English

Egy nap a városban

Termelői zöldségek Budapesten

Magyarósi Csaba 2015 március 13.
Címkék: gasztro

Volt egy tök jó komment két hete a blogon, ami felhívta a figyelmet piaci őstermelők paradoxonára:

screen_shot_2015-03-13_at_15_05_21.png

Szóval vannak kin nénik, bácsik, akik árulják egész nap a terményeiket, de:

1: nehéz elképzelni, hogy tényleg ők dolgoznak a földeken, aztán adják el reggeltől estig a zöldséget a piacon, mert nincs annyi óra a napban

2: a legtöbb őstermelőnél annyiféle zöldség, gyümölcs van, amennyit csak nagyobb gazdaságban lehet megtermelni.

Nincs persze kizárva a szupernagyi effektus, de sokszor a termelőinek gondolt alapanyag is a nagybaniról jön.

Nem is ez a lényeg, hanem mekkora projekt már nyaranta egy normális ízű paradicsomot beszerezni, hogy a paprika csak árnyéka önmagának, és hogy az idényzöldségek teljesen eltűntek: egész évben ugyanazt esszük, egész évben rossz ízzel. Ebből lett elegem néhány hónapja, akkor kezdtem el túrni a netet, ami látszólag kidobott néhány választ a kérdésemre: a Zöldségkosár, a Neked terem és a Szatyorbolt is mintha ugyanazzal foglalkozna, csak kicsit más megközelítésben. A lényeg, hogy felkutatják az őstermelőket, beszerzik tőlük a bio, vagy legalább szezonális alapanyagokat és eljuttatják azokat a vásárlókhoz, akik hajlandóak többet, de nem szélsőségesen sokat fizetni valamiért, ami nem utazott 14 ezer kilométert, mielőtt az asztalunkra került. És az összes jó tulajdonsága nem merül ki annyiban, hogy úgy néz ki, mint egy termékfotó.

A fentiek közül bármelyiket választhattam volna, én a Zöldségkosarat kattintottam be, mert annak esik legjobban útba az egyik budapesti elosztó központja, a Szimpla háztáji boltocska (ami a szintén menő Szimpla vasárnapi piacból tölti fel magát), mondom a tapasztalataimat.

dsc04089.JPG

- A kosarak nem drágák. A kis kosár 2400-ba, a nagy 4300-ba, a prémium 9300-ba kerül. Én a kicsit szoktam választani, és többnyire az is bőven elég egy hétre három főnek, csak pár apróságot kell mellé venni a boltban. Szóval tízezer egy hónapra a zöldség, gyümölcs, meg az apró, teljesen vállalható.

dsc04085.jpg

- A zöldségek többnyire nem szépek. A Zöldségkosár nem arról szól, hogy addig házasították, módosították a zöldségeket, amíg elkezdtek jól kinézni, aztán más használható tulajdonságuk nem maradt.

dsc04086.JPG

- Ellenben mindig szezonálisak, és a poén, hogy a kosarat minden héten készen kapod: kérheted ugyan, hogy valami inkább ne kerüljön bele, kérhetsz valamiből többet, és tudsz pluszban is vásárolni a piactérről, de a menü készen érkezik abból, ami épp megtermett, és ha nem módosítasz, időnként olyan alapanyagok is kerülnek az asztalodra, amik máskor nem. Korábban viszonylag ritkán vettünk céklát (ismerek valakit, aki egyenesen fél ettől a zöldségtől), csírát, fürjtojást, most ezek rendszeresen megfordulnak az ételeinkben.

dsc04087.JPG

- Mindig tudod, hogy kitől származik az alapanyag, a termelő névvel, fotóval is megtalálható az oldalon.

dsc04088.JPG

- Nem minden jó. Kaptunk már olyan retket, ami konkrétan ehetetlen volt. De nagy általánosságban sokkal inkább rendben vannak ezek a zöldségek és gyümölcsök, mint amiket a boltokban lehet kapni. Sosem bántam meg egy kosarat se még.

fullsizerender.jpg

És hát ennyi. Akit mélyebben érdekel a téma, a Tudatos Vásárló írt róla egyszer egy hosszabb cikket, azt érdemes nézegetni. Kommentben meg mindenki mondja el a saját tapasztalatát. És egyetek sok friss és szezonális zöldséget!

süti beállítások módosítása