English

Egy nap a városban

Tegnap nálunk járt Lara Fabian, az érzelemgazdag koncertek specialistája

szucsadam 2016 április 27.

Amikor Misi barátom (aki mellesleg egy saját projektünk, a Menő Lakásom építésszervezője) több mint két és fél évvel ezelőtt odafordult hozzám egy thai étteremben, és azt mondta, hogy el akarja hozni Lara Fabiant Magyarországra, az első kérdésem az volt:

És ő kicsoda?

A második pedig ez:

Miért nem indítasz erről a küzdelmedről egy blogot? Nem is csak a rajongókat érdekelné, hogyan megy az, amikor egy outsider koncertet akar szervezni egy világsztárnak.

Így jött létre a LaraFabianBudapesten blog. Itt írtam róla bővebben.

Misi küzdött, tárgyalt több tucat emberrel, elutazott Brüsszelbe is, hogy Lara Fabian menedzserével beszéljen. Én meg tanácsokkal láttam el Misit a blog írásával kapcsolatban, sőt egy alkalommal még én is megpróbáltam elérni Larát, a kedvenc cukrászdájában hagytam egy bemutatkozó kártyát Brüsszelben. Ezen üzentünk neki, hogy Magyarországon épp azon dolgozik egy Misi nevű fickó, hogy elhozza az országba. Ahová egyébként nem merne eljönni, hiszen néhány száz fős rajongótábora van legfeljebb itt. 

Snitt: Lara Fabian tegnapelőtt Budapestre érkezett, hogy fellépjen a Papp László Sportarénában. A koncert végén kétszer is megköszönte Misinek a színpadon, hogy segített neki egy új országban fellépni, ahová most már bátran visszatérhet majd.

Thank you Misi.

Különös pillanat volt ez. Misi nem koncertszervező, végül egy profi cég szervezte meg az eseményt, Misi - ahogy az elején leszögezte -, egy fillért sem kért az egészből. Sőt, valójában pénzbe került neki a blog létrehozása, üzemeltetése, Facebookos hirdetései, az utazgatás. Ő volt, aki megálmodta, és megágyazott a dolognak, hobbiból. És ezért érezte úgy tegnap Lara Fabian, hogy meg kell köszönnie neki, és ő emiatt zárhatta le úgy ezt a két és fél évet, hogy megérte.

De most már beszéljünk a koncertről is. Végül is ezért a másfél-két óráért küzdöttünk ilyen sokat.

Kezdjük ott, hogy mi az, ami egy átlagos Lara Fabian rajongónak először eszébe jut az énekesnő nevéről. Alighanem ez a koncertrészlet, ami pontosan megmutatja, miért vannak az átlagosnál is rajongóbb rajongói Larának:

Olyan, mintha egy ilyen koncert maga lenne a szeretetcunami, oda-vissza, a színpad és a nézőtér között.

Oké, és mi jut eszébe Lara Fabianról annak, aki nem ismeri a munkásságát? Alighanem ez:

I Will Love Again. A rádiók agyonjátszották, nagyjából ez az egy szám volt, ami eljutott a magyarországi mainstreambe. Pedig, ha végighallgatjuk a hölgy életművét, ez a dal jócskán kilóg. Slágertermék.

Én két és fél éve a második csoportba tartoztam. Az azóta eltelt időben Misi próbált ugyan kikupálni, de végül egy furcsa hibrid lettem csupán a végére, akinek háromféle Lara Fabian dal létezik:

  • Számok, amiket Misi mutatott, és elmagyarázta, miről szólnak, és miért szereti őket (Göttingen, Comme ils disent, Je t'aime, stb.)
  • "Ez most Celine Dion vagy Lara Fabian?"
  • I Will Love Again

A tegnapi koncertben mégis az volt a jó, hogy ennek ellenére nem annyira lógtam ki a sorból. A látogatók nagy része ugyanis még szintén nem volt Lara Fabian koncerten életében, így velem együtt több ezer szempár meredt a színpadra, hogy na, mikor jön a szeretetcunami. Vajon most is borzongok majd annyira, mint amikor a youtube-os videót láttam, lesz-e olyan meghitt pillanat, amikor elmorzsolok én is egy könnycseppet.

Nem tudtuk, hogy mit várjunk, de vártuk.

