English

Egy nap a városban

Menő játszótér épült a legkevésbé sem menő MÁV-telepen

szucsadam 2014 december 15.

Imádom a XV. kerületi MÁV-telepet. Nyugodt, mintha megállt volna itt az idő, a fa spaletták alatt a légó pince bejáratát már benőtte a gaz, a kerítések még mindig a vasutat idézik, a házak előtt pedig sok helyen művelik a földet: szőlőt, gyümölcsfákat, cefréshordót is látni, ha bepillantunk a kerítésen. Itt írtam bővebben róla.

P1050968.JPG

Azt azonban nem lehet állítani, hogy menő lenne. Sőt még csak azt sem, hogy különösen gyerekbarát. Oké, sok a zöld felület, autók alig járnak be ide, de nem nagyon volt játszótér eddig, és az egyik idősebb lakóközösség - ahol én is lakom - a kertgondozást olyan komolyan vette, hogy kijelentette: gyerekek inkább ne is játsszanak a füvön, mert csak letapossák a virágokat. Nagyon hajtanak minden évben a kerület legszebb kertje címért, beleölnek kábé 400 munkaórát a projektbe (ami tök jó, mert lefoglalják magukat), de élvezni a kertet nem lehet. Sőt, a babakocsi-tároló helyiséget is átminősítették kertiszerszám-tárolónak - még amikor nem élt egy gyerek sem a házban.

Csakhogy az utóbbi években változások vannak. Egyre több fiatal költözik be az üresen maradt lakásokba, a lépcsőházunk folyosóján állnak a babakocsik, egy nagy generációváltás-hullám eleje látható a telepen. Egyre több a gyerek is, egyre nagyobb volt az igény a játszótérre. Miközben hatalmas, üres területek vannak itt, régi, gazzal benőtt piac, meg egy hatalmas kutyafuttató. Mindegyik karját nyújtotta az ilyen irányú fejlesztésért.

Az önkormányzat ezúttal meglepően jó ütemben és meglepően jó felfogásban vette észre a problémát. A választások előtt (mikor máskor) kezdték meg a munkákat nem sokkal, aztán nemrég kész lett a XV. kerületi MÁV-telep új játszótere. Bocsánat: rekreációs parkja.

P1250039_1.JPG

Ami elég jóra sikerült. Én nem is tudtam, hogy mostanában ilyen eszközöket építenek egy játszótérre. Van itt...

Strandlabdapálya, pingpongasztal

p1250553.JPG

p1250554.JPG

Gumis parittyahinta (én neveztem el így, fogalmam sincs mi ez)

P1250056.JPG

Kondigépek gyerekeknek.

Kondigépek gyerekeknek, tényleg.

p1250552.JPG

Műkerekeskút

P1250044.JPG

...meg a többi.

p1250548.JPG

p1250555.JPG

p1250556.JPG

P1250041.JPG

Még este hatkor is érkeznek gyerekekkel szülők, a hidegben is, az egész játszótér napelemes lámpákkal van felszerelve, így a téli sötétben is lehet nyomni a játékot. A kerítés egy része szerencsére a régi MÁV kerítések elemeiből áll össze, sajnos nem mindenhová sikerült ilyet rakni.

Hogy lássuk a terület fejlődését, itt egy videó, amit még nyáron készítettem a fenti placcon. Bumerángot dobáltam, megtehettem, mert a közelben sem volt senki, akit lenyakazhattam volna:

Ja és a kutyások sem szomorúak, megmaradt a kutyafuttató a telek kisebb felén.

süti beállítások módosítása