English

Egy nap a városban

Három új budapesti könyvet ajánlunk (meg egy titkosat)

szucsadam 2014 december 13.

Elég régen írtunk könyvekről.

Így most úgy gondoltam, itt van az ideje.

Főleg mert van apropója is: három jónak látszó kötettel futottunk össze, amiket karácsonyra simán megveszünk a várost szerető rokonoknak.

MENÜ

A MENÜ egy receptgyűjtemény, melyhez 22 budapesti alkotó adja a hozzávalókat. A szakácskönyv egyben történetek gyűjteménye is, azoké az embereké, akik a mai budapesti gasztrokultúra alakításán dolgoznak.

Screen Shot 2014-11-24 at 18.05.42.png

Így indul a könyv ajánlója, de ebből nem derül ki, milyen izgalmas valójában a Menü.

Szakácskönyvek tömegei vannak  a könyvesboltok polcain, ehhez képest ki kellett találni, mi újat tudnak mutatni a készítők. Sztorikat - jött a válasz, végül egy szubjektív válogatás alapján a hazai gasztroélet 22 képviselőjével dumáltak, kajáltak, végül ebből kerekedett ki egy friss, laza, nem a világot megváltani akaró könyv. Ismerősök, meg azok ismerősei beszélnek, főznek, élvezik az életet, amatőrök, profik vegyesen. Összesen ezer példányszámban, itt lehet ismerkedni vele.

Békebeli séták a pesti Belvárosban

Ehhez hasonló könyvekre vadászom évek óta az antikváriumokban, most pedig egy most megjelent példányra is szert tettem. Korabeli képek, Budapest történelme, de nem valami száraz, didaktikus módon, hanem érdekes, színes sztorikkal (ezeket a történeteket építjük be a városi céges túráinkba. Bocsi, ez önreklám volt!).

155967_1.jpg

Kereskedők, kávézók, híres épületek, eltűnt emlékek nyomában halad a könyv, a teljesség igénye nélkül, felvillantva néhány izgalmas sztorit. Mintha valaki eltöltene pár évet a könyvtárban és irattárakba, a legjobb találatokat meg sorba rendezné témánként, és fotókkal látná el.

bp.jpeg

Épp most olvastam a könyvben a Nádor kávéházról: a Központi Vásárcsarnokkal szemben, a mai Burger King helyén állt. Hajnali háromkor nyitott, hogy a kofák tudjanak reggelizni, persze odavonzotta a már épp bezárt lokálokból kidobott részeg urakat is, meg az utcákat járó, “kalapnélküli” hölgyeket. Háromtól ötig piát nem szolgáltak fel, addig mindenki nézegette az óráját, aztán hajnali ötkor minden asztalhoz ment a rövid és a sör. De ekkor a legdurvább arcok már a biliárdasztalokon aludtak.

A könyv itt megvásárolható.

Baross Gábor-telep története a kezdetektől a Budapesthez csatolásig

Ha kicsit markolsz, alaposabban tudsz feldolgozni egy témát. Bayer Árpád pont ezt tette a BarossBloggal 2010 óta, immár négy éve kutatja a Baross Gábor telep múltját. Most könyvet is kiadott erről:

Screen Shot 2014-11-24 at 18.06.42.png

Aki nem tudná - én sem tudtam sokáig - a Baross telep a XXII. kerületben van, ahová egyébként a legtöbb budapesti életében sem jut el. A könyv címe kissé rémisztő lehet, de látszik rajta, hogy alapos, belemenősebb munka. Azoknak, akik ott éltek, vagy közük volt a kerülethez, esetleg Nagytétényhez Itt van több infó róla.

+1: Meglepetés!

Esténként pihenés helyett a gépünk fölé görnyedve ülünk, és valami olyasmin dolgozunk, aminek talán ti is örültök majd. Nem árulhatunk el sok mindent, annyi azonban biztos, hogy ami készül, az elférne itt negyediknek.

Na jó, elmondjuk: könyvet írunk!

Jövő áprilisban lesz belőle kézzelfogható anyag, igazi lapok meg borító, addig olvassátok a blogot, hogy érezzük, velünk vagytok a dupla munkaórák mellett is.

süti beállítások módosítása