English

Egy nap a városban

Készülőben egy új Gozsdu-udvar Budán

szucsadam 2014 október 29.

Tegnap én is ott voltam a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Buda Entertainment & Gastro nevű szórakoztató központ eddig elkészült részeit. Az éttermeket, kávézókat, ágymozit, diszkókat, meghívásos klubot és folklór központot is magában foglaló komplexum a jelenlegi Új Udvar nevű, többszintes bevásárlóközpont helyén jön létre. Novemberben már átadják az egyik szárnyat, jövő nyáron pedig az teljes épületet, az új bérlőkkel. A mostaniaknak év végén jár le a szerződése.

P1240563.JPG

P1240525_1.JPG
Nem lehet bárki bérlő: a még Új Udvar néven futó épületének jelenlegi tulajdonosai gondosan megválasztják, kik jöhetnek, az alapján, ahogy ők megálmodtak a helyet. Az pedig egy felső kategóriás szint, leginkább a budaiaknak és a turistáknak - utóbbiaknak a hátul található buszállomásokat is felújítják. Az épületet kinyitják elöl a Bécsi út, hátul a Kecske köz felé, egyfajta passzázst kialakítva, ahol jó minőségű, de nem a legmagasabb árakkal dolgozó, magyar és nemzetközi konyhát kínáló éttermekben és kávézókban ülhetnek le a látogatók (elhangzott francia, olasz, mexikói, kínai étterem). Lesz egy olyan minőségi bevásárlóközpont, amilyet még itthon nem láttunk, ültetett kóstolószigetekkel, minőségi termékekkel. Napi két előadás lesz a folklór centrumban, magyar népművészeti előadásokkal, az ágymoziban pedig 35 darab, franciaágy méretű alkalmatosságon lehet megnézni a napszakhoz, évszakhoz igazodó filmkínálatból naponta többet. Több száz autó elfér a mélygarázsban, este pedig egy fiataloknak készített táncos hely, egy meghívásos VIP klub, egy 3000 négyzetméteres skybar és egy koktélbár próbálja felszítani az éjszakai életet.

P1240543.JPG

A 3D-képes ágymoziban Európában egyedülálló módon kizárólag ágyak vannak, amiken ketten, de gyerekvetítéseken akár az egész család elfér. A jegy tehát ágyra szól, nem személyekre, kábé 5000-6000 forint lesz így a belépés a pároknak/családnak. Kipróbáltam, az ágy nem túl kényelmes, elég kemény a fekvőfelület, de ennek ellenére biztos sokan kipróbálják majd, legalább egyszer. A filmek között mindenféle stílust megtalálunk majd, lesznek kísérleti filmek is, éjféltől mindig horror, általában inkább régebbi filmek.

Az elképzelés kicsit művi volt nekem, ahogy a festőket odaállítják majd az épület oldalához, hogy a Montmartre-ot idézve árulják a helyben készült képeiket, helyenként giccsesek voltak az alacsony belmagasságot megtörő kupolákra készített, a teremtés hét napját ábrázoló Színes Város alkotások - az egyikből egy olcsó IKEA-lámpa ereszkedett le -, és valahogy nekem nem jött át a high-end feeling, néhány részletet leszámítva. Persze még nincs kész az épület, jelenleg is gőzerővel dolgoznak, hogy át tudják adni az első ütemet novemberre.

P1240510_1.JPG

P1240508.JPG

P1240552.JPG

De a legfőbb kérdés nem is ez. A kérdés az, hogy mit jelent a környékre nézve ez a befektetés? Mert nem a Buda Entertainment & Gastro lesz a budai Gozsdu-udvar, hanem a környék válhat azzá, előbbi hatására. Egy pezsgő központtá a budai álmosságban.

Az egyik befektető pedig éppen az az izraeli üzletember, aki a Gozsdu udvart is alapította. Arie Yom-Tov tehát most Budán próbálja megismételni a korábbi sikert, egy olyan gócpontot létrehozva a városon belül, ahová tömegével jönnek az emberek. Ha pedig Budában gondolkozunk, a helyszínválasztás tökéletes: a Kolosy tér már jó néhány éve vonzza magához a befektetőket. A Symbol és az Old Buda a zenés szórakozásban segít, a Stereo Chef és a BorNeo az éttermi vonalat erősíti, Edvino néven borbárt is találunk, a Zazzi a felső kategóriás édességek, a Burger’s Bar pedig a streetfood vonalon csapott bele a lecsóba. Itt van a kedvenc szusizóm, az Okuyama no Sushi, meg a Sushi Sei is, ahol csúnyán ráfaragtam a szusival, ezt senkinek nem ajánlom. Vannak még olyanok, hogy Fapados söröző, Tök Jó Falat főzelékes, meg Chinese Fastfood kínai, de ezeket nem a környék erősségeihez sorolom.

Összesen a Kolosy téren és közvetlen környezetében 23 helyet találtam, ahová be lehet ülni, enni-inni, és még sokkal több lehetőség van a fejlődésre. Hogy mást ne mutassak:

P1240616.JPG

P1240568.JPG
Eleinte a Gozsdu sem volt sikeres, talán még emlékeznek rá - mondja Yom-Tov. Tök üres volt a passzázs sokáig, míg elindult az öngerjesztő folyamat: egyre több ember járt oda, aminek hatására egyre több kiszolgáló hely nyílt, egyre jobb minőséget kínálva - hogy hozzájuk, és ne a szomszédba üljenek be az emberek. A minőségi helyek miatt még több ember ment oda és így tovább.

Én úgy látom, hogy a kezdeti sikertelenséget a tulajdonos most is egy lehetséges forgatókönyvként kezeli. Nem siet. Tudja, a környéken tényleg van lehetőség berobbantani a motort, és a Rózsadomb átmenő forgalma mellett odavonzani távolabbról is az embereket. De ahogy a Gozsduban, itt is kell egy szikra, amit nem lehet irányítani, kiszámolni, megtervezni. Vagy működik, vagy nem. De ha Budán van hely, ahol ez működhet, akkor ez az a hely.

Jelek persze vannak, hogy beindul a dolog. A Buda Entertainment & Gastróval szemközti éttermet már többször meg akarták venni, amióta a mostani építkezés zajlik. Egyre élénkebb a gyalogos forgalom a környéken, és noha a Bécsi “hejnemtudokparkolni aztarohadtmekkorakátyú” út ezen szakasza még mindig Budapest egyik legnagyobb szégyene, de most már legalább van egy Puskás-szobor a felújított téren, hogy a preferenciák rendben legyenek.

Kíváncsian várom, mi lesz a környékkel. Tényleg drukkolok neki.

süti beállítások módosítása