English

Egy nap a városban

Szicília új ízekkel támad Budapestre: Gömböc

Magyarósi Csaba 2015 január 12.
Címkék: gasztro

Na hát itt még tavaly voltam, aztán olyan alaposan beütött a karácsony meg az újév, hogy szépen el is felejtettem írni róla, pedig milyen jó volt!

dsc02403.JPG

A név: Gömböc
A hely: majdnemLisztferenctér, ha odáig eljutsz, már nyomon vagy.
A kaja: szicíliai
Állítás: ennél meglepőbb, olcsóbb és laktatóbb olasz kaját nem nagyon találsz most Budapesten.

dsc02393.JPG

dsc02409.JPG

dsc02394.JPG

Rizsgombócot adnak, amiről a Gömböc megnyitásáig nem is hallottam. Lehet, hogy ez másnak olyan alapkaja, mint a bolognai, vagy a pizza, de én akár meg is esküszöm, hogy soha, semmilyen körülmények közt nem futottam még bele a rizsgombócba, pedig igény lett volna rá.

Erre persze csak akkor jöttem rá, amikor megkóstoltam.

De ne fussunk ennyire előre, csak hogy húzzam a feszültséget, kezdjük a levesekkel, 450 forintba kerülnek, és ha agyonlőtök, sem tudom megmondani egy hónap távolságból, hogy mi volt abban, amit próbáltam (zöldségek, csirke), de arra emlékszem, hogy egyre jobban meresztettem a szemem, miközben kanalaztam, annyira sűrű, laktató, jól összeroggyantott leves volt. Nem nagyon fordult még elő velem ilyesmi, de erre úgy emlékszem jó szívvel, hogy fogalmam sincs, mi került bele.

dsc02397.JPG

dsc02399.JPG

Utána jöttek a rizsgombócok. Van belőlük ilyen is, olyan is, de a legjobb, hogy lehet vegyíteni őket, 590 forintért kihozták ezt:

Egy carbonaras, egy káposztás, egy fokhagymás-paradicsomos. Tök fura, mert ugye még sosem ettem ilyet és nem is emlékeztetett semmire az ízük, amit korábban ettem, de olyan természetességgel illeszkedtek bele az eddigi gasztrokultúrámba, hogy nem is nagyon értem, hogy hiányozhattak eddig a rizsgombócok.

dsc02406.JPG

dsc02408.JPG

Tényleg izgalmas az ízük, már csak ezért is érdemes próbát tenni, de miközben falod őket, inkább arra fogsz gondolni, hogy magától értetődő az elfogyasztásuk, mintha csak egy pizzát, vagy hamburgert tolnál be éppen. Kívül ropogósak, belül majdnem krémesre főtt rizs van mindenféle alapanyagokkal, és persze jó adag sajttal, hogy kontextusba kerüljön a rizs krémessége, és mégis inkább a puhára főtt alapanyagok közé sorold.

Ráadásul ebben a környezetben minden alapanyag átértékelődik, eszembe nem jutott volna például, hogy pont a káposztás fog a legjobban ízleni, pedig így történt.

A Gömböc tök jó választás lényegében minden esetben, amikor arra jársz és nagyon éhes vagy: olcsón fogsz jót enni.

Gömböc
Budapest, Paulay Ede utca 59
06205884525
H-P: 10-22
Sz-V: 12-22

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

süti beállítások módosítása