English

Egy nap a városban

Bartók Béla Boulevard: megnyit Újbuda bohém kulturális negyede

simon mondja 2016 április 29.

Hirdetőink a Bartók Béla Boulevard megálmodói, akik remek ingyenes programokkal készülnek nekünk egy hét múlva.

Pezsgő Buda. Ez egy eléggé nyilvánvaló oximoron, amit az utóbbi évek gyakorlata is igazolt. Pest nyüzsög, míg Buda inkább lassan és méltóságteljesen pihen. 

Éppen ezért is izgalmas, ami május elején történik majd a Bartók Béla úton: az itt található galériák, dizájn shopok, kávézók és éttermek összefognak, hogy egy három napos, izgalmas programsorozatnak adjanak otthont. Az eleve tök jó adottságokkal rendelkező utca felbolydul, egy rakás ember jár majd ki-be az üzletekbe, élő zene hangja szűrődik majd ki az ablakokon.

Kosztolányi, Karinthy, Móricz, és az utcában sokat megfordult többi irodalmi nagyság, akik Buda akkori bohém boulevardjának köveit koptatták, most nyilván örömtáncot lejtenének: újra a városrész társadalmi és szellemi központja lehet az utca, még ha csak három napra is.

rg8_2691.jpg

A programok magukért beszélnek:

Kreatív csempézés Portugál módra

A portugál kávé és a pasteis de nata

Miért dobnád ki régi evőeszközödet, fém alkatrészeidet vagy bringaláncodat, ha tudsz belőle ékszert is készíteni?

Rendelj novellát! 10-15 novellából lehet választani a rendelés mellé, felolvassák őket az asztaloknál

Napindító jóga

Képzőművészek szabadon alkotnak lágy zenére, alkalmazkodva a pillanatnyi hangulathoz

photocredit_stiglincz_gabor_18.jpg

Fotó: Stiglincz Gábor

photocredit_stiglincz_gabor_16.jpg

Fotó: Stiglincz Gábor

rg8_2662.jpg

Meg persze egy rakás kiállítás, koncert, workshop és egyéb program (részletek itt). 11 neves művész vállalkozik majd arra például, hogy a Bartók Béla Boulevard valamennyi portáját annak szellemiségéhez, hangulatához igazodva feldobja egy eredetileg oda nem illő tárggyal, így feldíszítve, meghökkentővé változtatva az egész utcaképet. A Gellért Szálló dísztermében egy design aukción később elárverezik a kiállított tárgyakat, a bevételt jótékony célra ajánlják fel. 

De lesz más játékos, mindenki számára látható meglepetés. Diákcsapatok ugyanis miniatűr kerteket készíthetnek, egy-egy virágosládában. A „Fogadj örökbe egy kiskertet” kreatív alkotói pályázatra több mint 50 iskolás csapat jelentkezett, végül 37 alkotás valósul majd meg 19 különböző helyszínen. A kertek már most folyamatosan készülnek, és kerülnek ki a helyükre.

kiskert_pagony_3.JPG

Szóval nagyon jó lesz, a fenti lista a huszada sincs annak, ami várható. Az ajánló több pontjában felbukkanó portugál párhuzam pedig nem véletlen: az Eleven Tavasz idén Portugáliáról szól, a kóstolók, a kiállítások, a művészek jelentős része erre az országra reflektál. Mi is imádjuk, Lisszabonról itt írtam egyszer posztot, Csaba videóját pedig itt találjátok.

Nekem ráadásul már volt itt korábban egy mediterrán élményem: a La Nube-ban Timi és Ivan, egy magyar lány és egy spanyol fiú elénekelték a vendégeknek a szerelmes dalukat, amit a szakács kísért a gitárján. Felejthetetlen volt. Ja, és a La Nube is részt vesz az eseményben, találkozhattok velük májusban, ha eddig nem tettétek.

Érdemes átböngészni a programot, amit itt érhettek el, és kinézni magatoknak néhány órát valamelyik napon május 6. és 8. között, amikor átérzitek, milyen is lehetne Buda, ha minden nap fesztivál lenne. Mert simán benne van, hogy egyszer újra felpezsdül a környék annyira, hogy lepipáljuk az 1900-as évek elejének itteni kicsapongásait, és Buda újra elkezd pezsegni.

 photocredit_stiglincz_gabor_6.jpg

süti beállítások módosítása