English

Egy nap a városban

Nem lehetne Budapesten minden turistaétterem legalább ilyen? - Szegedi Halászcsárda

szucsadam 2015 június 01.

Van egy világszerte tapasztalható jelenség, ami tök természetes a gyakorlott utazóknak, és amit én valahogy mégsem értek:

a turisták által gyakran látogatott vonalakon szarok az éttermek.

Nem tudni, miért alakult így. Főleg azért nem, mert ha jól megnézzük,

drágák is.

Lehet a motivációhiányra hivatkozni: ha kifizetik azt is, minek nekik jobbat. Utánanézhetünk a tulajdonosi körnek. Lehet olyanokat mondani, hogy magas a bérleti díj, és a kajára meg szakácsra már nem fussa. Bár tegyük hozzá, hogy a magyar séfek, mármint a minőséget nyújtani tudó magyar séfek sem keresik hülyére magukat. A jó alapanyag, a jó szakács pedig együtt viszont már tényleg elég nagy működési költséget eredményez.

Éppen ezért üdítő találni egy kivételt. Egy olyan helyet, ami az elhelyezkedése miatt ordít a turistákért, de ahová felerészben budapestiek járnak, mert olyan jó a...

halászlé!

p1280261.JPG

A Szegedi Halászcsárda a Belgrád rakparton helyezkedik el, bár abból egy kicsit kiugrik: a nemzetközi hajóállomás felett található épületben találjuk, a finoman szólva is bizarr hangulatú Sinatra piano bár mellett. Ez a terület egyébként gasztronómiában nem is annyira gyenge szelete Budapestnek, itt van a szusiban ár-érték-bajnok Bambuszliget japán étterem, itt van görög hangulatot és becsületes konyhát maximumra járató Taverna Dionysos, a TOP10-es olasz étteremtesztünkbe is bekerült Trattoria Toscana, török és más keleti kávézók. Igazi nemzetközi talaj tehát, ami ordít egy magyaros helyért. Én imádom a japán konyhát mondjuk, meg a görögbe is szívesen járok, de a Magyarországra látogatóknak nem egy másik ország íze kell.

Oké, itt volt az egyébként nem rossz, de abszolút felejthető konyhával, és ehhez képest magas árakkal dolgozó Gepárd és Űrhajó, ami most Magyar QTR néven fut tovább. Még nem voltam a névváltoztatás óta, nem tudnék véleményt mondani, mindenesetre a minőség a weboldal szerint változatlan.

Meg itt van a Szeged Halászcsárda is. Hogy csak kilyukadjak végre oda, ahonnan elindultam.

p1280264.JPG

Szóval felettünk a Citadella, a Habsburgok ágyúinak emléke ránk mered, amott a Budai Vár, és néhány vastag esőfelhő. Az előtérben muskátli, ami mögött egy dunai élményhajózás résztvevői süttetik magukat a fedélzeten. Ha ide kiülsz, és a Duna szomszédságában eszel, egy kicsit te is turistának fogod érezni magad.

Az étterem egyébként első ránézésre is rendben van tartva: tiszta a padlótól a terítőig, a pincérek profik. A tulajdonos pedig Frank Sándor. Az ő nevéhez fűződik a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ahol természetesen halászléfőző versenyt is rendeznek. Vagyis ha valakinek fontos, hogy az éttermében jó halászlevet szolgáljanak fel, az ő.

p1280266.JPG

p1280268.JPG

Van sokféle halászlé, bár mind szegedi stílusban készül, passzírozva, inkább a halak között lehet válogatni. Ha például valakinek az afrikai harcsa kell, kérhet abból is, de van jobb ajánlat: szürkeharcsa és ponty is van a kínálatban. Én 1950-ért kértem egy nagy adag filézett ponty halászlevet, amihez kihoztak egy emberes tányérnyi erőspaprikát, és olyan vastag kenyérszeleteket, hogy esernyőnek tudtam volna használni.

Az adag: jó literes. Fele lé, fele halfilé. Az alaplé sűrű, ízletes, kissé csípős, tökéletes. A ponty nagyon friss, és szintén jófajta. Heti négy-ötször szállítanak nekik Szegedről, a halgazdaságból, közvetlenül az étterembe a pincér elmondása szerint. Lehet is tehát friss.

Négyszer szedtem, mire elfogyott, simán két emberes adag ez tehát, ha csak levesnek esszük. Ennél jobb halászlevet csak a kedves jó anyósom tud készíteni (csókolom!). Ami viszont plusz extra volt (pedig minden étteremben upgrade-elniük kéne egy ilyenre), az a textilszalvéta helyett hozott ruhanemű:

p1280271.JPG

Értitek? Nyakadba akasztod, és nem eszed le az ingedet. Óriási, végre nem kellett figyelnem, mikor fröcsköl le a kanálról visszacsöppenő zsíros csepp.

Állítólag nagyon szeretik még a haltepertőt remoulade mártással és a túrós csuszát is itt. Most nem tudtam kipróbálni, mert tele lettem, de majd legközelebb. Akinek meg a jó időben kedve van kiülni a vízpartra, és enni egy kis halászlét, annak hajrá, jobbat erre a célra nem tudnék ajánlani Budapesten.

Szegedi Halászcsárda
Cím:
1056 Budapest, Belgrád rakpart, nemzetközi hajóállomás
Nyitva: H-V 11:00 - 24:00

süti beállítások módosítása