English

Egy nap a városban

A legjobb vízparti játékok a Reflexshoptól

szucsadam 2014 augusztus 14.

A Reflexshop idén is megkeresett minket, hogy mutassuk be a blogon a játékaikat, mi pedig újra igent mondtunk a felkérésre. Ami egyébként egyáltalán nem szokványos: legtöbbször, ha egy termékeket árusító bolt keres fel minket, udvariasan elhárítjuk a közeledést. A Reflexshop viszont valahogy megmozgatja bennünk a gyereket. Nyáron meg különösen: a játékok nagy része szabadban játszható, sőt ott ajánlott.

Mindenki használt már frizbit a strandon, bármelyik árusnál lehet kapni az olcsó fajtából, ami nagyon nomád körülmények között alkalmas tányérként funkcionálni a bográcsban főtt a paprikás krumpli mellé, tehát az erényei elvitathatatlanok. Mégis, a Reflexshopban ahogy haladsz a polc vonalában, egyre komolyabb, és egyre furábban kinéző frizbiket találsz. Aztán az eladók elkezdik sorolni, hogy az nagyon tudja a vízszintes repülést, az a másik meg megdöntötte a frizbidobás világrekordját, 406 méterre jutott el. A gyártó Aerobie korábban még 1000 dollárt is felajánlott annak, aki megdönti a rekordot.

De vannak itt bumerángok, a biciklimnél sokkal kényelmesebb rollerek, sárkányok, mindenféle ütős játékok és ki tudja még micsoda. A legtöbb tárgyra nem is mertem rákérdezni, mert simán ott lehet tölteni egy egész délutánt.

Aztán a múlt hétvégét a Balatonon töltöttem, és vittem magammal egy szatyornyi cuccot kipróbálásra. Ilyeneket, hogy…

Wallaby bumeráng

Naná, hogy nem bírtam megvárni, míg a strandra érek, már Budapesten kerestem egy placcot, hogy megnézzem, visszajön-e. Aztán rájöttem, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Vagyis látszólag az: magad elé kell dobni a bumerángot, ha jobbkezes, akkor mintával balra, 15 fokkal kifelé döntve. A bumeráng száll egyenesen, aztán egyszercsak bekanyarodik balra, és felrepül tíz-tizenöt méter magasba, mielőtt elkezd visszaszálldogálni feléd. Ami nálam legtöbbször nem történt meg, de kitartóan próbáltam, és a végén már párszor sikerrel jártam.

A bumeráng kicsit megsínylette a lelkesedést, picit leharcolt lett, de törni nem törik, pedig párszor durván becsapódott a földbe. Kézzel készült, a francia-kanadai bumeráng válogatott kapitánya irányításával. Személyesen írta alá mindegyik darabot egyébként a mester.

A lényeg, hogy kell egy legalább 500 négyzetméteres placc, ahol kényelmesen dobálhatsz, és akkor sincs vész, ha eltűnik a bumeráng a susnyásba, vagy átrepül egy kerítésen. Mert az bizony megesik. Olyan is van, hogy a bénaságunk megment minket, amikor azt gondoljuk, hogy elég jók vagyunk már körbedobni egy fát, és a lombkorona előtt egy méterrel leesik a földre a dobásunk. Így nem kell fára mászni:

Hirtelen azt vettem észre, hogy már egy órája lent dobálgatok, és élvezem, ahogy a bumeráng egy pillanat alatt fent van a francba, aztán visszaérkezik felém. Addig dobáltam, amíg rám nem esteledett, lassan a feleségem szólt rám, hogy vacsora, őrület.

Egyébként a profik valahogy így csinálják, persze profibb eszközzel (ilyet is lehet kapni itt):

Ára: a bumerángok 1290 forinttól kaphatóak

Aerobie Pro

Nagyon rövid ideig próbálhattam ezt az egyébként tényleg remek fogású, belül polikarbonát gyűrűvel megerősített, kívül gumival védett frizbit. Az első játék alkalmával ez történt ugyanis:

A súlya miatt pedig ez merül. És nem oda, ahová számítasz, a becsapódás körüli tíz méter sugarú körben nem találtuk meg. Meg úgy sehol sem.

Szóval ezzel óvatosan, a videón is látszik, milyen eszméletlen messze tud repülni, ha az elején véletlenül, később már nyilván szándékosan megküldjük a megfelelő módon eldobva. Ő egyébként a világcsúcstartó, egyszer 406 métert is repült, nyilván jó magasról elindítva.

Isten nyugosztalja, a tó lett a sírhelye.

