English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten: Szega

szucsadam 2015 február 10.

Lassan véget ér a nagy kenyértesztelésünk itt az Egy nap a városban blogon, és mint a tesztsorozatok vége felé lenni szokott, egyre gyakrabban futottunk lukra. A Rózsakert Bevásárlóközpontban található Petit Pain-t már inkább csak az ára miatt vettem be a listába, most pedig a Budagyöngye Bevásárlóközpontba látogattam el, a Szega pékségbe. Itt viszont találtam meglepetést (nem kenyér formájában).

A Szega Foods vállalkozás 1994 óta importálja Magyarországra a különleges, jó minőségű sajtokat, sonkákat, pékárukat, tavaly a Borfesztiválon egy standnál szúrtam ki őket, ahogy Magyarország kedvenc sajtját szavaztatták meg. A dolog úgy zajlott, hogy a különféle európai országok tradicionális sajtfajtájára lehetett online szavazni (tegyük fel, hogy otthon mindenki végigkóstolta az induló fajták legjobb példányait), és a végén természetesen a magyar trappista nyert. A magyarok kedvence a magyar sajt, hát van ennél ideálisabb konstelláció?

A Budagyöngye Bevásárlóközpontban szinte egy egész szintet a Szega foglal el. Sajtok, sonkák, borok, péksütemények, tészták és egy rakás minőségi áru, hátul pedig egy saját pékség, ahonnan folyamatosan tolják ki a kenyereket is. Ez az én helyem, gondoltam magamban.

p1260097.JPG

Ehhez képest különös volt, hogy egyáltalán nincs kovászos kenyerük, élesztővel készültből viszont egy rakás fajta, egész olcsótól az egész drágáig. Van egy, ami részben kovászból készül - teszi gyorsan hozzá az eladó hölgy. De azért van benne élesztő is, mondja, miután egyeztet a pékkel, és lerakja elém a kemény héjú, felfújtnak tűnő (fél kilóshoz képest elég nagyméretű) kenyeret. A kép jobb oldalán látható.

p1260100.JPG

Brúgó, 500 g, 199 Ft

Ez az ár nagyon olcsónak számít, alig egy százassal drágább a KSH szerinti, “házi jellegű kenyér” kilóárától. Viszont sajnos nem is valami emlékezetes. A kemény héj alatt egy nagyon puha bél rejtőzik, sok apró buborékkal, a kenyér íze közepesen intenzív, de nem a legkellemesebb irányban. Sokáig eltartható, valamiért azt gondoltam, hogy ha frissen nem a legjobb, ideális bundáskenyér-alany lesz belőle, de csalódtam. Sem az állaga (puha, erőtlen), sem az íze nem volt a topon.

p1260104.JPG

Burgonyás rozskenyér, 500 g, 470 Ft

Ha, ez viszont már nagyon drága. Valamivel jobb is az előzőnél, de nem ennyivel. A kóstolás után rögtön érezni lehetett a különbséget, ez a vekni elég gyorsan elfogyott otthon, míg a Brugót inkább csak piszkáltuk. Állagra nem sok különbség van az előző versenyzőhöz képest, talán a héj kellemesebb, és a bél állaga is tartósabb, az ízében a rozs alig kap szerepet. Gyanítom, hogy alig van benne.

Az ára miatt viszont többet nem vennék ebből sem. Sokkal jobb kenyereket lehet venni Budapesten, sokkal olcsóbban.

Kakaós csiga, 160 Ft

Nem számítottam itt sem sok jóra, ránézésre legalábbis nem láttam azt, hogy egy átütő kakaóscsiga-élményt kapok. Tévedtem. A nagydarab csiga gazdagon van ellátva kakaóval, a belseje puha, csokis, fényes fekete, nem lehet abbahagyni. Tényleg, ebéd előtt egy falatot akartam benyomni, de az egészet kénytelen voltam eltüntetni, végem volt. Nem az a kifinomult stílus, mint a Pékműhelyben vagy a Butter Brothersnél, ez inkább a vidéki kisboltok legjobb napjait idézi, de abban a kategóriában verhetetlen. És ahhoz képest elég jó az ára is.

p1260106.JPG

Ugyanez a tapasztalat a croissant-ról is: nem a vajtól csöpögő, elegánsan egymásra rétegzett, kívül ropogó, belül vajpuha tészta ez, hanem az a tömörebb, egyszerűbb, laktatóbb cucc. Megint a jobb kisboltosok kínálata jutott eszembe, és megint az, hogy a kategóriájában jó az anyag. De csak a kategóriájában. 189 forint.

Lássuk az alap kovászos kenyér, a Brúgó értékelését:

szerkezet: 2/5

íz: 2/5
tartósság:4/5

kenyérhéj: 1/5

bundáskenyér-teszt: 2/5

ár: 5/5

Összesen: 16/30

További kenyértesztjeink itt olvashatóak.

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

süti beállítások módosítása