak Kistücsökről Márgán át BalatonBorig, ezeket kipróbálni kötelező!
Jöjjenek a további kedvencek!
Borkonyha, szarvas bao:
Natura Hill, harcsapaprikás és mangalica-őz nyalóka:
Anyukám mondta, burratás focaccia:
Bock bisztró:, szarvasborjú-paprikás:
Rosenstein, rosenbao:
Tanti, vaddisznóoldalas, spéci harcsa:
Nyárspolgár/Egy füst alatt, marhaszegyszendvics:
á’ table!, mille-feuille:
Émile:
Minden kép a galériában:
Két fő kb. 12-13 ezer forintból eszik degeszre magát. Persze erre még rájön a nyolcezer forintos belépő, szóval valójában fejenként 10 ezer forintos programról beszélünk. Ez nem olcsó, de ennél kevesebből ennyi jó kaja sehol sem jön ki Magyarországon. Illetve sehol a világon.