Ára: 3490 Ft

Aerobie Superdisc

Vannak azért hagyományos kinézetű frizbik is, ilyen például a Superdisc is, aminek a különleges képessége a hosszan egyenesen repülés. Ez már nem merült, viszont jó messzire elvitt, úgyhogy a továbbiakban ezt használtuk.

P1220737.JPG

Van egyébként a boltban kutyáknak való, harapásbiztos és fagybiztos frizbi, meg profiknak való Discraft, meg világító verzió ésatöbbi. Ahogy a golfban, itt is kapható távoli, közelítő, befejező kialakítás (Óbudán nyílt is frizbi golf pálya, annyira komolyan van véve a felnőtt játszadozás kérem).

Ára: 3490 Ft

Waboba, a vízen pattanó labda

P1220362.JPG

Ez lett a személyes kedvencem, aki strandra megy, mindenképp ilyet vigyen magával. A lényege, hogy a labda belsejében olyan spéci, rugalmas anyag van, hogy a labda pattog a vízen a felületi feszültséget kihasználva. Ha jól küldjük meg, kacsázó mozdulattal, nagyon messze elmegy a cucc, simán lehet vízben hátba dobni a tőlünk 30 méterre álló, alig látszó barátunkat. Mondjuk az fáj, azt csak akkor javaslom, ha bírjuk a hasonló választ.

Untitled-1.gif

A lényeg, hogy ez annyira új, hogy még csak hasonlóval sem játszottunk, így garantáltan lefoglal bárkit. És sokat kell úszni, hogy a félrement labdákat begyűjtsük, teljes testmozgást kíván tehát.

 Untitled-2.gif

Ár: 1690 Ft

Speedminton

Olyan, mint a tollas, csak gyorsabb, izgalmasabb. A célszerszám inkább a squash-ütőre hasonlít, és ha beleütünk vele a tollaslabdába, akkor fütyül egy nagyot, és csak a cél előtt lassul le. Az is a magyar neve, hogy gyorstollas, ki hitte volna.

IMG_8362.JPG

(a képen sajnos nem az én felsőtestem látható, elkértem egy kép erejéig Ernőtől, akinek ezúton is köszönöm)

Lehet hozzá kapni keményebb, leginkább egy félbevágott teniszlabdára hasonlító játékszereket. Kezdőknek egyelőre a tollas üzemmód javasolt, főleg ha a cél a tét nélküli, minél hosszabban tartó játékmenet.

Van belőle éjszakai változat is, ilyenkor a labda és a játékosok is világítanak. Utóbbiak fényrudakkal. Szerettük, ezzel is sokat játszottunk, míg rá nem esett a napozó lányok fenekére a labda, akik ezen sokat nevettek, mi meg inkább csomagoltunk.

Ár: 11.890-től

Sárkányok

Ez, bármilyen meglepő, a 25 feletti értelmiségi férfiak játéka a bolt vezetője szerint. Először az ember csak egyköteles változatot próbálgat, aztán jönnek a kétkötelesek, majd az egyre nagyobb példányok, bónusz manőverezési képességekkel. Volt, aki már az ötödik sárkányát vásárolta itt, de még mindig az első árcímkéjét kérte rá, hogy ne legyen otthon vita az elharapózó új szerelemből.

Én laikusként arra a megállapításra jutottam, hogy ugyanazt lehet benne élvezni alapvetően, mint a bumerángban: ha a kezedből valami elhagyja a két lábad alatti föld szintjét, és elkezd emelkedni, az kicsit olyan, mintha te is repülnél. mintha az pont olyan egyszerű lenne, mint ahogy ezeknek az eszközöknek.

Zsinórcsomózgatáshoz kitartó, békés türelmet kívánunk, minden máshoz, például elszakadt sárkány javításához a boltban megtalálhatóak a megfelelő eszközök.

Felfújható kerekű roller

Ez már nem annyira vízpart, inkább Budapest, de megosztom veletek. Zseniális cucc, úgy megy keresztül a macskaköveken, fel a kisebb járdákra, meg le onnan, hogy meg sem kottyan neki. Közben simán felállhatunk rá, egy lökéstől sokáig gurul, és én a teljes gyakorlatlanságommal is simán megálltam fél lábon gurulva, nézegetve az épületeket.

P1220376.JPG

Ár: 24.990-től a gyerekméretek

Lakatolható, de összecsukható változat is létezik, aki jobban félti. Igazi nagyvárosi járművek vannak itt.

Terepre inkább a terepdeszkát ajánljuk paplansárkánnyal:

Disclaimer: a Reflexshop az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása