English

Egy nap a városban

Egy jó halas hely a Városligetnél - Halműhely

szucsadam 2016 február 11.
Címkék: gasztro hal városliget

Pest gasztro-hagymahéjai igen szabályosan épülnek fel. A központból indulva, a Nagykörúton áthaladva megfeleződnek az esélyeink egy jó kajálásra, a Hungária közelében pedig megtizedelődnek. Szerencsére vannak kivételek, és mondjuk Újpesten is találunk jó helyet, csak ez olyan ritka, hogy egy közepesen drága üveg piát lehet bontani egy-egy ilyen alkalomkor.

Na, most találtam egy ilyen alkalmat. 

p1310496.JPG

A Halműhely a Dózsa György úton, egy köpésre a Városliget kevésbé állatkertes sarkától található, egy szerény üvegajtó mögött. Mondjuk a cégér már árulkodik arról, hogy aki nyitotta a helyet, komolyan gondolta, és nem egy olajszagú hekkező járt a fejében. Inkább egy

szagelszívós keszegező.

p1310495.JPG

Merthogy odabent, a táblán ilyen fajtákat is olvashatunk. Keszeg, kárász, pisztráng, harcsa. Na jó, és persze: hekk. A pult mellett balra cseréptálakban savanyúságokat találunk, alufóliával lefedve. Kockás abrosz alatt pedig friss kenyeret vehetünk magunknak, meglepően ehetőt, ahhoz képest, hogy élesztős verzióról beszélünk.

Persze az titok, hogy honnan van a kenyér, mint ahogy az is, milyen fűszerekben forgatják meg a halakat, mielőtt kisütik. Szerencsére előbbit kicseleztem:

p1310488.JPG

Amíg várunk a halakra, kereshetünk magunknak helyet a teljesen autentikus, szögletes falusi dizájn valamelyik megtestesülésén. Egyik hely sem kényelmes, viszont tényleg olyan, mintha elmennénk a dédnagyihoz vidékre, aki megtalált a fészerben tíz liter piros festéket, és unalmában rákente a bútorokra. Egészen imádnivaló. A falon paprika- és hagymafüzér, a sarokban pedig egy köbméter szalma, hálóban. Igen, szalma, hálóban. A lovaknak enni, vagy a kölköknek játszani, nem tudom pontosan.

p1310494.JPG

Pisztángot, harcsát és haltepertőt kértem - utóbbi is harcsából -, meg sült krumplit és remoulade-mártást, savanyúságokkal és kenyérrel. Gyorsan elárulom az árat is: a három adag étel a kiegészítőkkel ötezer forint körül volt, tehát egészen elviselhető az árazása is a helynek. 

p1310489.JPG

p1310490.JPG

p1310481.JPG

p1310479.JPG

Nem vártam semmi különöset, gondoltam megint kerülgetem az ehetetlen zsírt, és piszkálom a régvolt friss halhúst - én ezért rendelek ritkán: ha nem friss, akkor nincs rosszabb a halnál - de nem ez történt. Basszus, ez egy jó hely - gondoltam, miután felnyitottam a halakat. Nem zsíros, ízletes, friss, öröm enni, és a haltepertő is jobb, mint amit általában máshol kapunk. És ehhez nem kell fenszi helyre beülni, itt egy büfészerű étkezdében is megkaphatjuk a tutit.

p1310493.JPG

Én egyébként a sült harcsát kissé kicsinyeltem, ezért átküldtem a képeket a család halügyi főbiztosának, Gyulának. Ezt írta.

Való igaz, hogy a felső képen látható pisztrángnak néz ki. A faroknyél tetején ott van a zsírúszó.

A második kép lehet valami kicsi harcsából vágott szelet. Az is lehet, hogy menyhal. Érdekes lett volna látni a farokúszót, ha gömbölyített, akkor menyhal lehetett. Ez még nem méretes, ezért gondolok menyhalra. Amit a hús színéből látni, az alapján lehet harcsa.

Nem tudom milyen hal van a második képen. Lehet, hogy a két emlegetett faj közül egyik sem.

Na, ez jó nagy segítség volt.

Úgy jártam, mint az egyszeri ember, aki megkérdezi a fizikust, hogy hány óra van, mire az válaszol, hogy "fogalmam sincs, a válaszhoz rengeteg dolgot kellene még definiálnod". A túl sok tudás bizonytalanná tesz, de ez jót tesz a realitásérzéknek. Szóval szerintem méreten aluli harcsa volt a harcsa (kijelentem, mert nincs ekkora tudásom).

p1310484.JPG

Ha evés közben olvasnánk, nem kell elővenni a telefont, ott, az asztalon lehet az 1951-es friss híreket böngészni. Idézem a phenjani news-t, a helyszíni tudósítótól.

Sokfelé jártam Koreában, voltam százezres városokban és kis tanyákon, de egyetlen olyan helyet sem találtam, ahol ne ismerték volna a a koreai magyar kórházat, amely Rákosi elvtárs nevét viseli.

Én elraktároztam a helyet magamnak, ha autóval erre jártok, és halat ennétek, a város egyik legnagyobb P+R parkolójától egy köpésre már kaphattok jót, viszonylag olcsón. A haltepertő és a harcsafilé 490, a pisztráng 590 / 10 deka, a halászlé 990 forint. 

Halműhely
Cím: 1071 Budapest, Dózsa György út 44.
Nyitva: H-P 10:00-22:00, Szo 12:00-22:00, V 11:00-21:00

süti beállítások módosítása