English

Egy nap a városban

A Klauzál utca az új Kazinczy?

szucsadam 2015 február 20.

Böngészgettem a régi képeim között, és megtaláltam egy csokornyi utcafotót 2011-ből. A Klauzál utcán sétáltam végig négy éve, egy szomorú, elhagyatott utcán, támfalazott, leszakadófélben lévő erkélyekkel, betört ablakokkal. Az egész közepére odadobtak egy felújított, modernebb társasházat, ami mellett egy rózsaszín óriásplakát hirdette, hogy megújul a hetedik kerület, és vegyenek lakást itt. Tökéletesen lehetetlen állításnak tűnt, főleg hogy a “Kultúra utcája”, a hetedik kerület sikervonata elég messze esik ide, és a rehabilitációs tervek sem nagyon érintették ezt a részt. Pedig a tervek mindent elbírnak.

Egy posztot írtam akkor “Budapest legvidámabb és legszomorúbb utcája” címmel. Április eleje volt, a tavasz első hetei, a nyolcadik kerületi Reviczky utca díszkörtefáinak virágba borulása a Klauzál utca sivárságával elég erős kontrasztot mutatott. Megmutattam nektek.

Aztán most, miután újra rábukkantam a fotókra, egyik délután arra sétáltam. Megnéztem, változott-e valami azóta. Nyilvánvaló volt, hogy sok különbséget nem fogok látni, mert azért be-bekukkantottam arrafelé korábban is, de gondoltam: hátha. És érdemes volt megvizsgálnom tüzetesebben: ha rehabilitációt és felújított épületeket nem is találtam, egy érdekes jelenséget mégis.

Kazinczyasodást.

2011-ben azt írtam a posztban, hogy az utcában található üzleteket nagyrészt zárva találtam, mintha még emberek sem járnának errefelé. Olyan volt, mint egy világégés utáni táj.

Most azonban eléggé megváltozott a helyzet.

A Blaha Lujza tér felől sétálva rögtön feltűnt néhány csalogató üzletbejárat, amire láthatóan pénzt is költött a tulajdonosa (már nem emlékszem, itt volt-e ezekből 2011-ben bármelyik). ARTushka kézműves bolt, kutyakozmetika, és egy fontos intézmény, ami előrevetítette nekem a később látott meglepetéseket: egy kocsma. Made In Pub a neve, de ez mindegy is.

A következő állomás a Klauzál 11-13 előtti kis beugró, ahol a Butcher’s Kitchen nyitott meg egy éve. A szendvicseikről akkoriban Csaba írt is egy posztot, jelenleg zárva van a hely, mert az elszívó nem működik. Legalábbis ilyesmit olvastunk a hely Facebook-oldalán.

Mellette a Repülő Puli kávézó nyitott meg, még 2012-ben, a bejárat melletti táblákon forralt borral, ebédmenüvel és egy Bodri kutyáról szóló versikével várják a vendégeket.

p1260285.JPG

Aztán persze itt van a túloldalon, a Doboz. Nem sokkal az első Klauzál-posztom után nyílt, hétköznap esténként (nyolc körül) kábé mindig nulla darab vendéget látok odabent, nem tudom később belendül-e a klub, viszont az utcaképet feltétlenül uralják ilyenkor a piros színű reflektorok:

doboz.JPG

Aztán itt van a Tébolykert, meg a Füge Udvar. Előbbiben az a bájos, ahogy körbetekerték karácsonyfaégőkkel a bejárat feletti erkélyt megtámasztó tartóoszlopokat, amik legfeljebb csak a közvetlen életveszélyt képesek megelőzni. Romkocsma, full őszintében. A Füge Udvarban középiskolások fagyoskodnak esténként kabátban, a félig-meddig beburkolt udvaron, és szívják a cigit az asztaloknál. Lehet asztalánál ülve dohányozni, nem baj ha odafagy a segg. Vodkaszóda, macifröccs, ezek a slágerek.

p1260291.JPG

p1260293.JPG

A MindQuest szabaduló szobái az emeleten vannak, na meg nyáron a Kandalló Kert a jobb oldalán, a foghíjtelken szépen megosztják a helyet a parkoló autókkal a sörre és valami harapnivalóra vágyók.

Aztán van még itt egy W35 nevű grill bár, meg egy UdvarROM nevű romkocsma. Ja, és megbújik még a Klauzál Café is, a Wesselényi másik oldalán pedig a The Slang Pub számít újdonságnak. A Klauzál térig belefuthatunk még egy Utópia bisztróba, ami inkább tűnik az utca hangulatába belepasszoló kocsmának, a Facebookon legalábbis “zene és pia élőben” felkiáltással mennek neki a hétvégének.

p1260296.JPG

p1260301.JPG

Mit akartam megmutatni ezzel a hosszú felsorolással? Hogy a kihalt utcában, a magára hagyott romokon sorra nyíltak a romkocsmák. Kábé tíz új hely, négy év alatt egy alig több mint háromszáz méteres utcaszakaszon, és nagyjából mindegyik az éjszakai életet vette célba. Kicsit az volt az érzésem, mint öt-hat éve a Kazinczy utcában, ahol pont ilyen stílusú helyek kezdték el vonzani az embertömegeket és a turistákat. Igaz, a Gozsdu udvar és a Király utca közelsége miatt könnyebben röffent be talán ott a motor.

De tény, hogy a Klauzál utca sokkal kevésbé szomorú, mint négy éve. Pont ugyanolyan romos, de legalább már vidámabb. És minden adottsága megvan rá, hogy a következő romkocsma-főutca legyen.

süti beállítások módosítása