"Ha nem mész előre folyamatosan, akkor véged van" - vallja Józsi, kicsit rímelve az Annie Hallra. A filmben Woody Allen hasonlítja a szerelmet a cápához, ami, ha nem tud előremenni, akkor elpusztul. "Amit mi itt dédelgetünk, az egy döglött cápa" - teszi hozzá Woody Allen, aki ezzel természetesen távolról sem Józsira céloz.
De akkor minek írtam le? Kicsit elkalandoztam, bocs.
Szóval Józsi mögött húzós év van. Áprilisban megnyitotta a második Pékműhelyet a Bartók Béla úton, azóta pedig egy másik dédelgetett álmán, egy kávézó-cukrászda beindításán dolgozott. Most lett kész vele, legalábbis ami a berendezéseket illeti.
Merthogy kívülről még van mit csinálni. Cégér, logó, ahogy azt már az összes Józsival kapcsolatos üzletnél megszokhattuk, nyitáskor sehol sincs. Ezeket a helyeket úgy találhatod meg, hogy megbotlasz, és véletlenül beesel az ajtón. Én például múlt héten éppen a Szerelmeslevél bejárata előtt parkoltam le, és öt percig kóvályogtam, amíg megtaláltam a tőlem pár méterre lévő bejáratot. Nézzétek: az üvegezett helyiség Józsi új birodalma.
És igen, a hely neve Szerelmeslevél. Józsi különös címeket ad az új fejlesztéseinek, tavaly a Kedveskrém név osztotta meg a rajongókat. Pedig teljesen őszinte indíttatásból választotta az idei befutót: feleségének szánja egyfajta ajándékként a Szerelmeslevelet, Kata viszi majd a boltot, ha teljesen kész lesz. Ha már felismerhető lesz messziről mondjuk.
Másrészt a szerelmeslevél egy péksüti, a lekváros táska költőies elnevezése. Árulják is odabent:
Oké, de mi van itt ezen kívül? Józsi félbarna kenyerei természetesen, egy kis csavarral: itt a 3-4 helyett 16-18 óráig is pihenhet a kenyér tésztája, ami sokkal jobb állagot, minőséget ad a kenyérnek (drágább is, itt már 900 forint kilója). Nézzétek, milyen gyönyörű:
Nálam három napja van papírzacskóban, és még mindig alig fogta meg a levegő, puha, nedvdús cucc maradt, ami ugyan egyre ellenállóbb, mokányabb, de én például ilyenkor szeretem igazán. Amikor csikorog benne a kés.
Van a helynek saját cukrásza, aki minden másért felel. És persze itt nem csak a jól bevált édességekre kell gondolni, Józsi a folyamatos kísérletek híve. Például pohárban árul sós pisztáciakrémet mákos piskótalapokkal, amiről egészen különös módon képtelen vagy eldönteni, hogy desszert vagy... valami teljesen megmagyarázhatatlan.
Vagy itt van a crumble gyógynövény-zselével, amit garantáltan egyszer kóstol csak meg mindenki, de nem azért, mert rossz - sőt a gyógynövényekből készített alaplé egészen jóra sikerült -, hanem mert az egész állaga nagyon fura. De Józsi megint elemében van, kísérletezik, kotyvaszt, átszalad a piac biozöldségeséhez répáért, citromért, almáért - ez utóbbit már nem bio forrásból -, visszaszalad, dagaszt, a maga sajátos nyíltságával beszélget a vendégekkel, minden délelőtt.
Ja, és hogy mire kell a alma meg a répa? Kiteszik egy kosárba, a vendég meg préselhet magának alma-répa italt (600 forint), pár másodperc alatt kifolyik a gyümölcscentrifuga nyílásán. Sokkal jobb, mint bármilyen dobozolt, üvegelt, zacskózott tiszta gyümölcslé, hiszen itt pár perc is maradandó károkat okoz az ízben.
Amire azonban még büszkébb Józsi, az a La Marzocco kávégépe, amiért egy autó árát fizette ki - így mondja -, és amivel folyamatosan kísérletezik (a darálót most készül lecserélni, mert szerinte azon múlik az egész). Ha itt kávéztok, számítsatok a szokásos maximalizmusra: remek espressót ittam.
Józsi tehát megy előre. A Lövőház utcában sem nagyon érdekelte, hogy milyen üzletek vannak körülötte, hogy a Jókenyér és a budai Jégbüfé a szomszédja: ő nem versenyez velük, meg úgy általában senkivel. Legalább tud ajánlani közel helyet azoknak, akik sokallják az ő kenyérárait.
Apropó, itt egy árlista:
Szerelmeslevél
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 7.
Nyitva: H-P 07:00 - 19:00, Szo 08:00 - 14:00
Megjelent a könyvünk, amiben egyrészt hátradőlve összegezzük, amit átéltünk az elmúlt öt évben Budapesten, másrészt amit összefirkáltunk a kiadó engedélyével és támogatásával. Meg telerajzoltuk. Kész őrület. Itt megrendelhető.