English

Egy nap a városban

Tengeri mártogatós a Situban: a legjobb új étel Budapesten

Magyarósi Csaba 2016 március 17.
Címkék: gasztro

Fogalmam sincs, hogy csak a közelgő tavasz miatt-e, vagy tényleg, de mostanában mintha feltámadna a gasztroforradalom. Az úgy volt, hogy elkezdtük írni a blogot, aztán hirtelen nyílt egy rakás szenzációs hely, csak kapkodtuk a fejünket, aztán a növekedés üteme alábbhagyott, sőt, elkezdtek felbukkanni a megjelenésükben eredeti, de szolgáltatásaikban pocsék éttermek, amik csak egy fokkal voltak jobbak a gasztroforradalom előtti, minden szempontból értékelhetetlen helyeknél.

Mostanában viszont folyton jó kajákba botlom, olyan szenzációs ételekbe, amik több száz tesztelt étterem után is lázba tudnak hozni.

És a legújabb találat is ilyen, köbre emelve ilyen.

Situ a Kazinczy utcában, annak is a legszórakoztatóbb részén: ott, ahol van egy kanyar félúton, Budapesten ritkaság az ilyesmi és mindig tök jó élmény errefelé csatangolni, mert séta közben fogalmad sincs arról, ki bukkan majd elő a törés után.

A Situ olyan, mint egy francia kisétterem, zavarba ejtően közel vannak egymáshoz az asztalok és a székek, de amikor mi ott voltunk, legalább nem csináltak olyat, amit Párizsban gondolkodás nélkül megtennének: nem ültettek a négy fős, félig foglalt asztalunkhoz egy másik párt, mondván, hogy úgyis van ott még két hely.

dsc00619_1280.jpg

dsc00617_1280.jpg

dsc00616_1280.jpg

dsc00623_1280.jpg

Az étel főleg francia helyütt ázsiai beütésekkel, a hangulat kiváló, a személyzet tök barátságos, igazából úgy ücsörögsz egy minden gyanú szerint minőségi étteremben, hogy tökéletesen leválasztják róla neked az ilyesmi helyekre jellemző finomkodó sznobizmust.

És akkor az ételek: remek volt az első fogás, a rák is meg a bárány nyak is. Sőt, kiváló, friss, eredeti, másmilyen, figyelemre méltó.

dsc00633_1280.jpg

dsc00629_1280.jpg

Viszont a második fogás: a tengeri mártogatós. Azzal valami egészen új érkezett el Budapestre. Ritkán futsz bele ilyen eredeti, remek kajába, amit a körülményektől függetlenül bármilyen helyzetben bezabálnál, feltűrt ingujjal.

dsc00634_1280.jpg

dsc00638_1280.jpg

Annyi grillezett lazac és konfitált kacsa után csodálatos élmény a serpenyő, ami tele van remek minőségű és ízű tengeri izékkel, és az izék alatt most értsd ide az Atlanti-óceán egyhavi termését rákokkal, kagylókkal, többfélével, tintahalakkal.

Tudjátok, a srácokkal.

Mindezt belefőzték egy remek, karakteres szószba, ami viszont pont csak annyira izmos, hogy egy másodpercre se nyomja agyon a belevalókat. És ezt az egészet eszed, falod, tunkolod, csodálatos az élmény 5500 forintért, mert ennyibe kerül a serpenyő, amit ha az utolsó falatig betolsz, akkor akár két közepesen éhes felnőtt is képes eltelni vele: ilyen jó ár-érték-arányú étel alig akad a városban, az élvezeti faktorról nem is beszélve.

Ja, és a desszert: csodálatos. Kihagyhatatlan. Mindenképp próbáljátok meg, mert ez is menüsor is eredeti és nagyon-nagyon rendben van.

dsc00642_1280.jpg

És persze szó nélkül hoznak egy kancsó csapvizet, ha kérsz, mint bármelyik párizsi étteremben.

dsc00639_1280.jpg

A lényeg, hogy a Situ kiváló választás minden olyan esetre, amikor feszültségtől mentesen akarsz zseniális ételt falni és bár simán elkölthetsz  fejenként tízezret, ennél lényegesen kevesebből is kiválóan érezheted odabent magad.

Kötelező!

Situ
Budapest, Kazinczy u. 32, 1075 Hungary
061785 3912
Nyitva tartás: hektikus

süti beállítások módosítása