English

Egy nap a városban

Hatalmasat hal a milicista a belvárosban

Magyarósi Csaba 2015 október 12.
Címkék: kultúra

Biztos emlékeztek még a tavalyi szoborra a Széchenyi téren, amit Hervé-Lóránth Ervin készített. Feltépve, így hívták, és kábé a fél világ beszélt róla, legalábbis rengeteg külföldi lapban lehozták a tényleg zseniálisan erőteljes szobrot, ami látszólag épp megpróbált kimászni a föld alól.

dsc6234.jpg

Ezzel a művel Hervé-Lóránth Ervin gyakorlatilag elintézte az ismertséget és valamennyire a későbbi műveit is, borítékolható volt ugyanis, hogy a későbbiekben mindent ehhez hasonlítanak majd, ami elég nagy szívás: hasonlóan nagyot dobni még egyszer nem lehet. Esetleg ha szerződteti Godzillát és közösen lerombolják a várost.

A jó hír az, hogy idén is volt Art Market és hogy idén is nekiállt Hervé-Lóránth Ervin a munkának. És hogy idén is odarakott valami izgalmasat a Széchényi térre, amiről megint lehet beszélni.

Mert ha nem láttátok volna, ott hal meg a Grasham előtt a milicista, de akkorában, mint még soha korábban.

Az eredeti képet ugye Robert Capa, született Friedman Endre készítette 1936-ba, a Spanyol Polgárháborúban, ahol jó hosszan lőtte egymást a két fél (illetve ha máshonnan nem, hát Hemingway könyveiből lehet tudni, hogy a gyilkolásnak a golyónál jóval fantáziadúsabb és kegyetlenebb módjait is kitalálták ezek a fortélyos spanyolok), elvileg volt tehát bőven mód arra, hogy valaki lefotózzon egy ilyen drámai pillanatot.

robert-capa-death-of-militiaman.jpg

Ez a valaki épp Capa lett, aki sosem félt belemászni az események sűrűjébe, ott volt például a normandiai partraszállás első vonalában is a becsapódó golyók és a hullahegyek között, erről az eseményről azért van fájdalmasan kevés kép a zseniális fotóstól, mert valaki ELÉGETTE a negatívot előhívás közben.

A milicista halálával kapcsolatban persze felmerült, ahogy általában szokott, hogy csak egy beállított pillanatot látunk, de ezt a kérdést elvileg egy londoni kiállítás már megnyugtatóan tisztázta jó hét éve. Hervé-Lóránth Ervin meg úgy gondolta, hogy ha az idei Art Market témája amúgy is a fotózás, akkor fogja a történelem egyik legismertebb képét és abból készít egy hatalmas szobrot a kedvenc helyére, a Széchenyi térre.

Hát tessék: 

img_0058.jpg

img_0059.jpg

7,5 méter magas és mindenki megbámulja, aki arra jár. És mindenki vitatkozik a milyenségén, de lehet is. Ezzel együtt ha még nem futottatok bele, nézzétek meg gyorsan, amíg ott van. 

süti beállítások módosítása