English

Egy nap a városban

Idén is izgalmas lesz a Placcc

szucsadam 2014 szeptember 23.
Címkék: placcc

Mától indul és vasárnapig tart az idei Placcc. Megint megszállják a várost a kísérleti művészek, hogy úgy mutassák meg nekünk a saját városunkat, ahogy még nem láttuk.

Négykor indul például az első Birdwatching 4x4 című táncelőadás, amiben első ránézésre nem is maga a tánc, hanem a körítés lesz az igazán különleges. A nézők egy mozgó megfigyelődobozban kapnak helyet, amiből csak egy négyszer négy méteres ablakon láthatják a várost, és annak tükörfalakkal manipulált látképét.

Birdwatching4x4_1388x720(4).jpg

A mobil doboz végighalad a városon, és mindennapi környezetünket falak és testek költői tájképévé változtatja. Az akár jól ismert utcák és terek a szokatlan szemszögből figyelve, pár mozgatható tükörfallal és pár táncossal „manipulálva” ismeretlen arcukat mutatják, orientációs érzékük határait kutatják.

A koreográfus Benjamin Vandewalle flamand előadóművész.

A fesztivál Csepelen is aktív lesz. A városrész egy forgalmas pontján, egy üresen álló bolthelyiségben nyílik meg a Szubjektív Csepel elnevezésű kiállítás. A válogatás három különböző anyagból áll: egy külföldi képzőművész, két magyar alkotó, valamint csepeli gyerekek műveit láthatjuk. A kiállítás lényege, hogy ellentéteken keresztül játszik el a valódi, és a fejekben elképzelt Csepel közti képekkel.

És itt lesz egy reality performance is: a 011 Alkotócsoport a Független Budapesti Államot képzeli el, ahol minden ott élőnek állampolgársági vizsgát kell tennie. Az egykori Csepel Művek egyik hangárjában kipróbálhatjuk, meddig tartunk ki saját elveink mellett, megzavarhatnak, vagy megvásárolhatnak-e minket, és hogy egyáltalán befolyásolni tudjuk-e saját sorsukat. Ezt ígéri a programfüzet, és egész megjött hozzá a kedvem.

Lotte van den Berg színházi alkotó sokszereplős párbeszédeket valósít meg velünk egy színházteremben. Emiatt:

A jelenlegi magyarországi politikai helyzetben az embernek könnyen az a benyomása támad, hogy a politikáról való beszélgetés óhatatlanul szomorúságba, frusztrációba vagy parttalan vitába fullad, s mintha lehetetlen volna a témáról úgy párbeszédet folytatni, hogy közben új gondolatok, szempontok szülessenek. Az alkotók egy a jezsuiták által kifejlesztett beszédtípushoz fordulnak, hogy megkíséreljék lehetővé tenni a lehetetlen párbeszédet. A péntek esti programra 100 résztvevőt várnak, akik 10 magánlakás nappalijában vehetnek részt a beszélgetéseken.

Az idei Placcc programnaptárját itt tudjátok elérni.

Screen Shot 2014-09-23 at 14.19.38.png

süti beállítások módosítása