English

Egy nap a városban

Karcsikám, már megint a Tükörybe?

szucsadam 2015 szeptember 30.
Címkék: gasztro karcsi

Folytatódik a Karcsikám-sorozatunk, amiben rendszerváltást és gasztroforradalmat túlélő éttermeket kutatunk, olyanokat, amik változatlanul képesek voltak fennmaradni, és láthatóan a kétezres évek is tetszenek nekik.

A Tüköry megkerülhetetlen hely a sorozatban. Mindjárt azért, mert a tulajdonos tudomása szerint 1952-ben nyitott itt egy italbolt, ami nem sokkal később kocsma lett: ez lett a Tüköry söröző. 1958-től működik étteremként. Az emberek sorban álltak a csapolt sörért. Így írnak a weboldalon erről az időszakról:

Ha véletlenül kiürült a hordó, akkor csak hosszas várakozás után már-már majd a kiszáradás határán, de töretlenül várták, hogy megérkezzen az új hordó. Van, akiknek úgy él az emlékezetében, hogy a pultnál található nagy haranggal megkongatásával jelezték, ha megkezdték a friss sör csapolását. Néhány vendégnek saját korsója volt.

p1300002.JPG

Szóval nagy túlélő. Pedig benézve az ablakon, meglátva az árulkodó stílusjegyeket, egyáltalán nem értjük, a banknegyed közepén hogyan tudott fennmaradni ez a hely. De hát erről szól a sorozat: megfejtjük a titkot.

p1290999.JPG

A Tüköry kettős életet él: délben a környező irodákból szállingóznak le az emberek, az 1150 forintos ebédre, amit ugyan nem kóstoltunk, de a menü alapján biztosan állíthatom, hogy a belvárosban azért messze izgalmasabb dupla fogásokat lehet kapni ennyiért, vagy kevesebbért. Este pedig a terasz kezdi vonzani az embereket: először az erre járó helyiek ülnek le egy sörre, locsolgatva az 1952-ben megkezdett hagyományokat. Sorba ugyan már nem állnak, a Pilsner korsóját 760-ért árulják, szóval nem is csoda.

p1300016.JPG

Aztán megérkeznek az időpontosok és a nagycsaládosok. Előbbiek általában szintén turisták, akiket bevonzott a pénzes környéken felbukkanó retro feeling bája, és azt gondolják, itt autentikus magyar kaját kapnak. Ami igaz is, egyébként. Megtelik kábé 5-6 asztal,.

A konyha, ha az összes többi Karcsikám-hellyel hasonlítom össze, egyébként rendben van. Változó a minőség egy asztalon belül is, a szakács a több mint 100 tételes étlap nem minden tagját szereti megfőzni, ez van. A spenóttal, juhtúróval töltött pulykamell, aminek úgy alapból irtóztam a gondolatától is, teljesen oké volt, még majdnem izgalmasnak is nevezném. A marhapörköltet szívesen adnám bármelyik turista elé, rámutatva, hogy "na". A rántott sertés menzákat idézően lapos, a hortobágyi húsos palacsinta tölteléke pedig felidézi bennem, amit a hortobágyi húsos palacsinta töltelékéről mondani szoktak. Összedarálták, ami volt, a körülötte tavat alkotó paprikás lé viszont kellemes volt.

p1300019.JPG

p1300020.JPG

p1300024.JPG

p1300012.JPG

p1300011.JPG

Az itallapot megvizsgálva a sörön túl is találtam durva túlárazásokat. A "pezsgők" kategória kétféle BB palackot takart, az ezer alatt kapható palackokat közel 3000 forintért kínálva. A borlap természetesen kínál egri bikavért is. Amit azonban a turisták nem tudnak, hogy az ezzel a névvel ellátott palackok esetében nagyítóval kell keresni a komolyan is vehető tételeket, amik nem akarnak egy fújtató, bazi nagy állat képe mögé elbújva nagyságot színlelni. A Hagymási pincészet példányát nem kóstoltam, de az 1600 forintos polcára - ami az étteremben 4435 forintra nőtte ki magát - sokat sejtet.

A Tüköry konyhája középmezőny a Karcsikám-sorozatban. Volt jobb, és volt sokkal rosszabb is. Az ételek ára egyébként nem drága, szemben az italokkal, amik eléggé elborultak. Ennek ellenére mégis sokan ülnek be egy italra beszélgetni, miközben a konyha hálóján nagyobbrészt a turisták akadnak fenn. Meg persze azok a törzsvendégek és unokáik, akik már fél évszázada ismerik a helyet, és nosztalgiát éreznek a berendezés, a fotókkal illusztrált súlyos étlap-mappa láttán.

p1300008.JPG

Egyébként az a hely, ahol, ha megtalálod a kedvencedet, amit jól főznek, akkor akár még vissza is járhatsz újra megkóstolni. Csak nem biztos, hogy érdemes kedvenceket felkutatni 2015 gasztronómiai felhozatalában ezen a helyen, ahol megállt az idő, minden létező tekintetben.

Tüköry
Cím: 1054 Budapest, Hold utca 15.
Nyitva: H-P: 11:00-23:00, Szo-V: 11:00-22-00

Megszokott ízek 4/5
Minőség 3/5
Ár 2/5
Adag 3/5
Úri pincérek 2/5
Otthonosság 3/5
Extrák, specialitások, hungarikum! 3/5
Ház bora, söre, pálinkája 3/5

A sorozat alapötletét itt olvashatjátok.

A pontozási rendszerről itt írtam bővebben.

A hely értékelése: 58%
A titok:

A bankárok, akik ebédelnének, és nem ismerik a jó budapesti ebédeltető helyeket. Azok, akik nosztalgiáznának, és átélnék gyerekkoruk éttermi élményeit. Azok a turisták, akiket a banknegyed fénye, meg az étterem rendbe hozott homlokzata, valamint a belső tér kádárista hangulatának kontrasztja elbűvöl. Akik úgy kérik a sört, hogy nem nézik, mennyibe kerül. Nekik mind jó ez a hely, és láthatóan el is tartják.

 

süti beállítások módosítása