English

Egy nap a városban

Meglepően jó ebéd a banknegyed közepén - Cafe Mayer

szucsadam 2014 június 16.
Címkék: gasztro ebéd

Ahol az Október 6. utca beleszalad a Szabadság térbe, van egy kis kávézó. Úgy is néz ki, mint egy kávézó, mégis ott van szerényen odabiggyesztve a kirakatba: gastro bistro. Nem véletlen az elhelyezés sem: a tulajdonosok maguk is a bankszektorban dolgoztak, a Cafe Mayertől kábé húsz méterre, ahol a mindennapok küzdelmei mellett abból is elegük lett, hogy nem kapnak egy tisztességes ebédet a környéken egy "mindennap megfizethető" áron.

Aztán először a házaspár női tagja dobbantott, hogy elindítsa ezt a helyet 2013-ban, majd követte a férj is. Ők szolgálnak ki egyébként az alkalmazottak mellett, kedvesek, mosolygósak, sokat mesélnek az ételekről és magukról, ha kérdezed őket.

P1210699.JPG

P1210690.JPG

Kezdjük ott, hogy egy három fogásos ebéd 1390 forint, szóval csodákat ebből nem lehet varázsolni, de becsületes, jó alapanyagokból készített, finom ebédet igen. És pont ez, amit adnak. Benne érzed a törődést. Az egyszerű zöldséglevesben például nem valami íztelen, szétfőtt karalábé úszik, hanem roppanós, vidám, tavaszi örömködős:

P1210689.JPG

A grillezett camambert-en lehet azonban tényleg érezni a gondoskodást: nagyon jó a cucc, a vékonyan rásült kéreg, meg a fűszerezés. El is mondták, hogy sokat válogattak, amíg megtalálták ezt a sajtot, a korábbiakkal ugyanis nem voltak elégedettek. A kukoricasaláta már elfogyott, mire odaértem, helyette jégsaláta volt csak, de a ráöntött majonézes szósz miatt ez is izgalmas lett. Könnyű, tavaszi ebéd.

P1210695.JPG

Kínáltak még egy borvacsoráról megmaradt ricottás-kapros-spenótos rétest (?) - a számlán persze megjelenik, szóval csak óvatosan fogadjunk el ajánlásokat -, ezzel lett teljes a vegetáriánus ebédem.

P1210694.JPG

A desszert epres piskóta, nem volt rossz, de legközelebb inkább kávét kérek (azt is lehet a menühöz).

P1210696.JPG

De most jön a lényeg: a vörös sör. Azt meg kell kóstolnotok. Nagy, erős, nagyon keserű ízbomba, rohadt jó. Ajánlgatták, mikor rendeltem, de én inkább egy könnyű lágert kértem. “Oké, ahogy szeretnéd” - mondták, de azért csak kihoztak egy kóstolót egy feles pohárba. És milyen jól tették. Elvitelre is adnak, különféle méretű csatos üvegekben, én legközelebb betankolok itt. A keserűség sokakat eltántorít állítólag, de ami mellette van, azt még a korty után két perccel is a szádban érzed. Egy vidéki, házi sörfőzdéből hozzák, nem árulták el a nevét.

Szóval ha erre jártok, vagy akár itt dolgoztok, érdemes kipróbálni őket egy ebédre. Vagy egy munka utáni sörözésre, lazításra - ennek nincs nagy kultúrája itthon, ami nagy kár, mert ez még hiányzik a városképből. A kigombolt gallérú, a munkanaptól kissé elnyűtt, de alapvetően sörhabtól mosolygós, nyakkendős arcok, ahogy sütkéreznek a nyári melegben, és beszélgetnek mindenről, ami nem függ össze a munkával.

Cafe Mayer
Cím: Budapest Október 6. utca 21.
Nyitva: hétfő-péntek 7.30-22.00, szombaton 9.30-18.00

süti beállítások módosítása