English

Egy nap a városban

Budapest egyik elhagyatott, szomorú épülete új életre kel

simon mondja 2015 október 02.
Címkék: városkép hirdető

Hirdetőnk a Metrodom, akik egy érdekes projektet mutatnak be a blogon: egy évtizedeken keresztül lassan leromló épületet, amivel senki nem tudta, mit kezdjen, de Budapest egy váratlanul felbukkanó sajátossága egy új funkciót adott a falaknak.

A Pünkösdfürdő utca két világot választ el Óbudán. Ettől délre található az a városrész, amit a klasszikus pünkösdfürdői arculattal azonosítanak, egyszintes vagy tetőtér-beépítés kertes házakkal, kutyaugatással, északra pedig Békásmegyer húzódik, magas épületekkel, olcsóbb panellakásokkal. Ahogy pedig a Lángosmágusról szóló posztomban is rámutattam: ez a határvonal tele van lepukkant épületekkel, amikkel egy jó ideje nem foglalkozott már senki.

Mostanában azonban valami megmozdult a környéken. Ezt tanúsítja az utcában nemrég megnyílt minőségi kávézó, aminek nyoma sem volt ezen a vidéken eddig. És ha valaki képes bekukucskálni a Metrodom tervezői asztalára, akkor láthatja azt is, hogy ebből az épületből...

dsc_1504.JPG

...egy ilyen épület lesz nemsokára.

young-0730-02.jpg

Amit az első képen látunk, az a valaha itt működő Hotel Touring, egy csúnya épület a szocializmus hőskorából. 1976-tól működött hotelként, a legalacsonyabb kategóriát kínálva, de így is szépen boldogult. A 70-es években ugyanis - akármilyen furcsán is hangzik most ez - divat volt vidékről Budapestre jönni, pontosabban Pünkösdfürdőre, nyaralni, kikapcsolódni. A szállodában a folyosón volt a közös vécé, erkély egyáltalán nem volt, noha a magasság indokolta volna ezt. 

1989-től azonban megszűnt a vidékről a fővárosba irányuló pünkösdfürdői turizmus, ezért lassan elindult az épület a lejtőn: a 90-es években elveszítette a szálloda titulust is, munkásszállóvá avanzsált. A 2000-es években diákszállóként működött, így a funkcióknak és a forráshiány miatt 2008-ra teljesen lepukkant az épület. A tulajdonos felvett még hitelt, a fedezet a szálló volt, a bankhoz került az ingatlan. Öt évig nem nyúlt hozzá senki, nemrég azonban olyanokhoz került, akik új lehetőséget láttak benne.

Az épület egy szálloda, egy kollégium és egy lakóház legjobb tulajdonságait fogja egyesíteni magában, és tele lesz szolgáltatásokkal is.

young-0730-22.jpg

young-0730-07.jpg

Az egyik ok a közelben található Zsigmond Király Főiskola: egy magánintézmény, ami egyre népszerűbb Budapesten, tele olyan diákokkal, akiknek szüksége van egy közeli lakásra, ami minőségben föléemelkedik a környéknek, viszont nem száll el az árával.

A panelépület falait megtartják, de minden más repül, sőt új falakkal egészül ki. Egy másik, kizárólag az erkélyeket tartó, külön épületet húznak a másik mellé. Először francia erkélyben gondolkoztak, de a tűzoltóság ezt nem engedélyezte, így döntöttek úgy az építtetők, hogy nagyot álmodnak, és a mediterrán országok szokását követik, és egy külön vasbeton szerkezet húznak fel utólag a ház mellé. 

A lakások pedig - természetesen - már összkomfortosak lesznek, sztenderd méretekkel, légkondi-bekötési lehetőséggel egy külön cseppvízelvezető csőrendszerrel megtoldva. Az épület körül pedig lesz

  • egy hatalmas kert sportpályával és tűzrakóval
  • pihenőpark
  • edzőterem
  • szaunák
  • portaszolgálat
  • mosoda
  • étel- és italautomaták
  • egy 170 állásos, zárt és temperált, védett bicikli-teremgarázs

011_1.jpg

young-0811-focip_lya.jpg

young-0811-kert-02.jpg

És a legjobb: egy különálló, földszintes épületben egy nagy klubszoba, ahol lehet közösen meccset nézni és csocsózni, valamint egy társalgó, ahol kényelmesen lehet dolgozni is (wifi adott, konnektorokkal és drótnélküli telefontöltés lehetőséggel kiegészítve), mindez ingyen a lakóknak.  

Többek között az épület tetején található antennák bérletéből segítik, hogy a közös költség alacsonyabb legyen, és a fentiek ne számítsanak luxusnak. Ebben természetesen az is sokat segít, hogy Békásmegyer közelében vagyunk, és az ingatlanárak mindenhol barátságosabbá teszik a számokat.

Az épület igazodik a huszonévesek és egyetemisták életviteléhez. Eladható, mert kiemelkedő dolgokat kínál olyanoknak, akiknek pont erre van szüksége. Egymásra talál a kereslet és a kínálat, aminek eredményeképp szebb lesz a város, és élet költözik egy olyan környékre, ahol már csak a szél fújta a leveleket.

A következő részben bemutatjuk a kialakításra kerülő lakásokat, valamint a kilátást az épületből.

Az összes kép a galériánkban található a jelenlegi, és a készülő állapotról:

További infók itt.

 

süti beállítások módosítása