English

Egy nap a városban

Karcsikám, már megint a Kerékbe?

szucsadam 2015 július 15.
Címkék: étterem karcsi gaszto

Ugye, már azt hittétek, hogy nem jelentkezik többé a sorozat? Pedig ugyandehogy, erről szó sincs. Arról viszont igen, hogy Budapesten tényleg, igazán, komolyan

kevés vérbeli Karcsikám-hely van.

Tehát kevés az olyan étterem, ami túlélte a rendszerváltást, aztán a gasztroforradalmat, és megújulás nélkül képes úgy vonzani magához a budapesti közönség ezreit,

hogy egyébként jó.

Úgy is mondhatnám, hogy eltűnt a középosztály. Kettészakadt a mezőny, vannak a nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, modern konyhatechnológiát és eljárásokat használó éttermek, és vannak azok, akiknél még mindig a szalontüdő és a nyúlpaprikás az haute cuisine, amivel nincs is baj, egészen addig, amíg meg nem főzik. Mert utána az már nem annyira haute.

A Karcsikám-sorozat eddigi tagjai közül azért derekasan helytállt egy-két példány, és a most bemutatásra kerülő óbudai Kerék vendéglő is ilyen. Legalábbis nagyon szerethető.

img_0353.JPG

A weboldaluk szerint az 1900-as évek elején nyitották meg, kocsmaként, már akkor is meleg konyhával. A közeli kalapgyár munkásai és a helyiek jártak ide. Végigélte az államosítást, akkoriban az erőteljesre sikeredett festés miatt csak zöld-házként hivatkoztak rá, 1988-ban pedig felújították. Azóta ilyen.

Az étterem hitvallását mindennél jobban tökrözi a két operettsláger szövege, amit az étterem vezetősége is hirdet:

"Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára"

" Az abrosz tarka-barka, rajta jó kadarka, a kerthelyiségben sramli szól...."

Ennyi.

img_0393.JPG

 

A vendéglő cégére egy kocsikerék. A bejárat mellett táblák hirdetik: "kerthelyiség, különterem, sramli zene". Az ajtóra egy krétatáblára firkantották fel a napi ajánlatot, kacsamáj rántva, bélszínsteak lilahagymalekvárral, túrógombóc. Odabent pontosan azt kapjuk, mint amit egy 1988-ban dizájnolt helytől várhatunk, akkor is halljuk a kanálcsörgetést, akkor is érezzük a sörillatot, ha épp senki nem ül bent. Hátul pedig - valóban - egy kerthelyiséget találunk. Ami a képeken nem látszik - főleg hogy a telefonommal fotóztam -, hogy ez a kert nagyon kellemes, árnyas, szerethető. A kiszolgálás régies, de őszinte, kedves, pont egy olyan hely ez, ahol ebédre jössz a cimboráddal, kikértek egy üveg bort, és végül éjfél körül értek haza. 

img_0377.JPG

img_0382.JPG

A ház bora mondjuk ezt nem indokolja. A Módos borászat fehér- és vörösborát poharazzák, utóbbi ízvilága leginkább egy vegyiüzem és egy benzinkút keresztezésével nyűgözött le. 

A kaják jóízűek, szeretettel készültek, a jó értelemben vett átlagosak. Tojásos nokedlit és lecsós májat kértünk, előbbit uborkasalátával. Az uborka olyan ízletes volt, hogy én már rég kaptam ilyet a piacon. A tojás szép sárga volt, a lecsós máj pedig egyszerre hozta a szánkba a nyarat és egy állat szomorú és ízletes halálát.

img_0379.JPG

img_0381.JPG

img_0380.JPG

img_0383.JPG

A kacsamájas lecsó 1990, a tojásos nokedli 890 forint volt (az uborkasaláta 450). Nagyon becsületes árak.

Szóval ha érdekel az óbudai vendéglátás, a maga régies, szikvizes, madárfüttyös, kedves valójában, akkor a Kerék vendéglőt javasoljuk. Igazi Karcsikám-hely.

Kerék vendéglő
Cím: 1034 Budapest, Bécsi út. 103.
Nyitva: minden nap 12:00 - 23:00 

Megszokott ízek 5/5
Minőség 3/5
Ár 5/5
Adag 3/5
Úri pincérek 4/5
Otthonosság 5/5
Extrák, specialitások, hungarikum! 4/5
Ház bora, söre, pálinkája 2/5

A sorozat alapötletét itt olvashatjátok.

A pontozási rendszerről itt írtam bővebben.

A hely értékelése: 77%
A titok: az óbudai vendéglő-hangulat, a hagyományok tisztelete és persze az alacsony árak

Disclaimer: a helyre szokásunk szerint bejelentés nélkül mentünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása