English

Egy nap a városban

Indul a Food Truck Show, 49 autóból osztják az ételeket hétvégén

szucsadam 2015 május 08.

Hatalmas fák árnyékában indul az első Food Truck Show Budapesten, ma délután négytől. A helyszín a Dürer Piknik Park, aminek adottságairól elég betenni egy képet, mindenki érti:

p1280027.JPG

Hatalmas fák, sok árnyék, a hétvégi 22-26 fokban ez olyan nagyon jó lesz, mintha még mindig az anyaméhben lebegnénk. A fák között, meg az aszfaltos területeken pedig egy csomó helyen árulják az ételt, és néhányban az italt. Félek, hogy utóbbi kevés lesz.

p1280003.JPG

Az ötlet a zseniális szendvicseket készítő Meat & Sauce tulajdonosa és barátja, Rudolf fejéből pattant ki. Ők voltak azok, akik feltették a kérdést: miért nem lepték még el a várost a mozgó kajásautók? Hiszen igény lenne rá, a streetfood dübörög, az emberek olcsó, szaftos, és jó minőségű kajára vágynak, ahogy járják a várost a nyári melegben. Csakhogy az önkormányzatok nem készültek fel erre: közterületen engedélyt szerezni kábé olyan kihívás, mint az egyujjas fekvőtámasz. Minden évszázadban egyvalakinek sikerül, annak is segít valaki hátulról.

Tegnap délután egytől ennek örömére felvonulást is tartottak: végighaladtak sétatempóban az Andrássy úton, hogy megmutassák, milyen sokan etetnek minket, úgy, hogy csak magánterületre állhatnak.

11150920_995729427138840_5161667405083274901_n.jpg

Nem sajnálom azért annyira őket, mert irodaházak tövében délben hálás lehet pörögni, de Budapestből egyértelműen sokkal lazább hely lehetne, ha kismotor csomagtartójából mérnék a fagyit és a fröccsöt, vagy ha ilyen gyönyörű járművek díszítenék az aszfaltot egy-egy útszéli parkolóban, akár az Andrássyn vagy a Körúton:

p1280034.JPG

Ami még érdekes ebben a Food Truck Show-ban, az a méret: 35 ezer négyzetméteren 49 kajás hely ritkán szolgál ki egyszerre embereket, szóval a hatalmas sorok inkább a sörmérések előtt alakulhatnak ki, vagy a kártyakiadó helyeknél (négy ilyen van). Másrészt a merítés országos: egy csomó Budapesten kívüli helyről érkeztek autók, itt van a debreceni Ikon étterem debrecenizője, amit már rég ki akartam próbálni (hiszen az étterem szuper, ebédelni is mindig ott szoktam, ha a városban járok), meg a többiek, a teljesség igénye nélkül: Morzsa bisztró Szegedről (ásotthalmi batátával, spéci módon elkészítve), Mex Kitchen Szegedről, Tütüde Zalaegerszegről (körömpörkölt a specialitás), Balkán Grill (pljeskavica), Séf Keréken (itt igazi gourmet kajákat adnak). A kocsik fele vidéki, a fele budapesti.

Itt pedig következzenek a fotók a pénteken délelőtt már felállított helyekről, ahol kóstolhattok. A galériához kattints:

Több helyen is kisebb adagokkal készülnek, hogy azért három helyet végig lehessen kóstolni egy lélegzetvételre.

Jellemző árak:

1090 forint a kis Meat & Sauce szendvics
1200 forint a Mexkitchen burrito, chimichanga vagy quesadilla
700-ról indul a piadina a beazonosíthatatlan nevű kocsiból
1500 a fish&chips a Fish & Chipsnél, süllőből
1090 forint egy buddog a Buddognál, rozmaringos kacsakolbász + 250 forint
990-ről indulnak a Zing burgerek, mint mindig
350 a kisfröccs a Borkánál

Sok az elsőbálozó. A School Bus is most debütál, a rendezvényen próbálják ki magukat, náluk a struccburger az extraság, és persze a tulajdonos nagypapája által nevelt bárányból készült Bariburger. Ők az Iparművészeti Főiskolán lesznek hétfőtől.

A belépő ingyenes, feltöltőkártyás fizetés van (500 forint depozit a kártyáért, ami a végén visszajár), kutyák lehet hozni, a lányok szépek. Érdemes csak kifeküdni is egy itallal a fűbe, és nézni a fákat. Itt az esemény oldala.

A Bud Dogot és a struccburgert biztosan kipróbálom, talán a Séf keréken is belefér, a poszt később frissül az érzékszervi élményekkel.

du_rer.jpg

update: a struccburgeres Schoolbus még nem készült el, mikor ott jártam, így a buddogosoknál kezdtem. Elég termetes adagot kaptam:

p1280040.JPG

p1280041.JPG

Van ezen sült hagyma, coleslaw, rozmaringos kacsakolbász és egy jó adag mustár. Nem lehet méltósággal elfogyasztani, kell vagy öt szalvéta hozzá. Egyébként nem rossz az irány, de nem érnek össze az ízek, még csiszolni kell.

Ezután kértem egy sült batátát a Morzsától, ez olyan volt, amilyenre számítottam. Édes krumpli, a héjával megsütve, sózva. Igaz, jár hozzá egy szelet lime is, amivel meglocsolhatod. Nem túl nagy izgalom.

p1280045.JPG

A végére még betoltam egy panna cottát a Séf Kerékentől. Itt egy kicsit csalnak, mert háttérkonyhával működnek, vagyis nem feltétlenül a kocsin készítik el a cuccokat, ahogy a legtöbben. Jó kicsi adagot kaptam, 500 forintért.

p1280047_1.JPG

 

süti beállítások módosítása