English

Egy nap a városban

Kolbice: a bélbe töltött hamburger

Magyarósi Csaba 2015 november 02.
Címkék: gasztro

A Kolbice már szóba került egyszer, amikor évekkel ezelőtt betömtük magunkba a tölcsérbe rakott kolbászokat: akkor és azóta sem tudjuk értelmezni ezt az inkább fura, mint gusztusos kaját, de az tény, hogy enni egyébként jó.

Mivel most nagy Belvárosi piac-felfedezőben vagyunk és Szabó Győző, meg Bíró Lajos új étterme miatt amúgy is körülnéztünk a csarnokban, egy hirtelen jött szünetben úgy döntöttünk, hogy megkóstoljuk a Kolbice legújabb fogását is: a kolbászburgert.

img_0320.jpg

Állítólag ez az egyetlen hasonló specifikációk mentén felépített étel az ismert világegyetemben, bár én mondjuk emlékszem hasonlóra: a meki csinált már néhány éve ilyet, méghozzá meglepően jó, kis szériás, házi, tuningolt kolbászból, olyasmiből, ami a piacon is ritka kincs (és amit a Bűvös Szakács-szintű orákulumok is a legjobbak közé soroltak), és az tényleg kiváló volt. Nem mekis, hanem univerzális értelemben, egyszersmind cáfolta azt a tévhitet is, hogy rendes burgert csak marhahúsból lehet csinálni.

Valami hasonló járhatott a Kolbice csapatának a fejében is, amikor megalkották ezt:

img_0315.jpg

img_0318.jpg

És közben mégsem. A kolbászok ugyanis kábé olyan marhahúsból készülnek, mint egy rendes hamburger pogácsája, annyi csak a különbség, hogy a cuccot a sütés előtt beletöltik bélbe.

Ahogy egy rendes kolbászt illik. Az ötlet tök jó, legalábbis egyedi, mert hasonlóval tényleg nem nagyon találkozol, más kérdés, hogy érdemes volt-e ehhez a trükkhöz folyamodni. Mondom a jót: a kobunak nevezett izé jól működik, csak olyan kisebb anomáliákkal kell szembesülni, mint a hidegen felszolgált burgonyachips, vagy a nem különösebben szofisztikált sajt. Ezzel együtt a kobu tényleg finom, határozottan képes újat hozni a már jó ideje telítődött budapesti mezőnybe és ilyen módon bele is illik a Belvárosi piac koncepciójába. Annyi csak, hogy őszintén szólva az egész valami jó kis paprikás kolbásszal sokkal izgalmasabb lenne. Nem rossz ez a szürkemarhás verzió sem, de pont azt a félig átsütött állapotot nem lehet elérni vele, amitől egy hamburger igazán jó lesz, annyira viszont nem markánsan más az íze, hogy az ellensúlyozza a technológiai korlátokat.

Szuper, hogy ilyen is van a kínálatban, de én megpróbálkoznék egy amolyan odabaszós magyar kolbásszal, biztosan nem ártana neki.

Kolbice
Budapest
Hold utca 13. I. emelet
Tel: +36309905772
Nyitvatartás: nem ismert

süti beállítások módosítása