Aztán megjött Lara Fabian. 

Az előttem ülő hölgy ebben a pillanatban maga elé tartotta az okostelefonját, hogy a koncert végéig csak háromszor vegye el onnan. Egy alkalommal azért, hogy külső töltőre tegye. Neki biztosan maradandó élmény lesz a koncert, hiszen van egy csomó ilyen fotója és videója az egészről, és nagyjából ugyanebben a minőségben nézte végig:

imag0002.jpg

A dalok számomra az alábbi összeállítást hozták:

  • sok "ez most Celine Dion vagy Lara Fabian dal?"
  • I Will Love Again
  • sok "ez most Celine Dion vagy Lara Fabian dal?"
  • A koncert végén: számok, amiket Misi mutatott, és elmagyarázta, miről szólnak, és miért szereti őket

Lara Fabian hangja elképesztő egyébként. Olyan ereje van, mint Bud Spencernek a délutáni alvás után, és olyan magától értetődő, mint Chris Rea vezetés közben. Ennek a hangnak a dalok nagy része még kevés is volt egy picit, hiszen tökéletesre csiszolt, iszonyú erős (na ezért nem Celine Dion), és az este folyamán néhányszor tényleg betalált, és libabőrös lett tőle a hátam. Amikor nem számítasz rá, amikor a dal egy csendesebb fázisban van, egyszer csak kiengedi a hangját, csak egy másodpercre, majd visszavált. Te meg azt gondolod: ez meg mi a rosseb volt? 

Ennek ellenére a koncert első négy-öt száma érdektelenre, laposra sikeredett. Ezek többnyire új dalok voltak, vagy számomra ismeretlenek.

maxresdefault.jpg

Aztán jött a magyar toplisták réme, az I Will Love Again. Az énekesnőt kísérő gitáros, basszeros, dobos, billentyűs/harmonikás kiegészült egy masszív diszkóhangzással, amitől egy csapásra tényleg nem tudtam, hogy hol vagyok. Még a koncertből is totál kilóg ez a dal.

A közönség viszont odáig volt. Felálltak, üvöltöztek, végre ismerték a hangokat. És valahol tényleg jó volt a dübörgésbe belevegyült élő hangszeretől, meg persze attól, hogy Lara Fabian végre kapcsolódott a közönséggel. Megtörtént. Életteli lett hirtelen a koncert, feloldódott valami görcs. Sírt is a végén az énekesnő picit. Más országban a J'taime után sír, itt a diszkó után, ez van. Mindenesetre innen már könnyebben ment minden. A végére előjött néhány sláger, a fenti képen látható dal pedig, amikor Lara a kivetítőn éneklő férjével duettezik, kimondottan tetszett (a kép nem a mostani koncertről van, arról még nem jöttek hivatalos fotók. Ez a kép viszont most készült).

img_6598.JPG

A koncert elején vártunk valamit. Néztünk a színpadra, hogy na, lássuk, mit hozott magával az énekesnő. Hogyan varázsol el minket? A koncert közepén jöttem rá, hogy nincs mire várni. Az a varázs, ami a poszt elején található videóban van jelen, a közönségnek köszönhető. Persze, kell hozzá az énekesnő, aki maximálisan bele tudja tenni az érzelmeit az énekébe, de ha nincs reakció a másik oldalon, akkor végül nem történik semmi. Sok dologgal vagyunk így: várjuk, hogy majd eljön, elhozza valaki, és akkor jó lesz. Aztán a végén jövünk rá, hogy nekünk kellett volna megteremteni, amire vártunk, és nem passzív szemlélődőként kémlelni a horizontot.

Ennyi Coelho bölcsesség elég lesz mára.

Szóval végül csak sikerült. Eljött Lara Fabian Magyarországra, megköszönte Misinek, hogy ennyire hitt benne, és hogy felduzzasztotta a két és fél éve csak néhány száz érdeklődőt egy sportcsarnok méretű tömeggé. A jegyek nem voltak olcsók, 30 ezer forint felett is voltak bőven, így nem kell félnünk, hogy a szervezők végül veszteséggel zárták az eseményt. A rajongók pedig végre láthatták Larát, sokan életükben először. Mindenki boldog.

I Will Love Again!

süti beállítások módosítása