English

Egy nap a városban

Fagyiztam a motorosok budapesti zarándokhelyén - Andretti

szucsadam 2015 június 11.
Címkék: gasztro fagyi pizza

Olvasónk, Bence írt nekünk egy levelet, hogy az újpesti Andretti cukrászdát/pizzériát érdemes kipróbálni. "Kicsit mintha egy strandon lennél, vagy egy kikötőben... Na, de a lényeg: a fagyi! Isteni az összes!" - írta.

Strandon? Kikötőben? El sem tudtam képzelni, miről lehet szó, így hát autóba csaptam magam, és a Vácin kifelé haladva (1044 Budapest, Váci út 13. Újpest) megkerestem magamnak az Andretti üzletházat, egy igazi multifunkciós épületet. Ők ugyanis sütő-, kávégép-, fagylaltgép, fagylaltpult-forgalmazók, importőrök, a pizzasütés és a fagylaltárusítás csak bemutató jellegű. Hogy ezt tudják a gépek.

Ennek ellenére valamire ráérezhettek, mert egy átlag szerdai délután is eléggé tele volt a hely.

p1270655.JPG

p1270656.JPG

Nekem a kikötő vagy a strand helyett egy repülőgép-szerelő csarnok otthonossága ugrott be. Hatalmas egybefüggő belső tér, csupaüveg oldalsó falak, uszodaeffektus. Két pénztár, az egyiknél csak pizzát, a másiknál csak fagyit lehet kérni. A pizzák 1000 forintról indulnak, a fagyi 200 forint.

Kivéve, ha motorral jössz. Motorosoknak 200 forintért két gombóc jár. Ennek örömére még motoros felvonulást is szerveznek az Andretti elől minden évben.

Kedden mindenkire érvényes ez az akció, egyet fizet kettőt kap van a fagyikra. És azért egy százasért már régen kaptunk fagyit, még a Valdoccóban is 150 forint egy gombóc, pedig az is rekordalacsonynak számít, mondjuk az a belvárosban van.

Kértem mindegyikből: pizza, fagyi. Egyébként tényleg nem rosszak: a pizzafeltétek ugyan nem a legdrágább alapanyagokból lettek összeválogatva, és közelében sincs akár csak a budapesti top mezőnynek, mégis örömmel be lehet burkolni, kellemes cucc. A fagyik is elég jók, pár éve még akár az élvonalba tartozhattak volna, mára azonban már ezen a téren is elhúzott a gasztronómia.

p1270676.JPG

p1270671.JPG

p1270661.JPG

Szóval ezek miatt nem biztos, hogy írtam volna posztot, de a hely hangulata egészen megbabonázott.

Minél többet nézegettem körbe, annál több részlet rajzolódott ki. Egyre több apróságot kapott el a szemem, és ami az elején egy nagy, üres csarnoknak tűnt, a végére egy regénnyé alakult át. A regények pedig táblákra voltak írva.

Ez egy táblakiállítás.

Akárhová nézel, a látómeződben mindig van legalább tíz tábla, de inkább több. Vallásos táblák, magyarság táblák, fizetési rendre, biliárdra, dohányzásra vonatkozó instrukciók. Valamint legalább egy tucat tábla, ugyanazzal a szöveggel, szerte a helyiségben: "Kiszolgálás és fizetés a pultnál". Néhány kép elég, hogy átérezzétek, miről beszélek:

p1270663.JPG

p1270664.JPG

p1270669.JPG

p1270674.JPG

p1270681.JPG

p1270662.JPG

Valahogy olyan furán aranyosak, na. Az utolsó képen jobbra az egy Hello Kitty-fényképezde.

süti beállítások módosítása