English

Egy nap a városban

Mi a hot dog felsőfoka? Hot Dog Cold Beer

Magyarósi Csaba 2014 szeptember 04.
Címkék: gasztro

A hot dogról nem biztos, hogy érdemes túl sokat gondolni. Az egy virsli, meg egy kifli. Jó esetben rendes virsli, ehető kifliben. De ha nem valami oszladozó dögből készült meg száraz zsemléből, akkor már jó. A ketchup és a mustár úgyis elnyom mindent.

Figyeljetek, nem szeretném, ha ennyi év meló után elvitatnátok tőlem a gasztrobuzi címet, de az IKEA 95 forintos hot dogja szerintem teljesít minden műfaji elvárást, ráadásul az egy forintra jutó jó íz tekintetében simán versenyképes egy Michelin-csillagos étteremmel.

Na de: engem nem zavar, ha megpróbálnak meggyőzni arról, hogy a hot dog több ennél, hogy igazából egy clochard-ruhába öltözött osztrigával van dolgunk. Szóval elmentem kipróbálni az új őrületet a Zrínyi utcába. Hot Dog Cold Beer. Senki sem mondhatja, hogy kétértelmű a név.

DSC08037.JPG

DSC08041.JPG

DSC08039.JPG

DSC08040.JPG

Odabent hangulatos környezetben készülnek a kaják, van tucatnyi alapverzió 7-900 forintig, de ezeket kedvedre pimpelheted feltétekkel, vannak menük, spéci szószok, van többféle sör meg bor és választhatsz, hogy sertés-, vagy baromfivirslit kérsz. Én két disznósat kértem:

DSC08043.JPG

DSC08042.JPG

Mivel egy 2,5 évessel álltam neki a falásnak, végül 1 helyett 1,9 hot dog jutott, úgyhogy volt alkalmam alaposan kipróbálni ezeket a rafinált dögöket. A zöldes az italian dog paradicsom salsával, sajtszósszal, pestóval, pirított gombával, a másik meg a New York, a szokásos összeállításban.

Szóval: tök jó volt. Mindkettő. De persze továbbra is hot dogok ezek, sokkal kevesebb játéklehetőséggel, mint amennyi mondjuk egy hamburgerben van. Például a hússal nem tudsz varázsolni, nem szerezhetsz be évekig masszírozott, Bach kantátákra levágott marhából kikanyarított alapanyagot, amit titokban érlelgetsz a pincédben. Szerezhetsz tisztességes, jó virslit, és a hely üzemeltetői is pont ezt tették, de attól az még virsli marad.

És rakhatsz rá egy csomó mágiát meg varázslatot, de ha nagyon eltérsz az alaprecepttől, csalódást fogsz okozni. Szerencsére itt jól játszanak az arányokkal, és bár az italian dognál már nagyon kileng az autentikamutató (új szó), még pont határértéken belül marad. Én például szerettem, de a lányomat már annyira nem emlékeztette hot dogra, hogy meg se ette. A New York verzióval nem volt hitelességi probléma, azzal inkább csak annyi a gond, hogy nem ér tízszer annyit, mint az ikeás verzió. Persze, sokkal nagyobb és jobb annál. Viszont megint visszakanyarodunk oda, hogy ezzel az étellel nehéz játszani, mert vagy túl messze kerülsz az alapoktól, vagy túl közel maradsz hozzá: az előbbi esetben csalódást okozol majd, utóbbiban meg nem akarnak sokat fizetni az ételért, hiába jobb minőségű, mint a tucatárú.

De a hely zsenialitását mutatja például a burgonyacsipsz: jópofa a tálalás és annyira jó az íze, hogy már ezért megéri ellátogatni hozzájuk. És igazság szerint lehet itt elemezni a dolgot, de ahogy a kapualjban tömtük magunkba (pontosabban én tömtem magamba) a hot dogokat, ettük mellé a csipszet, jól is laktunk és jót is ettünk, szóval összességében teljesen szerethető, jó élmény volt a Hot Dog Cold Beer.

Hot Dog Cold Beer
Budapest, Zrínyi utca 14.
0617921702
H-V: 11-24

süti beállítások módosítása