English

Egy nap a városban

Az egyik leghíresebb budapesti menekült főztje - Begum All Modina

szucsadam 2015 június 15.
Címkék: gasztro menekült

A Menekültek Világnapja június 20-ra esik, ennek kapcsán pedig holnaptól az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala tök jó kis plakátkampányt indít. Négy menekültet mutatnak be, akik szeretik Magyarországot, itt dolgoznak, és akiknek a sorsát megismerve kicsit máshogy tekintünk saját magunkra is. 

Az egyik plakáton Begum Ali szerepel:

8655543_cf43eef6ea007d5b70017b8023de8349_wm.jpg

Napokon belül tehát ő lesz az egyik leghíresebb menekült.

És főz. Az Akácfa utcában, nem messze a szintén bangladesi konyhát kínáló Bangla büfétől. Igen, Budapest egy olyan város, ahol egy utcában két bangladesi kajálda is van. Ehhez mit szóltok?

Az ENSZ a plakátkampány kapcsán pedig meghívott egy rakás újságírót az étterembe, hogy megismerhessük a család történetét, és megkóstolhassuk a főztjüket. Mindkettőre azt mondom: hű.

p1280757.JPG

A most 41 éves Begum Ali 20 éve menekültként járja a világot, miután a falujukban egyre több családtagjukat ölték meg. A fél életét azzal töltötte, hogy országról országra járt, és próbált új otthont találni magának, és a gyerekeinek, akik már Pakisztánban születtek. El sem tudom képzelni azt, ahogyan a gyerekeiddel gyalog próbálsz átjutni a határokon, erdőben alszol, aztán mindig elkapnak a rendőrök, és visszatoloncolnak az előző országba. A gyerekek, Ferdous, Lutfa és Kalam ma már szintén a budapesti étteremben dolgoznak, amíg anyu főz, ők kiszolgálják a vendégeket.

Kalam például öt nyelven beszél, hiszen az anyanyelvén kívül ismeri az őket átmenetileg befogadó, majd őket kitaszító országok nyelvét: Pakisztán után Irán, Törökország, Görögország jött. Kilenc évig éltek Athénban, így Kalam és Lutfa péládul a mai napig görögül beszél egymással. Hét hónapig tanulta a magyart, mutatom az eredményt:

Elképesztő.

Igazi túlélők. Nyitottak, kedvesek, és képesek mosolyogni, de a szemük még mindig riadt. Mennek előre, dolgoznak, építik magukat, de látszik: nem nyugodtak meg teljesen. Ha gyerekként az egész életedben kirúgják alólad a talajt, vagy ha anyaként évekig kell menekülttáborban élned, nem sok minden van, amire nem készülsz fel. De még mindig jobb, mintha otthon elvágnák a torkodat, úgyhogy menni kell. Nincs más választás.

Begum Ali főztje annak ellenére kiváló, hogy nem képzett szakács. Ezzel kezdett foglalkozni itt, nagyon okosan, hiszen Budapesten egy ismeretlen ország ízeivel sokakat be lehet most csalni az utcáról. Zseniális a chapati és a parata, amihez a marhahúsos, halas, csirkés vagy épp csicseriborsós curryk nagyon jól csúsznak. A rizzsel is nagyon jól bánnak a konyhán, a biryanijuk szintén kiváló. De mondhatnám a zöldséges samosát is, ahogy a kívül keménynek tűnő, de ráharapva vajpuha tészta beleengedi a szánkba a finom tölteléket. Mindezt természetesen egy jó kis mango lassival a legjobb leöblíteni.

p1280737.JPG

p1280734.JPG

p1280733.JPG

p1280735.JPG

p1280738.JPG

Ha szeretitek az indiai konyhát, ezt is szeretni fogjátok. Aki tudja, próbálja ki őket, segítsünk nekik, hogy el tudják végre kezdeni az életüket úgy, ahogy azt egy ember megérdemli. És próbáljuk ne szégyenkezni azok miatt az óriásplakátok miatt, amik ezzel párhuzamosan futnak, a mi forintjainkból finanszírozva.

Begum All Modina étterem
Cím: Budapest 1073, Akácfa utca 57.
Nyitva: H-V 11:00 - 00:00

süti beállítások módosítása