English

Egy nap a városban

Űrkiállítás a Millenárison: ennél közelebb csak kilövés után kerülhetsz az űrbe

Magyarósi Csaba 2016 február 29.
Címkék: szórakozás

Oké, az űrhajós kiállítás szóösszetételnél kevés lelkesítőbb dolog létezik az univerzumban, ideértve Monica Belluccit és a posírozott libamájat.

  • Minden gyereket érdekel
  • Minden férfit érdekel
  • Nem vallják be, de a nőket is érdekli

Feszül ugyanis egy hatalmas ellentét aközött, hogy most már több mint ötven éve járkálunk az űrbe, és aközött, hogy a valódi űrutazást eddig csak 536 ember tapasztalhatta meg, kevesebb, mint ahányan ezt a cikket a publikálás első órájában elolvassák. Ja, és alig 12-en jártak a Holdon. Szóval a Föld lakosságának felfoghatatlanul túlnyomó többsége semmilyen saját tapasztalattal nem bír egy alaposan bemutatott, dokumentált, kutatott és bizonyos szempontból bejár területről: jelenleg is több mint kétezer műhold repked felettünk, ott vagyunk, terjeszkedünk, a mienk, még sincs kézzel fogható élményünk az emberiség egyik legnagyszerűbb kalandjának első állomásairól.

És a NASA űrkiállítás a Millenárison azt ígéri, hogy egy fokkal közelebb kerülünk ehhez a titokhoz, amit tegyük hozzá, részben be is vált. Nem teljesen, de részben.

3_8.jpg

A Nemzetközi Űrkiállítás több részből áll: viszonylag kevés a kiállítási tárgy nélküli leíró-szakasz, ahol a falra elhelyezett tájékoztatókból kell kipréselni az információt. Ennél szerencsére több olyan helyszín akad, ahol mindenféle űrcucc kerül karnyújtásnyi távolságra - ez a távolság azonban időnként olyan sajnálatosan soknak tűnik, hogy megérted, mint érhetett át Michael Collins asztronauta, amikor társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdon bérkeltek, míg ő az Apollo 11 fedélzetén várta őket vissza Hold körüli pályán keringve, soha el nem érve az égitestet.

Oké, lehet, hogy ő azért nagyobbat szívott, de értitek az analógiát.

img_8114.JPG

A lényeg, hogy a második csoportba kicsit túl sok eszköz tartozik és több is átkerülhetett volna a harmadikba, ahol a valóban kipróbálható, bejárható kiállítási tárgyak vannak. Akadnak persze ilyenek is bőven.

A legjobbak talán azok a részek, amikor a MIR egyik moduljába lépve képzelheted el, hogy milyen volt a kilencvenes években űrhajósnak lenni, aztán átmész a Nemzetközi Űrállomás Destiny moduljába és átérzed, hogy ha csak egy fokkal is, de közelebb kerültünk a scifi-k látványvilágához.

1_15.jpg

De igazság szerint engem akkor sikerült volna teljesen levenni a lábamról, ha az egész ISS-t megépítik és az bejárható lett volna, mondjuk úgy, hogy egy kötélre akasztva lebegek végig a modulok között, ha nemcsak egy korláton keresztül nézhettem volna meg az űrsikló irányítópultját, hanem beülhettem volna az ülésbe, ha a hatalmas robotkart a raktérben irányíthattam is volna akár egy renderelt képen keresztül és ha az űrkaját nemcsak kiállítási darabokon keresztül ismerhettem volna meg, hanem meg is kóstolhattam volna. Igazán hozhattak volna magukkal néhány mázsa ételt, úgysem romlik meg és bőven voltunk, akik minden pénzt kifizettünk volna azért, hogy megismerjük az élményt.

img_8152.JPG

Ezzel együtt szuper ott állni az első Szputnyik előtt, megnézni a holdjárót, találkozni a Mars roverrel, csak nem árt alaptudással érkezni, ha mondjuk a gyerekednek akarok elmagyarázni, hogy mit lát, mert a táblákon sokszor nincs elég infó, és az élmény úgy általában kevésbé intenzív, mint lehetne. Utóbbit ellensúlyozza az utolsó terem néhány játéka, beülhetsz például a giroszkópos hánytatóba, ahol percekig pörgetnek össze-vissza, ez egyébként az első számú oka annak, hogy sosem leszek űrhajós, persze van ennek egy szelídített változata, azt kipróbáltam és az jó móka volt:

img_8242.JPG

És van F-18-as szimulátor is, ami viszont kábé annyit tud ötszáz forintért, hogy folyton lezuhansz vele - kicsit ez is olyan, mint az egész kiállítás, az amatőrök a játék végéig nem értik majd, hogy mit is kéne csinálniuk, a prók meg kicsit csalódottak lesznek, mert egy ilyen szimulátornál többre számítottak.

De. A Nemzetközi Űrkiállítás legalább öt nagyságrenddel jobb a kihagyhatónál, szóval ha nem is elégíti ki az összes elvárásunkat, kötelező elmenni rá, mert ennél sokkal közelebb valószínűleg továbbra sem kerülünk majd az űrhöz, szóval rohanjátok le a hátralévő egy hónapban - csak ne pénteken vagy hétvégén, mert akkor a tömött sorokban állva ismerkedhetünk meg a földi pokollal.

Gateway to Space
Jegyek: 1800-3600Millenáris
Nyitva: március 15-ig
H-Cs: 10-20:30
P: 10-22:30
Szo: 8-22:30
V: 8-21:30

süti beállítások módosítása