English

Egy nap a városban

2015: Az év, amikor Budapesten még a Hungária körút is gyönyörű

szucsadam 2015 december 18.
Címkék: városkép

Nehéz lenne összegezni az idei évet akár Budapest, akár a blog szempontjából. Utóbbi esetében beszélhetnénk a könyvünk megjelenéséről, a közös munkáról az Én Menő Lakásom fantasztikus csapatával, hogy Budapesten tényleg szép otthonok szülessenek, vagy a Város Hőseinek toborzásáról, a gyermekéhezés elleni küzdelmünkről. 

Hihetetlenül izgalmas év volt. És nemcsak nekünk, a városnak is.

A turisták Budapest iránti szerelme ugyanis idén tovább fokozódott. Egyike lett a főváros azoknak a titkos helyeknek, amiket a legnagyobb ínyencek keresnek, amit nem rágtak lábszárcsontig, és ahol újabb és újabb meglepetésekbe futhatsz bele. A Hungary és a Budapest szó külön, egymástól nagyon eltérő utat járt be, és a kettő közül az utóbbira lehetünk feltétlenül büszkék.

Azonban volt egy esemény májusban, ami már-már szürreális szintig fokozta a hízelgést. Olyan részei kezdtek ugyanis előtérbe kerülni Budapestnek, amiket mi inkább letakarnánk egy hatalmas ronggyal, ha külföldi vagy messziről jött ismerősünkkel vagyunk kénytelenek arra járni Budapesten, és kínosan hallgatunk inkább.

Hogy mi történt májusban? Ez:

Tibor, a mentőszolgálat sofőrje egy bravúros hat percben jutott át a város forgalmasabb csomópontjain, köszönhetően egyrészt a fantasztikus vezetési és kombinációs képességeinek, másrészt a budapesti autósok előzékenységének. A videó kikerült sok helyre itthon és külföldön - többek között a Redditre -, év végére pedig ezeknek köszönhetően elérheti a négymilliós nézettséget. De én most nem is erről írnék, hanem amiről olvasónk, Zoltán írt nekünk egy levelet: a kommentekről. amik születtek a videó alatt.

Egyrészt dicséretek érkeztek az autósok reakcióira, a sofőr teljesítményére, de néhányan a házakat figyelték, és a városképet kezdték összehasonlítani azokkal a helyekkel, ahol élnek. 

Volt az összehasonlításban Pozsony.

pozs.jpg

Németország.

ger.jpg

Bármely skandináv város.

sk.jpg

Ezek azért is különös összehasonlítások, mert a mentő ugye az M3 bevezetőn, a Hungária és Róbert Károly körúton és az Árpád-hídon haladt végig. Ha az embereknek ennyire tetszik ez a része a városnak, mit szólnak a többihez? Vagy másként: mindig a városok legszebb részeit teszik a kirakatba, pedig mindenhol ott éktelenkednek azok a részek, amik nélkül nem létezhet egy város, és amik nem a szépségről szólnak.

Zoltán észrevett még az orosz kommentek között is egy érdekességet (én nem találtam meg):

Az orosz kommentelők közül sok arra hívja fel a figyelmet, hogy a videó alapján, úgy tűnik, hogy az európai valóság elüt attól az orosz propagandától, ami Európát egyszerűen gayropának állítja be, és hogy vannak itt irigylésre méltó erények.

Na kérem. Ez volt az idei év egyik legjobb Budapest-imidzsfilme ezek alapján. Mi azt kívánjuk, hogy jövőre egyre kevesebben essenek bele a Váci utcai vendéglátós-csapdákba (tisztelet a kevés kivételnek), egyre több vállalkozó találjon ki kreatív utakat arra, hogy meglepje az ide érkező és itt élő embertömeget, és még jobban terjedjen a jó hírünk. Van még néhány kívánságom, de hosszú lenne felsorolni, úgyhogy megállok itt.

És éljenek a hétköznapi hősök, Tibor, a mentős, a város hősei és mindenki, aki tesz valami jót másokért. Nem csak karácsonykor.

süti beállítások módosítása